A Beautiful Mind Hakkında İlk Kez Duyacağınız 28 Bilgi
A Beautiful Mind Hakkında Bilinmeyen İlginç Bilgiler
2001 yılında gösterime giren ancak Türkiye’ye 8 Mart 2002’de yayınlanan A Beautiful Mind adlı film ülkemizde hemen hemen herkesin izlediği, adından söz ettiği filmlerden bir tanesi. İşte çekilmesi üzerine 19 yıl geçmiş olmasına rağmen adından söz ettiren ve kültleşmiş olan A Beautiful Mind hakkında yeni duyacağınız 28 ilginç bilgi.
1. Filmde sınıftaki tahtalarda görülen tebeşirle yazılmış denklemler, gerçek hayattaki John Nash tarafından yazılmış gerçek denklemlerdir.
2. John Nash seti ziyaret etmiştir ve Russell Crowe daha sonra ellerini hareket ettirme şeklinden etkilendiğini ve aynı şeyi filmde yapmaya çalıştığını söylemiştir. Ayrıca Yaptığı bu hareketlerin karakterin içine girmesine yardımcı olacağını düşündüğünü farklı bir röportajda dile getirmiştir.
3. John ve Alicia Nash, 23 Mayıs 2015'te, bir taksinin sürücüsünün arabanın kontrolünü kaybettiği ve New Jersey Paralı Yolunda bir korkuluk ve ikinci bir arabaya çarptığı bir trafik kazasında ölmüştür. New York Times, iki sürücünün yalnızca küçük yaralanmalara maruz kalmasına rağmen, Nash'lerin "taksiden atıldığını ve olay yerinde ölü olarak ilan edildiğini" söyledi. John 86, Alicia 82 yaşındaydı.
4. Film, Russell Crowe'un tutarlı bir şekilde ilerici bir davranış biçimi geliştirmesine yardımcı olmak için sırayla çekilmiştir.
5. Nash'in masa oyununu kaybettikten sonra yaptığı mırıldanmalar ("oyun kusurlu", "ilk hamleyi yaptım, kazanmalıydım" gibi) John Nash'e ait olan ekonomi teorisi olan "Oyun Teorisi" ne atıfta bulunuyor.
6. Film boyunca bahsedilen Riemann Hipotezi, matematikte yaklaşık 150 yıldır çözülmemiş (henüz kanıtlanamamış) gerçek ve ünlü bir sorundur. Diğer birçok önemli teori, Riemann Hipotezinin geçerli olması koşuluyla, önemini kanıtlanmıştır. 2000 yılında, Cambridge, Massachusetts'teki Clay Matematik Enstitüsü, Riemann Hipotezini yedi "Milenyum Ödülü Probleminden" biri olarak listeledi ve bunu kanıtlayan kişiye 1.000.000 $ ödül teklif etti. Ödül hala kazanılamadı.
7. John Nash, Carnegie Institute of Technology'ye tam burslu olarak katıldı. Profesörlerinden biri ondan o kadar etkilendi ki, ona Princeton için yalnızca bir satır içeren bir tavsiye mektubu yazdı yazılan not şuydu; "Bu adam bir dahi."
8. Filmin sonlarına doğru John Nash’in çay içmeyi düşünmesi, Russell Crowe'un gerçek John Nash ile tanıştığı gerçek bir olaya dayanıyor. Söylentiye göre çay veya kahve içip içmemeyi düşünerek on beş dakika geçirmiştir.
9. Profesör Peyton Young ile BBC radyo programı "More or Less" te röportaj yapıldı. Filmin gösterime girdiği gece John ve Alicia Nash ile yemek yedi ve John Nash'e ne düşündüğünü sordu. "Çok beğendim ama o ben değildim hissedemedim" demiştir.
10. Alicia Nash'i canlandıran Jennifer Connelly ve Charles'ı oynayan Paul Bettany , filmin yayınlanmasından kısa bir süre sonra gerçekte evlendi.
11. Filmin başlarında kampüs sahnelerinin "altın" görünümünü yaratmak için, yapımcılar düşük kontrastlı bir stok (Fuji F-400 8582) aldılar ve onu çekim için kameraya yüklemeden önce turuncu ışığa maruz bıraktılar.
12. John Nash'in oğullarından biri sağ tarafta, Nash'in koridorda sürüklendiği sahnede oynuyor.
13. John Nash, devrim niteliğindeki makalesi fikrini bulduktan sonra gider ve onun bir taslağını Helinger'e (Judd Hirsch) gösterir. Yazı, "Econometrica" adlı özel dergide "Pazarlık Sorunu" başlığı altında yayınlanan orijinal makalenin gerçek bir kopyasıdır. (Orijinal makaleden Şekil 1, filmde gösterilen el yazmasında görülmektedir).
14. Ron Howard, çekimler sırasında Nash'in halüsinasyonlarının her zaman önce işitsel, sonra görsel olarak tanıtılması gerektiğine karar verdi. Bu, seyirciye ipucu verdi ve Nash'in bakış açısından halüsinasyonları belirledi. Gerçek hayatta, Nash'in halüsinasyonları yalnızca işitseldi, görsel halüsinasyonlardan hiç acı çekmediğini söyledi. Bu değişiklik sadece sinematik bir yaklaşım için yapıldı.
