Yeni Başlayanlar İçin En İyi 16 Akvaryum Balığı

Akvaryumların en popüler süs balıklarını listeledik. Bakımı ve özellikleriyle en çok ilgi duyulan akvaryum balıkları listemizde yer alıyor.
Yeni Başlayanlar İçin En İyi 16 Akvaryum Balığı

Akvaryum Balığı İsimleri, Türleri ve Özellikleri

Rengarenk pulları, kısa vücut ebatları ve hareketli kişilikleriyle dikkat çeken akvaryum balıklarını sıraladık. Özellikle akvaryum meraklılarını ilgilendiren soğuk ve sıcak tatlı sular için tercih edebileceğiniz 16 akvaryum balığı sizlerle!

1. Lepistes

Akvaryum Balıkları

Lepistes, evde beslenen en ideal akvaryum balıkları arasında yer almaktadır. Hemen hemen her balık severin akvaryumunda yer alan bu türün doğal yaşam alanı Güney Amerika kıtasının kuzeydoğusudur. Ekolojik koşullara kısa süre içerisinde adapte olabilen tür; Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika kıtalarında da görülmektedir. Sert kireçli su akvaryumlarında yaşamayı seven lepistesler, ortalama 25 ile 28 derece sıcaklığa sahip 19 litrelik su kütlelerinde barınmaktadır. Genellikle sakin ve zararsız olarak bilinen tür, Melek Balığı ve Xiphophorus ile aynı akvaryuma konulduğunda agresif hareketler sergileyebilmektedir.

Lepistes Ürünleri Satın AL


2. Kavgacı Siyam Balığı

Akvaryum Balıkları

Beta cinsine ait bir balık türü olan Kavgacı Siyam, genellikle akvaryumlarda yaşamaktadır. Süs balıkları arasında en çok tercih edilen türlerden biri olan Kavgacı Siyam, kendisi gibi bir başka Beta ile aynı akvaryumu paylaşmaması gerekmektedir. Direkt olarak mücadeleye girişen tür, üstünlük kurma isteğine sahiptir. Ortama 7 cm uzunluğa kadar ulaşabilen Kavgacı Siyam, 24 ile 30 derece arasında sıcaklık istemektedir. Türün en güzel örneği, tül kuyruklu betalar olarak bilinen kısa ve mat renkli yüzgece sahip kavgacı siyamlardır.

Siyam Balığı Ürünleri Satın AL


3. Melek Balığı

Akvaryum Balıkları

Muhtemelen akvaryum hobisinin en çok tanınan tatlı su balığı olan melek balığı  Cichlidae familyasına aittir. Doğal yaşam alanı Güney Amerika bölgesi olan tür, sessiz ve sakin yerleri tercih etmektedir. Akvaryumunuz için tercih edebileceğiniz mükemmel süs balığı olan bu tür, barışçıl kişiliği ile dosthane bir yaşam sürmektedir. Kendisinde küçük balıkları yeme özelliğine sahip melek balığı, çikletlerle birbirlerine karşı saldırgan olabilmektedir. Ortalama 25 ile 28 derece sıcaklığa sahip sularda yaşamayı tercih eden melek balıkları, düzenli beslenme ve akvaryum bakımının doğru yapılması durumunda uzunca bir süre yaşamını sürdürmektedir.

Melek Balığı Ürünleri Satın AL


4. Japon Balığı

Akvaryum Balıkları

Japon balığı, süs akvaryumlarının olmazsa olmaz balıkları arasında yer alıyor. Genellikle turuncu renk tonlarına sahip olan küçük hareketli canlılar, son derece mutlu görünümüyle akvaryuma neşe katmaktadır. Ortalama 18 ile 24 derece su sıcaklığında yaşamakta olan tür, kendileri için üretilmiş özel mamalar ile beslenmektedir. 10 litrelik akvaryumlarda rahatlıkla yaşayabilen Japon balıkları, düzenli beslenme ve doğru bakım ile 7 yıla kadar yaşayabilmektedir.

Japon Balığı Ürünleri Satın AL


5. Çöpçü Balığı

Akvaryum Balıkları

Çöpçü balığı olarak bildiğimiz corydoras, akvaryum camlarına yapışarak temizlik yapan balıklar olarak bilinmektedir. Özellikle ilk balık alacaklar için tavsiye edilen çöpçü balığı, akvaryumu temizlediği düşüncesi yanlış bir aldığıdır. Çöpçü balığı yalnızca dibe çöken yemleri tüketerek suyun dengesinin korunmasına katkıda bulunmaktadır. Ortalama 7 yıla kadar yaşam süresine sahip bu tatlı su balığı, ortalama 76 ile 12 cm uzunluğa sahiptir. Süs havuzunuza dahil etmek istediğiniz türler arasında eğer bir çöpçü balığı yer alıyorsa, en az 6 tane birlikte koymayı ihmal etmeyin.

