Amentü Duası: Türkçe ve Arapça Okunuşu, Anlamı, Fazileti

İnanmak manasına gelen ve imanın şartlarını sıralayan Amentü Duası hakkında merak edilenleri cevapladık. İşte Amentü duası meali, okunuşu ve faziletleri.
Amentü Duası: Türkçe ve Arapça Okunuşu, Anlamı, Fazileti

Amentü Duası

Amentü kelimesi, Arapça dilinde “İnandım” anlamını içerisine barındırmaktadır. Amentü, bir sure ya da dua olarak adlandırılmamaktadır. Kimine göre bir dua olan Amentü, İslam dininin bir nevi iman esaslarını ifade etmektedir. Bu içerikte Amentü Duasının anlamını, okunuşunu, Türkçe ve Arapça yazılışını sizlere sunuyoruz. Aynı zamanda Amentü duasının faziletlerini de aşağıda bulabilirsiniz.

İşte amentü duası hakkında bilgiler...

Amentü Duası Nedir? Niçin Okunur?

Amentü duası imanın şartlarını ve kelime-i şehadeti bulunduran bir duadır. Müslümanların sürekli olarak okuduğu bu dua iman tazelemek ve iman ettiği değerleri hatırlamak maksadıyla okunmaktadır. Her müslümanın ezbere bilmesi gereken bu dua okunması halinde islamın gerekliliği ve imanın tazelenmesini sağlayarak müslümanları günahtan uzak tutar.

Amentü Duası Türkçe Okunuşu

Amnetü Duası

“Âmentü billahi Ve melâiketihî ve kütübihî ve rüsülihî Ve'l-yevmi'l-âhiri ve bi”l-kaderi hay rihî ve şerrihî minallahi teâlâ Ve'l-ba”sü ba'de'l mevti hakkun. Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve re sûlüh.”

Amentü Duası Türkçe Anlamı (Meali)

"Allah'a inandım, meleklerine inandım, kitaplarına inandım, peygamberlerine inandım, âhiret gününe inandım, iyiliğin de, kötülüğün de Allah tarafından geldiğine inandım, öldük ten sonra dirilmenin hak olduğuna inandım. Ben şehâdet ederim ki, Allah’tan başka bir ilâh yoktur, yine ben şehadet ederim ki, Muhammed Allah’ın kulu ve peygamberidir."

Amentü Duası Arapça Yazılışı

Amentü Duası

آمَنْتُ بِاللهِ وَ مَلَئِكَتِهٍ وَ كُتُبِهِ وَ رُسُلِهِ وَ اْليَوْمِ اْلآخِرِ وَ بِالْقَدَرِ خَيْرِهِ وَ شَرِّهِ مِنَ اللهِ تَعَالَى وَ اْلبَعْثُ بَعْدَ اْلمَوْتِ حَقٌّ * اَشْهَدُاَنْ لآ اِلَهَ اِلاَّ اَللهُ * وَ اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وُ رَسُولُهُ *

Amentü Duası Faziletleri

Amentü duası manevi yönden oldukça ağır ve kudretli bir duadır. içerisinde kelime-i şehadeti ve imanın şartlarını barındıran bu duanın birden çok fazileti vardır. İşte amentü duasını okuyanların erişeceği faziletler...

1. Allah’a inanmanın manası şudur; Allah’ın var olduğuna; birliğine, eşi, dengi, benzeri olmadığına; yegane yaratıcı olduğuna; O’ndan başka bir ilâh bulunmadığına; Allah’ın Kur’ân’da bildirilen yüce sıfatlarına, her türlü kemâl sıfatlarla muttasıf her türlü eksikliklerden uzak olduğuna; oğlu, kızı bulunmadığına; hiçbir şeye muhtaç olmadığına… vb. inanmak.
2. Allah’ın gözle görülmeyen nurânî ve ruhânî yaratıkları olan meleklerin varlığına inanmak.
3. Allah’ın, insanlar arasından, kendisiyle kulları arasında elçilik yapan peygamberler seçtiğine ve bunlardan ismi Kur’an’da bildirilenlerin tek tek peygamberliğine inanmak.
4. Allah’ın, peygamberlerden bazılarına kitaplar indirdiğine, bunlardan özellikle Hz. Muhammed (s.a.s.)’e indirilen Kur’an’a ve Kur’an’da zikredildiği üzere Hz. Musâ’ya indirilen Tevrat’a, Hz. Dâvûd’a indirilen Zebur’a, Hz. İsâ’ya indirilen İncil’e inanmak.
5. Ahiret gününe, kıyametin kopacağına, dünya hayatının son bulacağına, herkesin öleceğine ve tekrar diriltileceğine; hesaba, Sırata, Mizâna, Cennet’e, Cehennem’e… vb. inanmak.
6. Kadere, hayır ve şer her şeyin Allah’ın dilemesi ve yaratmasıyla olduğuna inanmak gerekmektedir.

