30 Yaş Bunalımı
Birçok insanın orta yaş bunalımına girdiği yaş 30’lu yaşlar olarak bilinmektedir. 30 yaş bunalımına giren kişiler hayatla ve kendisiyle çok farklı bir sınavdan geçerler. Aslında 30 yaşında ortaya çıkan bu psikolojik sorun ileride de sürecektir ama yine de bireyleri sarsan şey 30 yaşındayken başına gelenlerdir. Genellikle bu yaşlar çok şeyin kafaya takıldığı stresin had safhalara ulaştığı ailevi problemlerin ayyuka çıktığı dönemlerdir. Bu yaşlara insanın kendisiyle imtihanı demek daha doğru olur. Yalnız bu hadise kimi insanlarda yaşayış tarzına bağlı olarak 30’lu yaşlardan 5-6 yıl önce ya da 35’te görülebiliyor.
30 Yaş Bunalımında Mısınız?
Aslında 30 yaş bunalımının tesiri kimilerinde çok şiddetliyken bazı insanlarda ise bu durum çok da etkili olmayabiliyor. Bireyler 30 yaşına girdikleri halde kendilerine yaşı sorulduğunda ‘Daha 29’, ’30 yaşıma daha var’ gibi kaçamak cevaplar vererek yaşını gizliyorsa 30 yaş bunalımının etkisindedirler. 30 yaş bunalımı yaşayan insanlar genellikle geleceği şaibeli, hayat standardı oturmamış ve endişeleri olan bireylerdir.
Araştırmacılar beklenmedik derecede kötü sonuçlar doğuran bu hadisenin niçin ortaya çıktığını hala açıklayamıyor. Ayrıca 30 yaş bunalımı en fazla büyük şehirlerde yaşam süren insanlarda ortaya çıkıyor. Kırsal hayatında bu problem çok da yaşanmaz.
30 Yaş Bunalımından Korunmak İçin Neler Yapılmalı
Uzmanlar 30 yaş bunalımı yaşayanların ergenlik ile erişkinlik arasındaki dönemde saplanıp kaldığı düşüncesinde. 30 yaş bunalımını ortaya çıkaran en büyük sebepler; bireylerin durumundan hoşnutsuzluğu, hayata atılmada gecikmiş olma kaygısı ve geleceğinin karanlık olduğunu düşünmesidir. Öncelikle insanlar bu olumsuzluklara takılıp kalmamalı ve ümitlerini yitirmemelidirler. Erkekler genel olarak bu sorunla daha çok yüzleşmektedir. Aile ve yaşanılan çevrenin oluşturduğu etki kişiyi sorumluluk alması gerektiği endişesine sürükler. Kişi çaresizlik hissine kapıldığında 30 yaş bunalımı ile karşı karşıya gelir. Bu süreci muhtemelen depresyon ve psikolojik sorunlar takip eder. Bahsettiğimiz problemlerle yüzleşen kişilerin psikolojik yardım almaları gerekmektedir.