20'lik Diş Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

18 ve 30 yaş arasında görülen ve herkesin hayatında bir kere yaşayacağı bir süreçtir. Bu içeriğimizde 20'lik diş hakkında bilgileri bir araya getirdik.
20'lik Diş Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

20’lik Diş Nedir?

Her bireyin 17 ile 25 yaşları arasında yaşaması gereken bir süreçtir. Ancak 20’lik diş olarak adlandırılan dişler yalnızca 20 yaşında çıkmazlar. 20’lik dişlerin çıkması genellikle 18 yaşında başlayıp 30 yaşına kadar devam edebilen bir süreçtir. 20’lik dişler bazı durumlarda kendilerine yer bulamayarak çene kemiklerinde gömülü olarak bulunurlar.

Bu tip 20’lik dişler ise çene yapısında bozulmalara neden olabileceği gibi enfeksiyon oluşması da söz konusu olabilir. Röntgen ile 20’lik dişin yeri belirlenerek bulunduğu çevreye zarar verip vermediği belirlenmelidir.

20'lik Diş Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Ancak bazı gömülü 20’lik dişler çevre dokulara zarar vererek çene yapısına zarar vermektedir. 20’lik dişler diğer dişler gibi çıkamaz. Çenenin daralması ve kendilerine yer bulamamaları nedeniyle çarpık çıkabildikleri gibi kimi zamanda çene kemiğine gömülü olarak bulunurlar.

Bir diğer sorun ise 20’lik dişlerin çok arkada bulunmasıdır. Bu nedenle 20’lik dişin etrafındaki diş eti anatomik yapılarının normal olmamasından dolayı kolayca iltihaplanabilirler.  Aynı zamanda diğer dişlerin yanı sıra kısmen çıktıkları için etrafında biriken yemek artıkları bakterilerin kolayca üreyip iltihap oluşmasına da neden olabilir.

20’lik Diş Hangi Durumlarda Çekilmeli?

Diş çekilmelerinin genel nedeni olan çürükler 20’lik dişlerin çekilmesinde de rol oynamaktadır. 20’lik dişin yeni çıkarken oluşturduğu yuvada yemek kalıntılarının birikmesiyle çürükler meydana gelmektedir. Yemek kalıntıları nedeniyle biriken bakteriler 20’lik dişin haricinde yanındaki dişleri de tehdit etmektedir.

Dişin çürümesi nedeniyle ağrı ve enfeksiyon meydana gelmesi dişin çekilmesi için bir sebep oluşturmaktadır. 20’lik dişin çekilmesini gerektiren bir diğer durum ise kısmen çıkmış olan yirmilik dişin dişetlerinde meydana gelen enfeksiyondur.

Çürük oluşumunda oynadığı rolün yanı sıra diş eti hastalıklarına neden olan yemek kalıntıları ve bakteriler ağız kokusu, ödem, ağrı ve ağızın açılmasını engelleyen bir duruma neden olur. Lenf bezleri nedeniyle yanak boyunca yayılma gösterebilen enfeksiyon, yirmilik diş ve çevresinde sıkça tekrarlayabilir.

Her zaman ve herkeste olmamakla birlikte yirmilik dişin yanındaki ve çevresindeki dişlere baskı uygulaması nedeniyle ağrıya neden olabilir. Basınç nedeniyle meydana gelen ağrı zamanla aşınmalara neden olabilir.

Bu tip durumlarda yirmilik dişin çekilmesi söz konusu olabilir. Protez diş yapımı söz konusu ise öncelikle yirmilik dişlerin konumu ve durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Aksi halde yirmilik dişlerin çekiminden sonra değişen çene yapısı protez dişler ile uyum sağlamayabilir.

20'lik Diş Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Yirmilik dişlerin kısmen çıkmasının yanı sıra bazı kişilerde gömük yirmilik dişler söz konusudur. Bu gömük dişler kist oluşumuna neden olabilirler. Aynı zamanda çene genişlemesine, kistik kemik yıkımına ve çevresindeki dişlere verdiği zarardan dolayı çene kemiğinde gömük olarak bulunan yirmilik dişlerin çekilmesine karar verilebilir.

Yirmilik dişin çekilmesinden sonra mutlaka bölgedeki kist temizlenmelidir. Aksi halde yayılma gösteren ve tümöre dönüşen kistler çene kemiğinin kendiliğinden kırılmasına neden olabilir.

Kısaca belirtmek gerekirse yirmilik dişin çekilmesi için başlıca neden enfeksiyonlardır. Yirmilik dişin bulunduğu konum ve şekil itibari ile temizlenmesinin güçleşmesi bu alanda yemek artıklarının ve bakterilerin kolayca birikmesine neden olmaktadır.

Bu bakteriler ise bölgenin daha kolay ve daha sık enfeksiyon kapmasına neden olacaktır. Yirmilik dişlerin çekilmesi için en uygun zaman 14 ile 22 yaş aralığıdır. Bu yaşlardaki kişilere uygulanan operasyon daha kolay olduğu gibi daha kısa sürede iyileşmesi söz konusudur. Ancak 40 yaş ve sonrasında çekilen yirmilik dişler gerek hastayı gerekse hekimi zorlayabileceği gibi uzun sürede iyileşme gösterir.

20’lik Diş Nasıl Çekilir?

20'lik Diş Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Yirmilik diş çekimi diğer diş çekimleri ile birbirinden oldukça farklıdır. Yirmilik dişin konumu, duruşu ve büyüklüğü yirmilik dişin çekimini zorlaştıran etkenlerden biridir. Yirmilik dişin gömülü bir şekilde bulunması cerrahi işlem gerektirebilir. Bu cerrahi işlem sonrasında bölgede kanama, şişlik ve ağrı gibi durumlar söz konusu olabilir. 

Eğer yirmilik dişte herhangi bir enfeksiyon ve iltihaplanma söz konusu ise öncelikle iltihabın kurumasını sağlayacak bir tedavi uygulanır. Aksi halde iltihap kurumadan çekilen diş, birçok sorunu beraberinde getirebilir. İltihaplı diş çekimi ile iltihap kana karışarak risk oluşturabilir.

20’lik Diş Çekildikten Sonra Ne Yapılmalı?

Yirmilik dişin çekiminden sonra kesinlikle yara yeri ile oynanmamalı ve dokunulmamalıdır. İlk 24 saat boyunca o tarafta yemek yememeli ve kesinlikle sigara içilmemelidir. Aksi halde ilk 24 saatte içilen sigara kanamaya neden olarak iyileşme sürecinin uzamasına neden olur. Sürekli tükürülmemelidir.

20'lik Diş Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Aksi halde pıhtı yerinden oynar ve kanama durmaz. Operasyon sonrasında dikiş atılmadıysa gazlı bez ile yaklaşık 30 dakika boyunca tampon yapılara kanama kontrol altına alınmalıdır. Operasyon sonrasında görülen durumlardan biri ise yüzün şişmesidir.

Bu şişliği önlemek için o bölgeye soğuk tampon yapılmalı ve 10 dakika yapılan tampona 2 dakika ara verilerek yeniden bir 10 dakika daha bekletilmelidir. Bir bardak ılık suya eklenen 1 çay kaşığı tuz ile hazırlanan gargarayı ilk 14 saatten sonra uygulayarak rahatlama sağlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
20 Yaş Dişleri Hakkında Bilinmeyenler

20 yaş dişinin çıktığını nasıl anlarız?

20lik dişlerin çıktığını anlamak için arka dişlerde ağrı olup olmadığına bakmak gerekir. Lenf bezlerinde şişliğin oluşması, çene, kulak veya boyunda ağrılar, ağız açmada kısıtlanma gibi durumlarda 20 yaş dişi çıkar.

20 yaş dişleri ç ekilmezse ne olur?

20 yaş dişleri çekilmediği taktirde ağzın tam açma ve kapama işlevi kaybolur. Daha sonrasında enfeksiyon, lenfler aracılığı ile boyun ve yanağa doğru ilerler, komşu dişler baskıya uğrar. Son derece sıkıntılı bir süreç başlar.

20lik diş hangi yaşlarda çıkar?

20'lik diş, çenenin en arkasında bulunmaktadır. Genelde 17 ile 25 yaşları arasında çıkan ya da çıkmaya çalışan bir diştir. Bu yaş aralıklarının haricinde çıkmaz. 20'li yaşlarda çıktığı için de adını oradan almıştır.

20lik diş ağrısı nerelere vurur?

20lik diş ağrısı bazı kişiler için sürekli olabilir bazı insanlarda da sadece yiyecekleri çiğnerken ya da bölgeye dokunurken rahatsızlık verir. Baş ağrısı, kulak ağrısı, boyun ağrısı, çene ağrısı, lenflerde şişlik son derece normal bir durumdur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.