Anksiyete Nedir? Kaygı Bozukluğu Belirtileri ve Tedavisi
En sık genç yetişkinlik döneminde görülen bir hastalık olan anksiyete, her 100 kişiden 6'sının muzdarip olduğu bir rahatsızlıktır. Aşırı kaygılı ve endişeli olma durumuna neden olan bu hastalık, birçok olumsuz etkiye sahip olmasının yanı sıra kişinin hayatını zorlaştırmaktadır. Bu içeriğimizde anksiyete bozukluğu nedir, nedenleri nelerdir, belirtileri ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.
İşte kaygı bozukluğu hakkında bilinmesi gerekenler...
Anksiyete Bozukluğu Nedir?
Anksiyete, halk arasında kaygı bozukluğu olarak bilinmektedir. Kaygı bozukluğu, sıklıkla yaşanan ve fiziksel bir hastalık varmışçasına kendini gösteren bedensel ve duygusal belirtiler veren psikolojik bir rahatsızlıktır.
Günlük olarak yaşanan stres, kaygı ve endişeler oldukça normaldir. Ancak günlük yaşam içinde olan kaygıların daha aşırı olması ve kişinin kendini kontrol edemeyecek duruma gelmesi, anksiyete bozukluğunun başladığını göstermektedir.
Kaygı Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Anksiyetenin birçok belirtisi bulunuyor. Bu belirtiler arasında en çok öne çıkanları aşırı terleme, kalp atışında yaşanan aşırı hızlanma, ellerde titreme, hazımsızlık sıkıntıları, odaklanma problemleri, endişeli hal, nefes darlığı ve ağız kuruluğu yaşamaktır.
Kaygı bozukluğunun duygusal belirtileri tedirginlik, endişe, felakete odaklanma, gerginlik, her zaman tetikte olma, asabiyet, huzursuzluk, tehlike işaretlerini gözleme ve en kötü olasılığı düşünmedir. Bu psikolojik etkenleri hayatınızdan çıkartırsanız anksiyeteden kurtulabilirsiniz.
Anksiyete bozukluğunun fiziksel belirtileri arasında kalp çarpıntısı, terleme, sersemlik, ağız kuruluğu, kaslarda gerginlik, göğüste ağrı, nefes almada güçlük, göğüste rahatsızlık hissi, tıkanma, ellerde titreme, baş ağrısı, halsizlik ve baş dönmesi yer alıyor. Bu belirtilerle karşılaştıysanız anksiyete bozukluğu rahatsızlığına yakalanmış olabilirsiniz.
Anksiyete Nedenleri Nelerdir?
Anksiyete bozukluğunun birçok nedeni bulunuyor. Kalıtsal faktörler, ilaç kullanımı, nörolojik hastalıklar, kişisel özellikler, stres, yaşam şartları ve bazı hastalıklar kaygı bozukluğunun nedenleri arasındadır.
Bu nedenleri ne kadar kısa süre içerisinde hayatınızdan çıkartırsanız o kadar kolay bir şekilde kaygı bozukluğu probleminden kurtulabilirsiniz. Her ne kadar kalıtsal faktörlere bir şey yapamasanız da kişisel özelliklerinizi değiştirebilir, stres gibi nedenleri hayatınızdan çıkarabilirsiniz.
Yaygın Anksiyete Nedenleri Nelerdir? |
---|
Yaygın Kaygı Bozukluğu Nöbet Belirtileri
Anksiyete bozukluğu nöbetleri oldukça ciddi sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden önceden geldiğini anlamak büyük önem taşıyor. Yaygın kaygı bozukluğu nöbeti belirtileri kontrol kaybı, düzensiz kalp atışı, göğüs sıkışması, baygınlık hissi, rahat solunum yapamama, sıcak basması, karşı konulamayan panik artışı ve mide bulantısıdır. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız dikkatli olmanızda fayda var.
Anksiyete Bozukluğu Tanısı
Eğer yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız anksiyete bozukluğuna sahip olabilirsiniz. Bu durumda bir an önce doktora görünmeniz gerekiyor. Doktorunuz ilk olarak tıbbi geçmişinize dair bilgilerle bir anamnezi dolduracaktır. Daha sonra tetikleyebilecek bazı sağlık koşullarını eleyebilmek için bazı testler yapmanızı isteyebilir.
