Ağrı'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Doğu Anadolu Bölgemizin birçok tarihi ve doğal güzelliklere sahip merkezi Ağrı'nın gezilip görülmesi gereken yerlerini sizler için derledik.
Ağrı'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Ağrı, Doğu Anadolu'nun tarihi ve doğal zenginlikleri bakımından en önemli merkezlerinden birisidir. Ağrı'ya yapacağınız seyahatlerde rehber olabilmesi açısından Ağrı'nın gezilip görülmeye değer yerlerini sizlere sunuyoruz.

agri-dagi.jpg

Ağrı Dağı

Ağrı Dağı, ülkemizdeki en yüksek dağlardan biri olmasının yanında Nuh’un gemisinin de burada bulunduğu inanışı açısından son derece kutsal bir yere sahiptir. 2004 yılından bu yana Ağrı Dağı’na çıkış izne tabii tutulmaktadır. Ağrı’ya giden herkesi büyüleyen bu manzara Ermeniler için de en kutsal efsanelerden biridir. Ağrı’ya gittiğinizde Ağrı Dağı’nı muhakkak görün.

ishak-pasa-sarayi.jpg

Ağrı İshak Paşa Sarayı

Ağrı’nın Doğubeyazıt İlçesi’ne yaklaşık 7 km mesafede bulunan bu yapı, kayalıklar üzerine kurulmuştur. Yapımının 1784 yılında başladığı bilinen Ağrı İshak Paşa Sarayı’nın takriben yüz yıl gibi bir zaman diliminde bitirildiği belirtilmektedir. Bölgeye yaptığınız gezide Osmanlı mimarisinden derin izler taşıyan Ağrı İshak Paşa Sarayı’nı ziyaret etmeyi unutmayın.

ishak-pasa-sarayi-camii.jpg

Ağrı İshak Paşa Sarayı Camii

Ağrı’daki en ihtişamlı camilerin başında gelmektedir. Harika bir sanat eseri olan Ağrı ishak Paşa Sarayı Camii harem ve selamlık adlandırılan binaların ortasında bulunuyor. Caminin her köşesi ziyaretçileri efsunluyor. Ağrı’ya yolunuz düştüğünde geleceğiniz ilk yerlerden biri Ağrı İshak Paşa Sarayı Camii olmalı.

agri-balik-golu.jpg

Ağrı Balık Gölü

Doğudaki üç ilimiz (Ağrı-Kars-Iğdır) ortasında kalan arazide oluşmuş volkanik yapılı lav set gölüdür. Aynı zamanda içilebilir su kaynağıdır. Gölün genişliği tam olarak 34 kilometrekaredir. En derin bölgesi ise 100 metreden daha fazladır. Gölde sazan ve kızıl alabalık diye tabir edilen balıklar yaşamaktadır. Bu doğal güzelliğe şahit olmanızı tavsiye ederiz.

agri-buz-magarasi-001.jpg

Ağrı Buz Mağarası

Küçük Ağrı Dağı’nın güney kısmında bulunan bu mağaranın uzunluğu yaklaşık 100 genişliği ise 50 metredir. Ağrı Buz Mağarası’na girdiğinizde buz kütlelerini görebilirsiniz. Doğubeyazıt ilçesinin en sıcak yerlerinden birinde bulunan bu mağara ziyaretçileri şaşırtmaktadır.

diyadin-kaplicalari-001.jpg

Diyadin Kaplıcaları

Ağrı Diyadin İlçesi’ne 5 km mesafededir. Eğer romatizmal rahatsızlıklar ve cilt hastalıklarından muzdaripseniz kesinlikle Diyadin Kaplıcaları’nı tercih edebilirsiniz. Bölgede rahatlıkla konaklama imkanı bulacağınız oteller de mevcuttur.

ahmet-hani-turbesi-001.jpg

Ahmet Hani Türbesi

Ahmet Hani Türbesi İshak Paşa Sarayı’na çok yakındır. Ağrı geziniz sırasında bölgede doğup büyüyen önemli filozof ve düşünür Ahmet Hani adına yapılan türbeyi ziyaret etmeyi unutmayın. Ahmet Hani Türbesi mimarisinin kusursuzluğu ve büyüleyiciliğiyle Ağrı’ya gelen hemen hemen herkesin ilk adreslerinden biri konumundadır.

dogubeyazit-kalesi.jpg

Doğubeyazıt Kalesi

Doğubeyazıt ilçesine yaklaşık 7 km mesafede bulunan Doğubeyazıt Kalesi bölgenin tarihine ışık tutmaktadır. Tarih boyunca birçok uygarlığın himayesinde olan yapı Y. Sultan Selim döneminde Osmanlı’ya geçmiştir. Ağrı’ya yaptığınız seyahat esnasında Doğubeyazıt Kalesi’ni kesinlikle ziyaret edin.

beyazit-eski-camii.jpg

Beyazıt Eski Cami

Beyazıt Eski Camii bölgedeki en eski ibadethanelerden biri durumundadır. Osmanlı Devleti zamanında yapılan Beyazıt Eski Camii kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum