Örnekleriyle Birlikte Altın Oran Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Altın oran herkesin duyduğu ancak hakkında fazla bilginin olmadığı kavramların başında gelmektedir. Peki, altın oran nedir? Altın oran nasıl hesaplanır?
Örnekleriyle Birlikte Altın Oran Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Altın Oran Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Günümüzde çok sık olarak duyduğumuz altın oran esasında Antik Mısır ve Yunan uygarlıklarında bulunmuştur. Peki her yerde kullanılabilecek altın oran nedir ve nasıl hesaplanır?

İşte günümüz dünyasında sık sık duyulan altın oran hakkında bilgiler;

Altın Oran Nedir?

altın oran nedir nasıl hesaplanır

Altın oran Antik Mısır ve Yunan uygarlıklarında keşfedilmiş ve kullanılmış olan geometrik ve sayısal oran bağıntısıdır. En kısa şekilde tarif etmek gerekirse aşağıdaki görselde görebileceğiniz üzere bir doğru parçasını altın orana göre bölmek istediğinizde öyle bir noktadan bölmelisiniz ki bütünün büyük parçaya oranı, büyük parçanın küçük parçaya oranına eşit olmalıdır. Yani 1,618...

Altın Oran Nasıl Hesaplanır?

altın oran nedir nasıl hesaplanır

Altın oran doğada ve evrende ezelden beri vardır. Doğadaki cisimleri incelediğinizde genelde bu oran ile karşılaşırsınız. İnsanlar tarafından keşfinin ne zaman olduğuna dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte ilk kez Pisagor tarafından insan vücudunda bu oranın var olduğu söylenmiştir. Sonrasında Öklid tarafından ilk kez sayısal değer olarak yani 1.618 şekliyle ifade edilmiştir.

İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci, adıyla anılan nümerik seriyi keşfetmiştir. Bu serinin özelliği her bir sayı kendinden önce gelen sayının toplamı olacak şekilde dizilmiştir. 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377… diye gidecek şekilde sonsuza kadar gider. Bu sayıların özelliğine baktığımızda, her sayıyı kendinden önce gelen sayıya bölerseniz çıkan rakamın neredeyse aynı olduğunu görürsünüz. Özellikle 233 ve 377 den itibaren bu oran sabitlenir. Çıkan oran 1.618 yani altın orandır.

Leonardo da Vinci, eserlerinde çoğunlukla altın oran kullanan sanatçılardandır. Özellikle “Son yemek” isimli tablosuna baktığınız zaman, Hz. İsa ve havarilerin oturduğu masanın ebatlarında, arkasındaki duvarlar ve pencerelerin boyutlarında altın oran kullanıldığını görebilirsiniz.

Altın Oran Örnekleri

Altın Oran yaşamımızın birçok bölümünde karşımıza çıkmaktadır. İşte, gözümüzün önünde olan ama fark edemediğimiz Altın Oran Örnekleri…

1. Mimar Sinan Camileri

altın oran nedir nasıl hesaplanır

Mimar Sinan’ın birçok eserlerinde altın oran görülebilmektedir. Örnek vermek gerekirse Süleymaniye ve Selimiye Camileri altın oran kapsamında yer alan yapıtlardır.

2. Salyangoz

altın oran nedir nasıl hesaplanır

Salyangozların kabuğu tam olarak bir altın örneğini bizlere aktarmaktadır. Salyangozun kabuğu yerde bir düzleme bırakıldığında oluşan dikdörtgen bize altın oranı vermektedir.

3. Elektrik Devreleri

altın oran nedir nasıl hesaplanır

Yaşantımızın her alanında karşımıza çıkan altın oran sadece doğa ve matematik alanında değil aynı zamanda fizik dalında da kullanılmaktadır. Dirençlerden maksimum veri elde etmek için elektrik devresinde paralel bağlama gerekmektedir. Bu durumda ortaya eşdeğer direnç oluşur ve bu direnç bize altın oranı verir.

4. Eğrelti Otu

altın oran nedir nasıl hesaplanır

Birçok bitki de olduğu gibi eğrelti otu da yapısı bakımında altın oranı içerisinde barındıran bir bitkidir.

5. Deniz Kabuğu

altın oran nedir nasıl hesaplanır

Salyangoz kabuğu gibi deniz kabuğu da aynı şekilde altın oranı bize sunan bir yapıya sahiptir. Deniz kabuğundaki eğrilik aslında tam bir altın oran örneğidir.