15. John Nash, strateji oyunu Hex'in ortak mucididir (Danimarkalı matematikçi Piet Hein'den bağımsız olarak). Bu, Go'da yenildikten sonra yaşadığı hayal kırıklığından kaynaklanıyordu ve "mükemmel" bir oyun yaratmak istiyordu. Bunu yaptığı sahneler çekildi, ancak daha sonra son kesimden silindi. Bu sahneler DVD ekstralarında ve çevrimiçi olarak bulunabilir.
16. Yapımcı Brian Grazer, John Nash ve Alicia Nash'in rakibi Scott Rudin yerine onu seçmesinin ardından projenin haklarını kazandı ; Nashes, hikayelerinin bir filminin çekilmesine uzun süredir direnmişlerdi.
17. Çekilen filmin %90'ı kronolojik olarak çekilmiştir.
18. Bu filmle ilgili 2001 Entertainment Weekly makalesine göre, yapımcılar başlangıçta John Nash'in eşcinselliğinden bahsetmek istediler, ancak filmin eşcinsellik ile şizofreni arasında yanlış bağlantı kuracağından korktular, bu yüzden bu fikirden vazgeçtiler. Makaleye göre bu bağlantı, ilk kez 1950'lerin sonlarında ortaya çıktı ve gözden düşmüş birkaç psikolojik araştırmaya dayanıyordu.
19. Bazı bilgiler John Nash'i sigara karşıtı biri olarak tanımlıyor bu doğru fakat filmde doğru. John Nash 70'lerde sigara içmeye başladı. Filmin dayandığı kitabın 45. Bölümünün başlarında bundan bahsediliyor.
20. John Nash'in dersinde tahtaya yazdığı sorun gerçektir (tahtadaki matematiğin genellikle çok basit veya sahte olduğu diğer filmlerin aksine). Matematiksel fizikte buna doğrudan cevabın 1 olduğunu söyleyen önemli bir teorem var. Daha sonra, Alicia Nash ile sorunu tartıştığında, çözüm için ek kısıtlamalar getiriyor, bu olmadan problem çok daha zor oluyor, bu yüzden oldukça kendinden emin.
21. Film yapımcıları, Nash'in zihinsel tezahürlerini temsil etmek için bir teknik geliştirdiler. Matematikçiler onlara bu tür anları "duman temizleme", "ışık parlamaları" ve "her şeyin bir araya gelmesi" olarak tanımladılar, bu nedenle yapımcılar Nash'in işteki yaratıcılığını belirtmek için bir nesne veya kişi üzerinde beliren bir ışık parıltısı kullandılar.
22. Nobel Ödülü töreni Newark, NJ'deki New Jersey Gösteri Sanatları Merkezi'ndeki (NJPAC) Prudential Hall'da çekildi. Bu sahnenin kurulum, makyaj vb. Dahil çekimleri 8 saatten fazla sürdü. Ancak daha sonra lobideki sahne başka bir yerde çekildi.
23. Yapımcı Brian Grazer, Sylvia Nasar'ın Vanity Fair dergisinde A Beautiful Mind adlı kitabından ilk kez bir alıntı okuduktan sonra, filmin haklarını hemen satın aldı. Sonunda projeyi zamanlama çatışmaları olan ve çekilmek zorunda kalan Ron Howard'a getirdi. Grazer daha sonra birçok A-list yönetmenin projeye bakış açılarıyla aradığını söyledi. Sonunda, tesadüfen Howard'ın da müsait olduğu zamanlarda müsait olan belirli bir yönetmen üzerine odaklandı. Grazer, Howard'ı seçti.
24. Filmle yakından ilişkili üç kişi 2015 yılında beklenmedik bir şekilde araç kazalarında hayatını kaybetti. John Nash ve Alicia Nash, 23 Mayıs'ta bir trafik kazasında birlikte öldüler; besteci James Horner 22 Haziran'da bir uçak kazasında öldü.
25. Columbia Üniversitesi, Barnard Koleji'nde Matematik profesörü olan Dave Bayer'e, filmde görünen matematiksel denklemlerle ilgili olarak danışıldı. Bayer daha sonra, Nash'in bir matematik dersi öğretmek zorunda kaldığı ve keyfi olarak tahtaya karmaşık bir problem koyduğu gibi denklemleri hazırlarken danışman rolüne bir aktör olarak yaklaştığını söyledi.
26. Yönetmen Ron Howard'a göre bazı sahnelerde sahte kar kullanılmış. Çünkü hava soğukluğunun karın tutmasına yeterli olmasına rağmen kar yerde kalmıyordu.
27. Russell Crowe performansıyla tüm büyük öncü ödüllerinde (Altın Küre, Screen Actors Guild, Eleştirmenlerin Seçimi ve BAFTA) En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alırken, Akademi Ödülü'nü İlk gün (2001) filmindeki performansıyla Denzel Washington'a kaptırdı.
28. Filmdeki Harvard sahnesi aslında Manhattan Koleji’nde çekilmiştir.