Anksiyete bozukluğu testlerle tanı koyulabilecek bir rahatsızlık değildir. Bu yüzden doktorunuz ihtiyaç duyarsa sizi bir psikiyatriste veya psikoloğa yönlendirebilir. Bu uzmanlar sizdeki rahatsızlığa tanı koymak için sorular sorabilmektedir. Böylece kaygı bozukluğu rahatsızlığının tanısı koyulabilir.
Kaygı Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?
Anksiyete bozukluğu iki farklı yöntemle tedavi edilmektedir. Tedavi yöntemleri olarak ilaç ve psikoterapi uygulanmaktadır. Anksiyete bozukluğu derecesine bağlı olarak tedavi yöntemi farklılık göstermektedir.
Orta şiddetteki anksiyete hastalarında genellikle psikoterapi tedavisi uygulanmaktadır. Psikoterapi orta şiddetli anksiyete bozukluğu olan kişilerde dahi kısa sürede sonuç vermektedir. Psikoterapi olarak bilişsel davranışçı psikoterapiler kullanılır.
Daha şiddetli hastalarda hem psikoterapi hem de ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu iki tedavi yöntemi tam düzelme sağlamaktadır. Bu hastalar genellikle ilk olarak farklı bölümlere başvurarak geç tanı koyulmuş hastalardır. Bu hastaların tedavisinin gecikme nedeni ise geç tanı koyulması ve uygunsuz ilaç kullanımıdır.
Anksiyete bozukluğu tedavisinde önemli olan ilk olarak hastaların psikiyatriye başvurmasıdır. Psikiyatriye başvuran hastaların hastalık derecesine göre tedavi yöntemi seçilerek tedavisi yapılmalıdır. Psikoterapi ve ilaç tedavisi düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Bunun yanında hasta ve doktor sürekli olarak iletişim içinde olmalıdır.
İlginizi Çekebilir | |
---|---|
Panik Atak Belirtileri ve Tedavisi |
Anksiyete en çok kimlerde görülür?
En yaygın psikolojik rahatsızlıklardan birisi olan anksiyete, Türkiye'de 100 kişiden 5 ya da 6'sında görülmektedir. Her yaştan kişinin yakalanabildiği bu rahatsızlık, çocuklarda ve genç yetişkinlerde daha fazla karşımıza çıkmaktadır.
Anksiyete ne demek?
Anksiyete kişinin kaygı, korku ve endişe gibi duyguları aşırı bir şekilde hissetmesi durumudur. Bu durum kontrol altına alınamaz ve uzun bir süre boyunca devam ederse anksiyete dediğimiz kaygı bozukluğu rahatsızlığı ortaya çıkar.
Anksiyete insana neler yapar?
Kaygı bozukluğu olan insanlarda kaygı, endişe gibi durumlar normalden daha uzun sürer ve kontrol etmek zorlaşır. Bu psikolojik rahatsızlığa sahip olan kişilerde görülen semptomlar arasında huzursuzluk, heyecanlı olmak, panik atak, terleme, nefes darlığı, baş dönmesi, konsantrasyon sorunu ve kalp çarpıntısı yer alıyor.
Anksiyete nasıl hissettirir?
Anksiyeteye sahip olan kişilerde birçok psikolojik durum meydana gelmektedir. Kaygı bozukluğu rahatsızlığı olan kişiler kaygı, sıkıntı, gerginlik ve özgüven eksikliği gibi duyguları yoğun olarak hisseder. Ayrıca fiziksel aktivitelerinde çabuk gerilme, nefes alışverişi sıklaşma, kas ağrıları, baş dönmesi ve göz kararması gibi durumlar ortaya çıkar.
Anksiyete bozukluğu nasıl başlar?
Kaygı bozukluğu durumu çok stresli zamanlarda, travmatik olaylarda ya da sebepsiz bir şekilde ortaya çıkabilmektedir. Tam çıkış noktası bilinmeyen bu rahatsızlığa beyinde bulunan birtakım kimyasallarda oluşan dengesizliğin neden olduğu düşünülmektedir.
Anksiyetesi olan birine nasıl davranılır?
Kaygı bozukluğu rahatsızlığına sahip olan kişilere oldukça dikkatli bir şekilde davranmanız gerekiyor. Bu kişilerin özellikle gerilim, stres ya da şüpheden uzak durması gerekiyor. Sizin için bir anlam ifade etmeyen olaylar bu kişilerde büyük problemlere neden olabilir. Bu yüzden bu tarz durumlardan kaçınmaya çalışın.