6. Mısır Piramitleri

altın oran nedir nasıl hesaplanır

Mısır’ın en güzel yapıları arasında Keops Piramitleri yer almaktadır. Bu piramitler yapılırken altın oran kanundan faydalanıldığı belirlenmiştir.

Altın Dikdörtgen ve Altın Spiral

altın oran nedir nasıl hesaplanır

Altın dikdörtgen, kenarları arasında altın oran bulunan dikdörtgendir. Bu dikdörtgenin içinden kare çıkardığınızda kalan dikdörtgenin yine altın dikdörtgen olduğu görülür. Yani kalan dikdörtgenin kenar uzunlukları da altın orana sahiptir. Altın dikdörtgene göre çekilen fotoğrafların daha dengeli olduğu ve kişilere daha estetik geldiği görülmüştür.

İçinden çıkarılan karelerin kenar uzunluklarını yarıçap alan bir çember yayı çizdiğimizde elde edeceğimiz spiral şekil Altın spiraldir. Çevremizdeki birçok canlıda altın spiral biçimini görmekteyiz. Örneğin başta salyangoz spiralinde olmak üzere ayçiçeğinin çekirdek diziliminde, çam kozalağında, yabani kaktüste vb. birçok canlıda bu oran görülebilmektedir.

Altın Oran ve Vücudumuz

altın oran nedir nasıl hesaplanır

Doğadaki her şey gibi insan vücudunda da altın oran bulunmaktadır. Altın oran sayesinde estetik açıdan bakıldığında insan bedeni muazzamdır. Bu yüzden tarih boyunca sanatçılar insan bedeninden ilham almışlardır. İnsan vücudunun neredeyse her noktasında bu oran mevcuttur. Yani vücudu bütün olarak ele aldığınızda da ya da sadece organlarınıza baktığınızda da altın oranı görürsünüz.

Vücudunuza baktığınızda bütün vücudunuz ile ayaklarınızdan göbeğinize kadar olan mesafeyi oranlarsanız altın oranı bulursunuz. Aynı şekilde göbeğiniz ile tepe noktanız arasındaki mesafe ile omuzlarınız ve tepe noktanız arasındaki mesafenin oranı da 1.618 e karşılık gelmektedir. Göbeğinizden dizinize kadar olan mesafe ile dizinizden yere olan mesafenin oranına bakarsanız yine altın oran olduğunu görürsünüz.

Vücudumuzdaki birçok organın altın orana ya da bu orana yakın değerlere sahip olduklarını görürsünüz. Heykeltıraşlar ya da ressamlar tarafından kullanılan ideal insan yüzüne baktığımızda bu oranları her yerde görürüz. Günlük yaşantımızda da kimi insana baktığımızda yüzü ya da vücudu estetik gelir çok yakışıklı ya da güzel olmasa da dikkatimizi çeker. İşte bu kişilerin de genelde altın orana sahip hatları olduğunu görülmüştür.

Estetik açıdan ideal insan vücudundaki altın oranlardan bazıları şu şekildedir:

  • El parmakları üç boğumludur. Boğumlara baktığınızda ilk iki boğum ile parmağınızın boyunun oranı altın orandır.
  • Orta parmağın serçe parmak ile arasındaki oran altın orandır.
  • Dirsekten itibaren bilekler ve bilekler ile parmaklar arasındaki mesafe oranı altın orandır.
  • Yüzün uzunluğu ve genişliği arasında altın oran vardır.
  • Ağız ile burun genişliği arasında altın oran vardır.
  • Burun genişliği ile burun deliklerinin genişliği altın orandır.
  • Gözbebeklerinin kaşlar arasındaki mesafe ile birbiri arasındaki mesafenin oranı altın orandır.
  • Üst iki dişin enleri ile boyları arasında altın oran vardır.

Bunların haricinde soluk borusunun sağ ciğere ve sol ciğere ayrılan kısımlarının uzunluğu eşit değildir. Sol taraftaki kalp sebebiyle daha kısadır. İkisini oranladığınız zaman altın oran çıkmaktadır. DNA yapısına bakıldığında bile bu oran ile karşılaşılmaktadır.

Altın oran olarak bilinen oran yaratıcının belirlediği orandır. Doğada yer alan canlılarda bu oran görülmektedir. İnsanlara ait estetik duygusu dahi bu orana göre şekillendirilmiştir. Altın oran, aslında Tanrı’nın oranıdır.

Benzer İçerik Önerileri
Antik Mısır Hakkında BilinmeyenlerMısır Piramitlerinin 18 İlginç Sırrı

YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum