23 Mayıs Dünya Kaplumbağalar Günü
2000 yılından itibaren Dünya Kaplumbağa Günü olarak kutlanan 23 Mayıs, soyu tükenmekte olan kaplumbağaların yaşam koşullarını iyileştirmek ve bu konuda duyarlılık yaratmak amacıyla kutlanmakta olan bir gündür. Bu gün, 2000 yılından beri kutlanır.
Kaplumbağalar Nasıl Hayvanlardır?
Kaplumbağa, Testudines takımını oluşturan çok sert ve kemiksi bir kabuk içinde yaşam sürdüren, yavaş hareket eden, dört ayaklı, sürüngen bir hayvandır.
Kaplumbağalar kara, deniz ve tatlı sularda yaşar. Vücutları kabuk biçiminde kubbe gibi bir bağa ile kaplı olan kaplumbağalar, tehlike anında baş, bacak ve kuyruklarını içeri çekebilme yeteneğine sahiptir. Çeneleri dişsiz olan kaplumbağalar, yumurtlayarak ürer ve ömürleri 40-200 yıl kadardır. Kara, deniz ve tatlı sularda yaşayan 250 türü bilinmekte olan kaplumbağalar, öteki sürüngenlerle beraber Mezozoik'in ilk dönemi olan Trias Çağı'nda ortaya çıktı. Kaplumbağalar, dünyada soyu henüz tükenmemiş olan en yaşlı hayvan türlerinden biridir.
Açlığa dayanıklı olan kaplumbağalar, sık sık ölümsü bir uykuya dalar. Sıcaklık düşmeye başladığı zaman kaplumbağalar iyice uyuşup kalır. Güneş ışığını bolca alan kuru topraklarda bir delik kazıp tüm kışı orada geçirir.
Familya
Kemik parçalarının kaynaşmasından oluşan zırhlarının iki ucunda birer delik bulunur. Alt ve üst yüzeyleri boynuzsu deri levhalarla örtülüdür. Her yıl artan halkalarına bakıp hayvanın yaşının kaç olduğunun tahmini yapılabilir. Katları belirleyen çizgiler şu sebeplerle bozulabilir:
- Yaşın ilerlemesi
- Hastalık
- Fiziki şartlar
Yapısı
Bacakları kitinsel pullarla kaplı olan kaplumbağalar dört parmaklıdır ve parmakları pençelidir. Karada yavaş yürüyen kaplumbağaların suda yaşayanlarının ayakları palet şeklindedir ve parmakları deri ile birbirine yapışıktır.
Gözleri kapaklı ve çukurda olan kaplumbağaların koku alma duyuları hassastır. Türüne göre otçul veya etçil olanları bulunur. Kaplumbağalar, akciğer solunumu yapar. Deniz ve tatlı suda yaşayanlar ise suda çiftleşmelerinin ardından yumurtlamak için kumsallara çıkar.