Amentü Duası Nerede ve Ne Zaman Okunur?

Arapçada inandım manasına gelen Amentü duası okunduğunda imanın şartlarını tasdik ve kabul etmek anlamına gelir. Hayatımızın her anında okumamız gereken bu duayı namaz vakitlerinden önce, sonra ve abdest aldıktan önce, sonra okumak oldukça faziletli kabul edilir. Namazlarda ise Amentü duası okunmaz çünkü namazın içerisinde Kur'an-ı Kerim'den ayetlerin okunması zorunludur.

Amentü Duası Neye İyi Gelir? Faydaları Nelerdir?

Türkçe manası kısaca inandım ve iman ettim demek olan Amentü duası Allah'ı hatırlamak hatta unutmamak için sürekli okunmalıdır. Amentü duasının faydaları ise darlık anında feraha kavuşturması, kulluk vazifelerinin hatırlanması, imanın gereklerinin hatırlanması, af, mağfiret, bağışlanma, bolluk ve bereket getirmesidir.

Amentü Duası Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Amentü Duası

"Amentü" İslâm dininin iman esaslarını ana hatlarıyla ifade eden bir terimdir. Arapça'da âmene fiilinin birinci tekil şahsı olan kelime “inandım” mânasına gelmektedir. Kur'an'da üç yerde, söz sahibinin imanını açıklarken kullandığı bir ifade olarak geçmektedir.

Şûra sûresinde doğrudan doğruya Hz. Peygamber (sav)'e “âmentü” demesi emredilmiştir. Âmentü'de sıralanan ve Ehl-i sünnet inancına bağlı herkesin kabul etmesi ge­reken iman esasları Kur'an'da çeşitli ifadelerle yer almıştır. Bir yerde mümi­nin vasıfları olarak Allah'a, âhiret günü­ne, meleklere, kitaba ve pey­gamberlere iman şeklinde sıralanırken başka bir yerde müminlere “Allah'a, peygamberine (Hz. Muhammed'e), peygamberine indirdiği ki­taba ve önceden indirdiği ki­taba iman etmeleri emredilmektedir.

Allah'ı, me­leklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve âhiret gününü inkâr edenin koyu bir sapıklık içinde olduğu belirtilir. Bu âyetlerde değişik şekillerde sıralanan iman esasları Allah'a, meleklere, kitap­lara, peygamberlere ve âhirete iman ol­mak üzere beş ilkede toplanmış ve ge­leneksel âmentü metninde bulunan ka­der, yani hayır ve şerrin Allah'tan oldu­ğu inancı bunlar arasında zikredilmemiştir.

Âmentüdeki iman esaslarının sa­yısı ve muhtevası hadislerde de farklı­dır. Tirmizî'nin diğer bir rivayetine göre Hz. Peygamber (sav), “âmentü” lafzıyla başlayan bir hadisinde, “Ben Al­lah'a, meleklerine, kitaplarına ve âhiret gönüne inandım.” demiştir. Bu hadiste de iman esaslarının yine beş noktada top­landığı ve Kur'an'da olduğu gibi burada da İman esaslarını formülleştiren âmentü metninden bir kısmının eksik olduğu görülür.

İman esaslarını âmentü formü­lünde olduğu gibi topluca konu edinen bazı âyet ve hadislerde kadere imanın yer almayışı, onun ilim, irâde, kudret ve tekvin sıfatları içinde mütalaa edilebi­len özelliğine bağlanmaktadır.

YORUMLAR (84)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
84 Yorum