1877-1878 Osmanlı - Rus Savaşı diğer adıyla 93 Harbi, Osmanlı’nın hazırlıksız yakalanmasıyla büyük bozguna dönüştü. 1 yıl süren bu savaşın başlıca sebepleri; azınlık isyanları, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri, Osmanlı’daki Hıristiyanların insan haklarının çiğnendiği konusunda oluşturulan tek taraflı kamuoyu ve en önemlisi ise Panslavizm akımı.
Bu büyük bozgun sonucu Osmanlı'nın 100 bine yakın askeri Ruslar'a esir düştü. Ruslar, askerlerin ayaklanma çıkaracağından korktuğu için Rusya'nın birçok bölgesine esirleri dağıttı. Ancak esir düşen Osmanlı askerleri çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti.
Savaşın bitimiyle imzalanan Ayestefanos antlaşmasıyla esirler, Osmanlı Devleti'ne iade edildi. (Bu antlaşmadan memnun olmayan Avrupa, antlaşmayı geçersiz kılarak, Berlin Antlaşması'nı imzalatmıştır.) İşte bu savaşta esir düşen Osmanlı askerlerinin fotoğrafları, Rusya'da bir müzede çıktı.
St. Petersburg'da yapılan "Rus-Türk Savaşının Unutulmuş Fotoğrafları" adlı sergide ortaya çıkan bu fotoğraflar, savaşın ciddiyetini gözler önüne seriyor. Sergide, yaralı Osmanlı halkı ve askerlerinin fotoğrafları bulunuyor.
Fotoğrafların kimler tarafından çekildiği ve kimler tarafından muhafaza edildiği bilinmiyor.
Ruslara esir düşen 8 Türk Subayı...
Ruslar askerleri savaşta İstanbul önlerine (Yeşilköy) kadar gelmeyi başardı. İstanbul önlerine doğru ilerlerken dinlenmek için Edirne'de Selimiye Camii'ne karşı oturmuş bir Rus askeri...
Savaşın şiddetinden dolayı Balkanlardan kaçan iki göçmen Türk...
Ruslara esir düşen Osmanlı halkı...
Antlaşma sonucunda Osmanlı Devleti'ne iade edilmek üzere olan Osmanlı halkı ve askerleri...