Anne Sütü Azlığı Nedir, Neden Olur? Sütü Artırma Yöntemleri
Bebekler için en değerli besin anne sütüdür. Yeni doğan bebekler için tek ve en önemli besin kaynağı olan anne sütü, bebeklerin gelişimi açısından büyük önem taşır. Bebeğinizin ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmesi anne ve bebek arasındaki bağın güçlenmesini sağlarken aynı zamanda bebeğin gelişimine önemli oranda katkı sağlar.
İlk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerin bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olduğu gözlemlenirken birçok hastalığa karşı etkili koruma ve direnç sağladığı belirtilmektedir. Peki anne sütü azlığı neden olur? İşte cevabı;
Anne Sütü Azlığı Nedir?
Anne sütü azlığı, anne tarafından yeterli miktarda süt üretilmemesine veya bebek tarafından iyi emilmemesine bağlı olarak ortaya çıkan bir sorundur. Bu durum, bebeklerin sağlıklı, yeterli beslenmesini tehdit edebilir.
Anne sütü azlığının nedenleri arasında anne tarafından süt üretimiyle ilgili fizyolojik problemler, stres, uyku eksikliği, sigara içme gibi faktörler bulunabilir. Ayrıca bebek tarafından da süt emilmesine engel olabilecek problemler bulunabilir.
Anne sütü azlığının belirtileri arasında bebeğin kilo kaybı, sık ağlama, sık emme isteği veya emmeye yapmayan bebek gibi görülen durumlar yer alır. Anne sütü azlığı sorununun tedavisi, anne tarafından süt üretimini arttırmak, bebek tarafından iyi emilmesini sağlamak amacıyla yapılan çalışmalardan oluşabilir. Ayrıca anne sütünün yerine takviye olarak hazır süt veya süt formülü verilebilir.
Anne Sütü Neden Az Gelir?
Anne sütü salgılanması annenin ruh haliyle doğru orantılıdır. Özellikle ilk haftalarda düzensiz olan anne sütü, annenin ruh haline göre artış veya azalış gösterebilir. Emzirme döneminde yorgunluk, stres ve üzüntü gibi faktörler anne sütünün azalmasına neden olabilir. Bu nedenle emzirme döneminde annenin moralinin yüksek olması süt miktarı açısından oldukça önemlidir.
Anne sütünün miktarını etkileyen bir diğer önemli unsur ise düzenli emzirmedir. Unutmayınız ki siz emzirdikçe süt salgılama işlemi devam edecektir. Bu nedenle bebeğinizi düzenli olarak emzirmeniz önerilmektedir. Ancak emzirme sırasında her iki göğüsten de emzirilmelidir. Böylece her iki göğüste süt salgısı devam edecektir.
Emzirme döneminde sabırlı ve kararlı davranmanız gerek emzirme sürecini gerekse süt miktarını etkileyen başlıca unsurlardandır. Bu nedenle bebeğinizi memeyle beslemeli ve biberon kullanımından kaçınmalısınız. Aksi takdirde biberon kullanımı bebeğiniz için daha kolay olacağından daha sonrasında meme emmeyi reddederek süt salgınızın kesilmesine neden olabilir.
Emziren annelerin en çok sorduğu sorulardan biri de göğüs büyüklüğü ile süt miktarının bir alakası olup olmadığıdır. Küçük göğüslü annelerin sütü çok olabileceği gibi büyük göğüslü annelerin sütü daha az olabilir. Bu nedenle süt miktarının göğüs boyutuyla herhangi bir bağlantısının olmadığını söyleyebiliriz. Süt miktarında önemli olan iki unsur; annenin sağlıklı beslenmesi ve düzenli emzirmesidir.
Emzirme sonrasında süt bezlerinin yeterince boşalmaması süt salgısını etkileyen faktörlerden bir diğeridir. Süt bezlerinin tamamen boşalması durumunda süt üretimi hızlanarak süt üretiminin artması sağlanır. Göğüslerin yeterince boşalmaması ve bu durumun sürekli olarak devam etmesi süt üretiminin azalmasına neden olur.
Süt üretimini etkiyen unsurlardan bir diğeri ise annenin hormonlarıdır. Tıpkı üzüntülü ve stresli ruh halinin gibi regl döneminde de süt üretiminde azalış gözlemlenebilir. Ancak bu durum regl döneminin sona ermesiyle birlikte normale döner.
Anne Sütünün Yetersiz Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bebeğinizin katı dışkılamasının sayısı az, koyu renk ve kıvamda olması sütünüz yetersiz olduğunu ifade eder. Ancak bebeğiniz günde 5 defa katı dışkı yapıyor ve hardal renginde oluyorsa sütünüz yeterli demektir.
Anne sütünün yeterli olması durumunda bebek günde 8-10 defa altını ıslatırken; sütün yetersiz olduğu durumda ise bu sayı daha azdır.
Anne sütünün yeterli olup olmadığını ifade eden bir diğer durum ise idrar rengidir. İdrar rengi açık sarı veya renksiz ise anne sütü yeterli demektir. Anne sütü yetersiz ise bebeğin kilo oranı normale göre daha düşük olur.
Bebeğinizin sürekli olarak meme araması ve emme isteği açlık göstergesi olarak kabul edilebilir.
Anne Sütünün Artması için Ne Yapılmalı?
Bebeğiniz her istediğinde emzirin. Sağlıklı ve düzenli beslenin. Her gün en 2,5 litre su içmeye özen gösterin. Geceleri mutlaka emzirin. Bol bol dinlenin. Göğsünüzün boşalmasına özen gösterin ve her iki göğsünüzden emzirin.
Günde iki bardak süt için. Bebeğinizi ilk aylarda toplamda 10 kez emzirin. Her emzirme süresinin 15-25 dakika arasında olmasına dikkat edin. Doğum kontrol hapı ve süt arttırıcı ilaç kullanımdan kaçının. Çalışan anneler süt pompası yardımıyla sütlerini sağarak süt üretiminin devamını sağlayabilirler.
Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli? | Anne Sütünü Arttırmanın Yolları |
---|---|
Anne Sütünün Faydaları | Anne Sütü Neden Önemlidir? |
Anne Sütü Nasıl Sağılır? | Anne Sütünü Arttırıcı İçecek Tarifi |
Anne sütü azlığı nedir?
Anne sütü azlığı, anne adayının bebeğine yeterli miktarda süt sağlayamaması durumuna verilen isimdir.
Anne sütü azlığının nedenleri nelerdir?
Anne sütü azlığının nedenleri arasında; hormonal düzensizlikler, doğum sonrası süt salgısının yavaş başlaması, meme ucu ve meme boşluklarındaki tıkanıklıklar, stres, yetersiz beslenme veya içme suyu, veya bebeğin yeterli emme becerisi eksikliği bulunabilir.
Anne sütü azlığının belirtileri nelerdir?
Anne sütü azlığının belirtileri arasında; bebeğin sık ve uzun süreli emmeye ihtiyacı, bebeğin kilo almama ya da kilo kaybetmesi, anne adayının memelerinin sertleşmesi, süt salgısının azalması veya tamamen durması gibi durumlar yer alır.
Anne sütü azlığı nasıl tedavi edilir?
Anne sütü azlığının tedavisi, bebeğin sık ve uzun süreli emmesi, anne adayının beslenmesine ve içme suyu miktarına dikkat etmesi, stresi azaltması, uyku ve dinlenme düzenine özen göstermesi gibi faktörlere bağlıdır. Ayrıca, bir pediatrist ya da laktasyon danışmanından yardım almak da mümkündür.