Amerika'da Prohibition era olarak da söylenen içki yasağı dönemi, Amerika için oldukça çalkantılı bir süreç oldu.Amerika'da ayaklanmalara neden olan bu sürecin başlangıcı, 18 Aralık 1917 ABD Senatosu 18. Anayasa değişikliğiyle alkolün yaşanması teklifinde bulmasıyla başlandı.
Yapılan bu teklif Amerika'nın 36 eyaletinde 16 Ocak 1919'da kabul edildi. 17 Ocak 1920'de ise yürürlüğe koyuldu.
1933 yılına kadar uygulanacak olan bu alkol yasağı, devletin başına büyük sorunlar açacaktı.
Alkole olan düşkünlüğü ile tanınan Amerika halkı, çok zorlu günler geçirmeye başladı. Her geçen gün halkın tepkisi ve öfkesi bir kat daha artıyordu.
Amerika alkolü yasaklamasına rağmen, tam olarak denetleyebilecek kadar denetleme gücüne hiçbir zaman sahip olamadı. Bu nedenle Dutch Schultz, Al Capone ile Lucky Luciano, ülke genelinde yaptıkları yasa dışı içki satışlarıyla ülkenin bir anda parmakla gösterilen sayılı zenginlerinden oldu.
Ülke dışından yasa dışı yollarla getirilen içkiler, zaman içerisinde o kadar çok yaygınlaştı ki 30 bine yakın yasa dışı örgüt oluştu. Yasa dışı yollarla ülkeye getirilen alkoller belli bir yerden sonra artık talebi karşılamıyordu. O nedenle ülke içinde gizlice alkol üretimi yapılmaya karar verildi. Bunun için en uygun olan yer de ahırlardı. Kunduraların altına bağladıkları inek topuklarıyla kaçak alkol üretimine başlandı.
1929'da yaşanan Büyük Ekonomi Buhranında Amerika çok büyük ekonomik problemlerle karşı karşıya kalmış, devletin denetim mekanizmalarında büyük aksaklıklar yaşanır hale gelmişti. Bunu fırsat bilen alkol teşkilatları ve ülkeye kaçak getirilen alkoller çığırından çıkmıştı. Devletin önünü alamadığı bu teşkilatlanma sürekli olarak büyüyordu.
Amerikan vatandaşlarının beklediği gün geldi. 23 Mart 1933'te Amerikan Başkanı Franklin D. Roosvelt, kontrol edilemeyen bu teşkilatlanmaya dur diyebilmek için belli içkilerin satışına izin verdi. Ancak yasağı devam eden içkileri taleplerinden dolayı, teşkilatların büyümesi önlenemedi.
5 Aralık 1933 yılında, devlet yetkilileri bu yasanın kaldırılması için bir araya geldi. 21. Anayasa değişikliğini imzalayarak, 18. Anayasa değişikliğini kaldırdı ve alkol tekrar serbest hale geldi.
Amerika'daki bu yasağın en önemli sonucu, Amerika'daki mafyaların oluşumunu belirlemesi oldu. Ayrıca yurt dışından ihraç edilen alkollerin yanı sıra uyuşturucu da ülkeye sokularak el altından satıldı. Bu da ülke genelindeki suç oranlarını %13 arttı.