Almanya’da Nasıl Emekli Olunur? Almanya’da Emeklilik Şartları
Uzun yıllardır Almanya’da çalışmış ve emeklilik yaşı gelen Türk vatandaşlarının yanı sıra, ►Mavi Kart sistemi ya da diğer bir yol ile Almanya vatandaşlığına geçen Türklerin oldukça merak ettiği konuların başında hem Almanya’dan emeklilik hem de Türkiye’den emeklilik gelmektedir. Bunun yanı sıra “Almanya’dan ne kadar maaşla emekli olurum? Türkiye’den emekli olmanın şartları nelerdir? Almanya’dan emekli olmanın şartları nelerdir?” konuları hakkında da tüm bilinmesi gerekenleri ortaya dökeceğiz.
Konu hakkında daha detaylı bilgilere sahip olmak için Türkiye’nin Almanya Yurt dışı temsilciliklerinden öğrenebilirsiniz. Bunun için “►Almanya Türk Konsoloslukları, Görev Bölgeleri ve İletişim Bilgileri” sayfasını ziyaret ederek kurumlarla irtibata geçebilir, randevu alabilirsiniz.
Almanya’dan Nasıl Emekli Olunur?
Almanya’dan emekli olmak ve yani yaşlılık aylığı bağlanması için 65-67 yaşlarının doldurulması gerekmektedir. Bunun yanı sıra 5 yıllık yani 60 aylık bir süre boyunca çalışılmış olması gerekmektedir.
Birçok gurbetçinin kafasına takılan soruların başında “Sigortalılık süresinin yeterli olmaması” durumu gelmektedir.
Almanya’da yaşayan ve sigortalılık süresi yeterli olmayan vatandaşların Türkiye’de geçen sigortalılık süreleri ek olarak birleştirilebilir ve sigortalık süresi tamamlanarak kısmi bir aylık bağlanabilir. Diğer aylık bağlanma türleri için de eğer Almanya’daysanız orada bulunan Müşavirlik ve Ataşeliklerimizden işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
Almanya’dan emekli olanın farklı yolları bulunmaktadır. Bunlar;
- Yaştan Dolayı Emeklilik,
- İşgücü Kaybından Dolayı Emeklilik
- Geride Kalan Dul Ve Yetimlere Bağlanan Aylıklar
Yaştan Dolayı Emeklilik
Almanya’da yaştan dolayı emeklilik için;
65 veya 67 (1947’de ve daha sonra doğanlar için 2012 yılından 2029 yılına kadar kademeli olarak yükseltiliyor) yaşını doldurmuş olmak ve 5 yıllık (60 ay) bekleme (asgari sigortalılık) süresini tamamlamak gerekmektedir.
Uzun süreli sigortalılar için emeklilik
Sigortalılar bu emeklilikten halen geçerli yaş sınırı olan 65 yaşını doldurmadan, aylıkta kesinti olması şartıyla faydalanabilmektedirler. Bunun için;
63 yaşını doldurmuş ve 35 yıllık bekleme süresini tamamlamış olmak şartları aranmaktadır.
Ağır Engelliler için emeklilik
Kesintisiz emeklilik için aşağıdaki şartlar 63 yaşını doldurmak, emeklilik başlangıcında ağır engelli olarak resmen tanınmış ve 35 yıllık bekleme süresini doldurmuş olmak.
İşsizlik veya yaş dolayısıyla kısmi çalışanlar için emeklilik
60 yaşını tamamlamaları, 15 yıllık bekleme süresini doldurmaları, Emeklilik müracaatında son 10 yılda sigorta yükümlülüğü bulunan bir iş ya da faaliyette en az sekiz yıl zorunlu prim ödemiş olmaları ve Emeklilik müracaatında işsiz olup, 58 yaşını doldurduktan sonra toplam 52 hafta işsiz kalmış olmaları ya da emeklilik başlangıcında asgari 24 ay yaş itibariyle kısmi çalışma uygulamasından faydalanmış olmaları gerekmektedir.
Kadınlar için yaş dolayısıyla emeklilik
60’ıncı yaşını doldurmak, 15 yıllık bekleme süresini tamamlamak ve 40 yaşını doldurduktan sonra on yıldan fazla bir süre sigortalı bir iş ya da faaliyet için zorunlu sigorta primi ödemiş olmak.
İşgücü Kaybından Dolayı Emeklilik
Maluliyet aylığı, Çalışamaz durumda olduğunun veya kazanma gücünün yitirildiğinin hekim raporu ile belgelenmesi, En az 60 aylık sigortalılık (prim ödeme) süresinin bulunması, Malullük durumunun meydana geldiği tarihten önceki son beş yıl içinde, en az 36 ay mecburi sigortaya prim ödenmiş olması (İşgücü kaybı, genel bekleme süresinin yerine getirildiği sayılacak bir durum dolayısıyla meydana gelmişse belirtilen ön koşul aranmaz hallerinde bağlanmaktadır.
Madencilerin malulen emekli olabilmeleri için madencilik alanındaki çalışma becerilerinin azalması, madencilik alanındaki çalışma becerilerinin azaldığı tarihten önceki son 5 sene içerisinde 3 yıl zorunlu madencilik emekliliği primi ödemiş olmaları ve madencilik alanındaki çalışma becerilerinin azaldığı tarihten önce madenciler emeklilik sigortası bünyesinde 5 yıllık bekleme süresini tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Geride Kalan Dul Ve Yetimlere Bağlanan Aylıklar
Dul Aylığı
Büyük dul aylığı, geri kalan eş 45 yaşını doldurmuş, ya da işgücü kaybına uğramış, ya da 18 yaşını henüz bitirmemiş bir çocuk büyütüyor ya da engelli olduğu için geçimini sağlayamayan bir çocuğa bakıyor ise, ölen eşin emeklilik aylığının % 55’i oranındadır (önceki yasaya göre çocuk zammı hariç, ölen eşin emeklilik aylığının % 60’ı). Ayrıca büyütülen ilk çocuk için iki puanlık artış yapılmaktadır. İkinci ve sonraki her çocuk başına da bir puanlık artış yapılmaktadır.
Yetim Aylığı
Sigortalının ölümünden sonra çocuklarına 18 yaşını doldurana kadar ve ayrıca 18’inci yaşını tamamlamış olmakla birlikte okul ya da meslek eğitimi alanlar, en fazla dört takvim ayı için gönüllü olarak bir yıl sosyal ya da ökolojik hizmette bulunanlar, ya da bedensel, zihinsel veya ruhsal engellerden ötürü kendi geçimini sağlayamayanlar 27’inci yaşını doldurana kadar yetim aylığı bağlanmaktadır.