5 Yaş Sendromu Nedir? 5 Yaş Sendromu Hakkında Tüm Merak Edilenler

5 yaş sendromu, aileler tarafından dikkate alınması gereken bir süreçtir. Bu süreçte ailelerin tavrı ve davranışı önem taşımaktadır. Kişilik sahibi bir birey olarak yetişmesi için çocuğun 5 yaş sendromunu doğru bir şekilde yaşaması gerekir.
5 Yaş Sendromu Nedir? 5 Yaş Sendromu Hakkında Tüm Merak Edilenler

5 Yaş Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çocukların belirli yaşlarda yaşadıkları bazı sendromlar bulunmaktadır. Sendromlar genellikle belirli yaşlarda ve belirli nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Her çocukta görülebilen bu durum bazı sorunların yaşanmasına neden olmaktadır. Çocukluk döneminde en bilinen sendromlar 2 yaş ve 5 yaş sendromudur. 5 yaş sendromu çocukların gelişim süreçlerinde önemli dönemlerinden biridir. Bu yaşlarda çocuklar, hayatlarının ileri dönemlerinde yaşayacakları olay ve durumları deneyim olarak yaşamaktadırlar. Hayatlarında karşılarına çıkacak olaylara karşı mücadele etme, olayları çözmek için yöntemler kullanma, yaşayacakları durumlara karşı içe ya da dışa dönük bir yapıya sahip olup olmama ve daha birçok konuda temel nitelik olarak deneyim yaşamaktadırlar.

5 Yaş Sendromlu Çocukların Ortak Özellikleri;

1. Bağımsız Hareket Etmek İsterler

4 yaşından itibaren çocuklar kendi başlarına hareket edebildiklerini farkederler ve bu konuda oldukça ısrarcı davranmaya başlarlar. Özellikle 5 yaşına gelen çocuklar aileleriyle özgürlük konusunda çatışma yaşamaya başlar. 5 yaş sendromunun en belirgin özelliği bu yüzden bağımsızlık duygusudur.

bagimsiz-hareket-etmek-isterler.jpg


2. İnatçı ve Benmerkezcilerdir

4-5 yaşındaki çocuklar ailelerine karşı her konuda inatçı tavır sergilemeye başlarlar. Oynayacakları oyun, giyecekleri kıyafet onlar için inat edilcek ve ailelerini bezdirebilecekleri bazı konulardandır. Bu dönemde çocuklar normale göre daha bencil tavırlar sergilerler. Her şey onların istediği gibi olmalıdır.

inatci-ve-benmerkezcilerdir.jpg


3. Taklit Ederler

Bu sendroma yakalanan çocuklar bu süreçte yaşıtlarını ve başkalarını sürekli taklit ederler. Başkalarının bakış açılarının farkındadırlar ve bunun değerlendirmesini içlerinde yapabilecek kapasiteye ulaşırlar. Kendilerine beğendikleri bir karakteri örnek alıp her anlamda onlar gibi davranmaya başlarlar.

taklit-ederler.jpg


4. Cinsel Kimliklerinin Farkına Varırlar

4-5 yaşına gelen çocuklar artık kendi cinsiyetlerinin ve karşı cinsin cinsiyetinin farkına varırlar. Erkek ve kızların farklarını anlayabilecek kapasiteye erişirler. Bu konuda çocuklar için cinsiyetçi tavırlar sergilenmemesi tavsiye edilir. Cinsiyetçi rolleri çocuklara empoze etmek bu yaştaki çocuklar için sakıncalı olacaktır.

cinsel-kimliklerinin-farkina-varirlar.jpg


5. Kızgın ve Saldırgan Olabilirler

Çocuk gelişimi açısından geçirilen yaş dönemlerinin yanında, ailenin ve çevrenin etkisi de bu tür bunalımlara veya sendromlara davetiye çıkarabilir. Ailenin çocuğa karşı ve birbirlerine karşı tavrı çocuğun bu dönemde oluşan karakteri için çok önemlidir. Saygılı bir ailede büyüyen çocuk çok etkilenmese de herhangi bir çocuk bu süreçte çok sinirli ve agresif tavırlar sergileyebilir.

