Ağrı Hakkında Bilmedikleriniz
Ağrı, Doğu Anadolu Bölgemizin tarihi ve kültürel değerlerini en iyi yansıtan şehirlerimizdendir. Ağrı ile ilgili bilmediğiniz birçok şeyi bu yazımızla öğrenme fırsatı yakalayacaksınız.
Yayınlanma:
Güncelleme:
Yüz Ölçümü: 11.376 km2
Nüfus: 549.435
İl Trafik No: 04
Alan Kodu: 0472
Doğu Anadolu Bölgesi'nin zengin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklere sahip Ağrı ilimizle ilgili bilinmeyen birçok ayrıntıyı sizler için araştırdık. İşte, Ağrı'yla ilgili öğrenmeye değer bilgiler...
Ağrı'nın İlçeleri; Diyadin, Doğubeyazıt, Eleşkirt, Hamur, Patnos, Taşlıçay ve Tutak.
Ağrı Hakkında Bilmedikleriniz
- Ağrı konumu dolayısıyla tarih boyunca birçok uygarlığın eline geçmiştir. Ağrının bulunduğu bölge dikkate alındığında Asya’dan yapılan seferlerin giriş noktası olduğu görülmektedir.
- Bölgede birçok doğal ve tarihi güzellik bulunmaktadır. Özellikle Ağrı Dağı hakkındaki rivayetler ve bu dağın kutsal kitaplarda yer alması bölgeye farklı bir kimlik kazandırmıştır.
- Bölgede hakimiyeti elinde bulunduran ilk topluluk İlkçağ Uygarlıklarından Hititler olmuştur.
- Daha sonra Ağrı ve çevresinde Hurriler egemenlik kurmuşlardır. Ardından bölgeye sırasıyla Urartular, Türk Topluluğu olan Sakalar, Arsaklılar, Artaksıyaslı Krallığı, Araplar, Bagratlılar, Bizans ve Türkler hakim olmuşlardır.
- Ağrı’nın asırlarca çeşitli medeniyetler tarafından yerleşim yeri olarak kullanılması yani bölgenin mazisinin birçok değişiklik göstermesi tarihi eserlere de yansımıştır.
- Ağrı’nın eski isimleri ‘Karaköse’ ve ‘Karakilise’ olmuştur.
- Ağrı Sultan Selim zamanında Osmanlı’ya 1514 yılındaki Çaldıran Seferi’nden bağlanmıştır.
- 1927 yılında ise Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin il statüsüne dahil olan merkezlerinden biri olmuştur.
- Ağrı’da insanların ekonomik geliri Doğu’daki birçok ilimizde olduğu gibi tarım ve hayvancılık merkezlidir.
- Bölgede buğday, arpa, şeker pancarı, pirinç, mısır ve pamuk üretimi yapılmaktadır.
- Ağrı’nın lokomotif ekonomik kaynağı ise hayvancılıktır. Özellikle koyun, keçi, sığır yetiştiriciliği yaygındır. Bu bağlamda et ve et ürünleri üretiminde ilerleme kaydedilmiştir.
- Ağrı’da kükürt, pozantaşı, linyit ve mermer çıkarılmaktadır.
- Bölgede şeker, un fabrikalarının yanı sıra et ve et ürünlerinin işlendiği kurumlar bulunmaktadır. Ayrıca halı-kilim dokuma işlemlerinin yapıldığı atölyeler de mevcuttur.
YORUMLAR (1)