Çöpçü Balığı Ürünleri Satın AL


6. Sarı Prenses

Akvaryum Balıkları

Sarı prenses balığı, en popüler akvaryum balıkları arasında yer almaktadır. Latince labidochromis caeruleus olarak bilinen tür, ülkemizde “Sarı Prenses” olarak adlandırılmaktadır. Türün doğal yaşam alanı Afrika’nın Malavi Gölü olarak bilinmektedir. Genellikle sığ kayalıklarda yaşamayı seven tür, akvaryum hayatına kolaylıkla adapte olmaktadır. Özellikle sarı prenses beslemek istiyorsanız, akvaryumunuza dekor olarak mağara ve kayalar koymayı ihmal etmeyin. Tür için uygun su sıcaklığının 25 derece olmasına ve 7.7-8.5 pH seviyesine dikkat etmeyi unutmayın.

Akvaryum Ürünleri Satın AL


7. Tetrazon

Akvaryum Balıkları

Kaplan barb ve Sumatra barb olarak da bilinen “tetrazon”, çok popüler akvaryum canlıları arasında yer almaktadır. Borneo, Sumatra ve Endonezya sularında sıklıkla rastlanan tür, ortalama 20 ile 26 derece sıcaklığa sahip sularda yaşamaktadır. Eğer akvaryumunuza bir tetrazon almak istiyoranız, onu tek başına koymamanız gerektiğini unutmayın. Genellikle grup halinde yaşamayı seven tür, yalnız kaldıklarında diğer balıklara karşı terör estirebilmektedir.

Tetrazon Ürünleri Satın AL


8. Diskus

Akvaryum Balıkları

Cichlidae ailesinin bir üyesi olan Discus balığı, görkemli güzellikleri ve muhteşem renkleri nedeniyle “Akvaryum Kralı” olarak anılmaktadır. Taşkın göllerde ve alçak Amazon nehirlerinde yaşamakta olan tür, süs havuzlarının dip kısımlarını tercih etmektedir. Ilık, yumuşak ve asitli suyu tercih eden bu tür, 27 ile 30 derece su sıcaklığı istemektedir. Akvaryum içerisinde bulunana diğer balık türleri ile son derece iyi anlaşabilen Diskus, süs balıkları arasında muhakkak olması gereken bir türdür.

Akvaryum Ürünleri Satın AL


9. Beta Balığı

Akvaryum Balıkları

Daha fazla renk ve hareket arıyorsanız Beta balığı tam size göre! Özellikle erkek türleri son derece zeki ve parlak uzun yüzgeçlere sahiptir. Siyam Mücadele Balığı olarak da bilinen tür, diğer Beta balıkları il savaşmayı tercih etmektedir. Bu sebeple akvaryumunuzda yalnızca bir Beta balığı bulundurmanız gerekecektir. Ortalama 2 yıl ömre sahip olan bu haylaz dostumuz, 23 ile 27 derecelik su sıcaklığı istemektedir.

Beta Balığı Ürünleri Satın AL


10. Kılıçkuyruk

Akvaryum Balıkları

Kılıçkuyruk balığı, bakımı kolay ve barışçıl niteliklere sahip olmasından dolayı oldukça popüler akvaryum balıkları arasında yer almaktadır. Genellikle kırımızı kılıçkuyruk veya yeşil kılıçkuyruk olarak adlandırılan farklı renklere sahiptir. Türün doğal yaşam alanı; Orta Amerika ve Kuzey Amerika’dır. Ortalama 6 cm uzunluğa sahip olan erkekler, dişilere nazaran daha ufaktır. Tatlı su balığı olarak bilinen kılıçkuyruklar genellikle 26 ile 28 derece sıcaklıkta yaşam sürmektedir.

Akvaryum Ürünleri Satın AL


11. Kristal Köpek Balığı

Akvaryum Balıkları

Gümüş köpek balığı olarak da bilinen kristal köpek balığı, en güzel akvaryum balıkları arasında yer almaktadır. Normal süs balıklarına göre daha zahmetli bir yaşama sahip olan tür, 300 litrelik su kapasitesine sahip 35 cm yükseklikteki akvaryumlarda yaşamaktadır. Ortalama 23 ile 29 derece su sıcaklığı isteyen kristal köpek balığı, hem etçil hem otçul olmasıyla dikkat çekmektedir. Eğer bir köpek balığına sahip olmak istiyorsanız buna kristalle başlayabilirsiniz!