kizgin-ve-saldirgan-olabilirler.jpg


5 Yaş Sendromu ve Aileler

5 yaş sendromu dikkate alınması gereken bir dönemdir. Aileler bu dönemde çocuklarına karşı oldukça özenli ve dikkatli davranmalıdır. Bu dönemde çocuklar aşırı hırçın ve öfkeli olmaktadırlar. Bu durumlara karşı aileler sabırlı olmalıdır. Sabır ve özen, çocukların bu dönemi atlatmasında oldukça önem taşımaktadır. Aileler bu dönemde çocuklarına daha fazla ilgi göstererek sorunlarına yardımcı olmalıdır. Çocukların yaptığı yaramazlık ya da çıkardığı sorunlara karşı büyük cezalar vermemelidir. Cezalar çocukların bu döneminde kişiliğine ve psikolojisine zarar verebilir. Bu nedenle onların anlayacağı bir şekilde iletişim kurarak doğru ve yanlış anlatılmalıdır. Anne, baba ve çocuk arasında iyi bir iletişim olmalıdır. İyi bir iletişim her zaman doğru davranışa yardımcı olur. Hassas bir dönemden geçen çocukların gelecekte kişilik sahibi bir birey olabilmesi için doğru davranmak ve bilinçli olmak gerekir. Aileler çocuklarına ne çok aşırı ilgi göstermeli ne de ilgisiz bırakmalıdır. Yeterli ve dengeli ölçüde çocuklarına zaman ayırmalı ve onları dinlemelidir. İleride yetişkin bir birey olduklarında iyi bir karaktere ve kişiliğe sahip olmaları için 5 yaş sendromu sürecinde aileler çocuklarına yardımcı olmalıdır.

5-yas-sendromu-ve-aileler.jpg


5 Yaş Sendromu Döneminde Yaşananlar

  • Hayali arkadaş edinirler.
  • Özgür olmak isterler.
  • Cinselliği merak ederler.
  • Yasak olana ilgi duyarlar.

5-yas-sendromu-doneminde-yasananlar.jpg

Bu dönemde çocukların öğrenme durumu daha da ortaya çıkmaktadır. Aileler çocuklarının birbirinden farklı ve çok sayıda sorularına maruz kalabilmektedir. Sürekli soru soran çocukların, sorunlarına cevap buldukları zaman da bu cevabı zihinlerine yerleştirerek bilgi sahibi oldukları görülür. Daha önce küçük oldukları için giremedikleri ortamlara yaş aldıkları için girerek, bu ortamı tanımaya çalışmaktadırlar. Yeni ve farklı bir dünyaya girerek merakla olan biteni izlerler. Bazı çocuklar bu duruma ayak uydururken bazı çocuklar bu duruma ayak uydurmazlar. Bunun sonucunda ise mutlu ve mutsuz bireyler yetişir. 5 yaş, çocukların merak duygularının çok yüksek olduğu bir dönemdir. Bu dönem kız ve erkek çocuklarda farklılık göstermektedir. Erkek çocuklarda 5 yaş sendromu daha da farklılıklar göstermektedir. Özellikle erkek çocuklarda görülen testesteron hormonlarının artış eğilimi bu dönemde başlamaktadır. 4 yaşın bitirilmesiyle hormonlar cinsiyet özelliklerine göre karakteristik olarak yapılanmaya başlamaktadır. Çocuklardaki hormonsal değişim bu dönemin öfkeli ve hareketli geçmesine neden olmaktadır. 5 yaş sendromu, çocuklarda bitmeyen ve tükenmeyen enerji, olağanüstü hareketlilik, düzen bozmaya çalışan, aşırı hırçın ve öfkeli hal ve hareketlere neden olmaktadır. 6 yaş sonrasında ise her şey normale döner. Testesteron düzeyi normale döner ve durum dengelenir.


5 Yaş Sendromu ve Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

5 yaş sendromu, çocuklar için oldukça önemli bir dönemdir. Bu nedenle ailelerin dikkatli ve özenli davranması gerekir. Aynı zamanda çocuklarının hareketlerini ve davranışlarını gözlemleyerek sorun olup olmadığını takip etmelidir. Çocukların davranış ve hareketlerinde olması gerekenden aşırı olan ya da olmaması gereken durumlar var ise aileler dikkate alarak doktora başvurmalıdır. 

5-yas-sendromu ve dikkat-edilmesi-gereken-durumlar.jpg

  • Aşırı ürkek, çekingen ya da aşırı agresif davranışlarda bulunuyorsa
  • Ailesinden ayrılmaya hala aşırı tepki veriyorsa
  • Herhangi bir aktiviteyi 5 dakikadan daha uzun yapmıyorsa
  • Diğer çocuklarla ilgilenmiyor ve oynamak ilgisini çekmiyorsa
  • İnsanlardan sürekli kaçıyorsa
  • Çoğunlukla üzgün ve endişeli tavırlar içindeyse
  • Yemek, tuvalet ve uyku sorunları varsa
  • Gerçekle hayali ayıramıyorsa
  • Adını, soyadını tam söyleyemiyorsa
  • Konuşurken ben, sen, o kavramlarını kullanmıyorsa
  • Konuşurken geçmiş zamanı tam kullanamıyorsa
  • Yazı yazarken kalem tutamıyorsa
  • Giysilerini çıkaramıyorsa

Önerilen İçerik: 4 Yaş Sendromu Nedir?

UYARI !

Haberimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuştur, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz.

NeOldu.com

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum