Aksaray Hakkında Bilmedikleriniz

Pegahelna, Rumlar bu şekilde seslenirdi Aksaray' a. Eski dönemlerden günümüze Aksaray' ın bilinmeyen ve merak edilenlerini sizler için hazırladık.
Aksaray Hakkında Bilmedikleriniz

Tarihi Geçmişi

İlk çağlarda Arkhelais adını taşıdığı daha sonra Kapadokya Kralı Arkhelaos’un Garsuara adlı yerleşkeyi geliştirerek kurduğu düşülmektedir. Roma Imparatoru Cladius bu kenti ayrıcalıklı görerek aktif koloniler ve ticaret alanları kurulmasını sağlamıştır. Bu ayrıcalık ile kentin gelişimi hız kazanmış ve dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Bu dönemde Aksaray, Bizans ve Müslüman Araplar arasında birkaç kez el değiştirmesine rağmen nihai sonucu 1071 yılında Malazgirt Savaşı sonrası Türklerin Anadolu'ya girmesi ile almış ve Türk egemenliğine girmiştir. Bölgede kullanılan ilk para o dönemde bu topraklarda yer alan Danişmediler tarafında basılmıştır. Para birimi Danişmend'dir.
 

aksaray.jpg

Daha sonra Arap akınları ile yıpranan Aksray yapıtları II. Kılıç Arslan tarafından tekrar restore edilip onarılmıştır. İslam kenti olarak yeniden kurulan Aksaray’ın etrafını surlar ile çevirmiş, cami, medrese ve hamamlar yaptırmıştır. Bir dönem yeniden fetihlerin çoğaldığı bölgede sırası ile Aksaray Selçuklulardan Karamanoğullarının eline geçmiş, akabinde Yıldırım Bayezid bölgeyi hakimiyetine alsa da Timür istilasından kurtulamamıştır. 1467'de Fatih Sultan Mehmet Aksaray'ı kesin olarak Osmanlı topraklarına katmıştır.

Yakın geçmişimizde ise (1989 yılında) 3578 sayılı kanun ile Aksaray, Niğde’den ayrılmış ve il olmuştur.
 

Ekonomisi

Aksaray önemli bir tarım şehridir. Halkının gelir kaynağı büyük ölçüde tarım ve hayvancılık ile sağlanmaktadır. Tarımda önde gelen ürünler, tahılların yanı sıra fasulye, soğan, mısır , patates, pancar, keten ve kenevirdir. Kaolin yatakları rezerv olarak yüksek miktarda olduğu için seramik sanayii de gelişmiştir.

Kentin diğer ekonomik unsurları ise turizm endeksli ılıca ve kaplıcalardır. Sanayide en haraketli alan gıda sanayiidir. Un, tereyağı, yem ve peynir fabrikaları bunların başlıcalarıdır. 2015 itibari ile açıklanan biligiler doğrultusunda küçükbaş hayvan sayısının 507 bine ulaştığı belirlenmiştir. Bu listede büyük baş hayvan sayısının ise 250 bin seviyelerinde olduğu bildirilmiştir.

Niğde ile benzer özellikler gösterdiği için eski mimari yapıtlar ve evler de turizm açısından hareketlilik sağlamaktadır.
 

aksaray-kaplicalari.jpg
 

Genel Bilgiler

Coğrafik özellikleri açısından bakıldığında Aksrayın 7.997 Km2 bir yüzölçüme sahip olduğu söylemeliyiz. Kilometrekare olarak küçük sayılacak illerimizden biridir. 2014 yılında yapılan araştırmalara göre Aksaray'ın nüfusu 384.252 dir.

Bu nüfusun 191.091’i erkek olurken 193.161 ise kadınlardan oluşmaktadır. Yüzde olarak bakıldığında bu oran %49,73 (Erkek), %50.27 (Kadın) şeklindedir. Aksaray ilinde kilometrekareye 48 insan düşmektedir. Bu oran emsal illere göre oldukça yüksek bir rakamdır.

Plaka numarası 68 olan Aksaray'ın telefon kodu ise 382'dir. Tuzgölü olarak bildiğimiz Koçhisar gölü yine Aksaray ilimiz sınırında bulunmaktadır. Türkiye'nin %55 tuz ihtiyacının karşılandığı göldür. Gölün varlığı ve coğrafi konumu dolayısı ile bölgede karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışldır.  
 

tuz-golu.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.