Köpek Balığı Ürünleri Satın AL


12. Amano Karidesi

Akvaryum Balıkları

Japonya ve Tayvan’a özgü olan “Amano Karidesi”, Yosun ya da Japon Karidesi olarak da bilinmektedir. Akvaryum içerisindeki yosunlarla beslenen tür, ortalama 5 cm uzunluğa sahiptir. Minimum 25 litrelik süs havuzunda yaşamakta olan Amano Karidesi, 16 ile 29 derece su sıcaklığı istemektedir.

Akvaryum Ürünleri Satın AL


13. Neon Tetra Balığı

Akvaryum Balıkları

Acemi akvaryum meraklıları için oldukça ideal bir balık türü olan neon tetra, paarlak ve renkli görünümleri ile mükemmel süs balıkları olarak bilinmektedir. Türün doğal yaşam alanı Amerika, Afrika ve daha çok Amazon Havzası’nda yaşamaktadır. Çoğunlukla nehirlerde ve akarsularda yaşamakta olan tetralar, 25 ile 28 derece sıcaklığa sahip su kütlelerinde barınmaktadır. Neon tetra balıkları düzenli bakım ve kaliteli balık maması tüketmesi durumunda oldukça uzun bir süre hayatta kalmayı başarmaktadır.

Tetra Balığı Ürünleri Satın AL


14. Plati Balığı

Akvaryum Balıkları

Akvaryum hobisine yeni başlayanların favori balıkları arasında yer alan plati, bakımı son derece kolay süs balıkları arasında yer almaktadır. Son derece barışçıl olan bu tür, diğer akvaryum balıkları ile oldukça iyi geçinmektedir. Doğal yaşam alanlarında Orta Amerika’da görülmekte olan plati balığı, daha çok kendisi gibi küçük olan türlerin arasında karma olarak yaşamaktadır. Yaklaşık olarak 4 ile 6 cm büyüklüğe sahip olan platiler, doğru beslenme ve düzenli akvaryum bakımlarının yapılması durumunda uzun süre hayatta kalabilmektedir.

Akvaryum Ürünleri Satın AL


15. Siyah Moli Balığı

Akvaryum Balıkları

Süs balıkları arasında en sevilen türlerden biri olan siyah moli alığı, akvaryumda yaşaması kolay türlerdendir. Ortalama 3 ile 6 cm uzunluğa sahip olan tür, diğer balık türleriyle oldukça barışçıldır. Moli balığı, düzenli akvaryum bakımı, doğru beslenme ve ısı dengesinin kontrolleri durumunda ortalama 3 ile 5 sene yaşam süresine sahiptir. 21 ile 28 derece sıcaklığa sahip su kütlelerinde yaşamakta olan moliler, kendi türleri ile sürü kurmaktan hoşlandığı için 6’lı gruplar halinde beslenmesi önerilmektedir.

Balık Ürünleri Satın AL


16. Makrakanta

Akvaryum Balıkları

Palyaço ya da kaplan bota olarak adlandırılan makrakanta balığı, tropikal bölgelerde yaşamını sürdüren tatlı su balığıdır. Akvaryum hayatına kolay adapte olabilen tür, chromobotia cinsisin yegane üyesidir. Güney Doğu Asya sularında sıklıkla rastlanan makrakanta balığı, yaklaşık 25 ile 30 derece sıcaklığa sahip su kütlelerinde barınmaktadır. Hem etçil hem otçul olarak beslenen tür, agresif hareketleri ile dikkat çekmektedir. Genellikle düzenli beslenme, doğru bakım ve su dengesinin sağlanması durumunda 10 seneye kadar yaşayabilmektedir.

Akvaryum Ürünleri Satın AL

Evlerde ve iş yerlerinde sıklıkla rastladığımız akvaryumlar, içerisinde birbirinden farklı özelliklere sahip süs balık türlerini barındırmaktadır. Uzunca bir süredir akvaryum tutkunu olarak sayısız balık türünü besledim ve büyüttüm. Her biri birbirinden farklı özelliklere sahip akvaryum balıkları genellikle kaliteli balık maması, akvaryum ekipmanları ve gerekli hijyenik koşulların sağlanması durumunda uzunca bir süre hayatta kalabiliyor.

Önerilen İçerik; En Sevilen Papağan Türleri

Neoldu.com

YORUMLAR (43)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
43 Yorum