Elle ve Pompayla Anne Sütü Nasıl Sağılır ve Saklanır?
Şüphesiz ki çalışan annelerin en büyük sorunlarından biri emzirme problemidir. Doğum izni sonrasında çalışma hayatına geri dönen anneler günün büyük çoğunluğunu bebeklerinden ayrı geçirirler. Bu süre zarfında bebeklerini emziremediklerinden dolayı gerek bebeklerinin beslenmesi gerekse sütlerinin kesilme ihtimaline karşılık endişe duyarlar.
Çeşitli nedenlerden dolayı bebeklerinden ayrı kalmak durumunda olan anneler sütlerini sağarak buzdolaplarında saklamayı tercih ediyorlar. Böylece sütlerinin kesilmesini önledikleri gibi aynı zamanda bebeklerinin uzun süre anne sütünden yararlanmasını sağlamaktadırlar.
Sütünüzü elinizle de sağabileceğiniz gibi çeşitli markaların süt pompalama aletlerinden de yararlanabilirsiniz. Anne sütünü sağmak için kullanılan bu iki yöntemden birini tercih ederken doktorunuza danışabilirsiniz.
Unutmayınız ki bebeğiniz için en değerli besin anne sütüdür. Uzmanlar ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerin ileriki yaşlara kronik hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmektedir. Bebeğin sağlığının yanı sıra emzirme sayesinde anne ve bebek arasında güçlü bir duygusal bağ oluşmaktadır.
Elle Anne Sütü Nasıl Sağılır?
Anne sütü sağmanın en eski yöntemlerinden biri olan elle sağma, göğüs pompasının olmadığı dönemlerde anneler sütlerini elleri ile sağmaktaydı. Teknolojik aletlerin rahatlığına alışsak da her zaman ve her yerde yanımızda bulunması pek mümkün olmuyor. Bu nedenle elle sağma yöntemine ait püf noktalarını bilmek her zaman için size kolaylık sağlayacaktır.
Öncelikle sütünüzü elinizle sağabilmeniz için birkaç alıştırma yapmanız gerekecektir. Bu alıştırmalar sayesinde göğüsünü daha iyi tanıyacak ve en kolay sağım şeklini bulacaksınız. Unutmayınız ki her kadın için elle süt sağma teknikleri farklıdır. Sütü akıtmak için baskı uygulayacağınız yeri iyi bilmeniz pratiklik kazanmanıza yardımcı olacaktır.
Elle süt sağma işlemine başlamadan önce yanınızda bir havlu ve bir kase bulundurun. Sütü kaseye sağarak daha sonra süt saklama poşetlerine veya kaplarına ilave edebilirsiniz. Yanınızda havlu bulundurmanız ise sütün etrafa sıçramasını önler. Alıştırma sırasında göğüsünüze masaj yapın ve göğüslerinizin uyarılmasını sağlayın. Bunun için göğüsünüze masaj yapabilir, göğüs ucunuzu çekiştirebilir veya yuvarlayabilirsiniz.
Önce göğüsünüzün kahverengi halka kısmını (areola) parmaklarınız ve başparmağınız işe C şekli oluşturacak şekilde tutun. Daha sonra parmaklarınız ve başparmağınız ile göğüsününüzü geriye doğru çekerek bastırın. Bastırdıktan sonra parmaklarınızı göğüsünüzün ucuna kaydırarak sıkın. Bastırma ve sıkma işleminden sonra elinizi kaldırmadan bırakın. Bu işlemi birkaç kez tekrarladıktan sonra aynı göğsünüzü diğer elinizle sağın. Böylece göğsünüzdeki diğer süt kanallarını da sağmış olursunuz.
Elle süt sağma işlemi teknelojik süt sağma tenikleri ile kıyaslandığında daha uzun sürmektedir. Ancak her zaman için herhangi bir alet veya makine gerekmeden sütünüzü sağmanız için doğal bir yöntemdir.
Göğüs Pompası ile Anne Sütü Nasıl Sağılır?
Birçok çeşidi bulunan göğüs pompaları elle süt sağmaya göre daha pratik ve daha kısa sürede biten bir yöntemdir. Göğüs pompası ile süt sağma işlemi bebeğin emişini taklit eder nitelelikte oluşturulmaktadır. Bebeğiniz sürekli olarak bir emiş sağlamaz. Aralıklarla emer ve bırakır. Süt pompaları ise yapı gereği göğsünüzün areola kısmını tam kavrar ve gerek el gücü gerekse makine gücüyle sütünüzü sağar.
Göğüs Pompası Çeşitleri
Öncelikle temin ettiğiniz pompanın özellikleri ile ilgili bilgi edinmeli ve bu bilgiler doğrultusunda süt sağma işlemine başlamalısınız. Her pompanın özelliğinin ve kullanışının farklı olduğunu unutmayınız. Hastane tipi, tüketici tipi ve elle çalışan süt pompaları birbirinden farklı niteliklere sahiptirler. Öncelikle ihtiyacınıza en uygun süt pompasını tercih etmelisiniz.
Elle Çalışan Pompalar
Eczanelerde kolayca bulabileceğiniz bu pompa tipi, elle çalışmaktadır. Çalışan anneler ve uzun süre bebeğinden ayrı kalan anneler için pek uygun olmayan bu pompa genellikle bebeğinden kısa süre için ayrı kalacak annelere önerilmektedir. Gün içinde ani gelişen bir olay veya durum karşısında bebeğinden ayrılacak anne kısa sürede bu süt pompası ile sütünü sağıp depolayabilir.
Tüketici Tipi Pompalar
Elektrik ile çalışan bu pompaları çeşitli alışveriş sitelerinden veya bebek ürünleri satan mağazalardan temin edebilirsiniz. Kiralama olanağı olmayan ve yalnızca bir kişinin kullanabileceği şekilde üretilen bu pompalar, çalışan anneler için oldukça pratik ve kullanışlı pompalardır. Bu pompaların elektrikli türlerinin yanı sıra her alanda kullanıma uygun olması açısından pil ile çalışanları da üretilmektedir. Ancak pille çalışan süt pompalarının dezavantajı pilin kısa sürede bitmesidir. Bu durumda süt sağımızın yarım kalabilir.
Hastane Tipi Pompalar
Bebeğin emiş şekline ve gücüne birebir uyarlanmış olan bu pompalar yüksek maliyetli olmasından dolayı genellikle kiralanmaktadır. Diğer pompalara kıyasla daha profesyonel ve daha etkili biçimde çalışan hastane tipi pompalarla herhangi bir zaman veya güç kaybı olmadan iki göğsünüzü birden sağabilirsiniz.
Anne Sütü Ne Sıklıkta ve Ne Kadar Sağılmalıdır?
Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki 1 günde birkaç güne yetecek kadar stok yapmanız mümkün değildir. Bebeğiniz yeni doğmuş ve siz emzirmek yerine süt sağma işlemini tercih edeceksiniz ilk birkaç haftada günde 8-10 kere süt sağma işlemi yapmanız gerekecektir. Ancak bebeğiniz birkaç ay emzirdikten sonra çalışma durumunda kalan anneler için sütün ne sıklıkta ve ne kadar sağılacağı değişkenlik göstrmektedir.
Her annenin süt kapasitesinin farklı olması ne kadar sağılacağı konusunda değişik oranlar vermektedir. Bu nedenle genel bir öneride bulunmak gerekirse günde 8 kere süt sağmanızı önerebiliriz. Bu oran bazı kişilerde 10’a çıkabilirken bazılarında ise 5’e düşmektedir.
Kendinize “3 saatte 1 süt sağmalıyım” şeklinde bir kural koymanız pek faydalı olmayacaktır. Evdeki veya iş yerindeki işleriniz nedeniyle bir süre 3,5-4 saat aralıklar şeklinde uzayacak ve sizin günlük süt sağma oranınızı düşürecektir. Bu nedenle kendinize sayı ile bir kota koymanız daha faydalı olacaktır.
Anne Sütü Nasıl Saklanmalıdır?
Anne sütünü saklamak için çeşitli saklama poşetleri ve tüpler bulunmaktadır. Bu özel poşet ve tüpleri eczanelerden temin edebileceğiniz gibi bebek ürünleri satan mağazalarda da bulabilirsiniz. Temin ettiğiniz bu saklama kaplarının strelize edilmiş, kapaklarının sıkı, dışı sert plastik veya camdan üretilmiş olmasına dikkat ediniz. Aynı zamanda bu kapların veya poşetlerin üzerine tarih yazabileceğiniz alanların olmasına özellikle dikkat etmelisiniz.
Anne sütünün saklarken dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise poşetleri veya kapları ağızına kadar doldurmamaktır. 2,5 cm boşluk bırakmanız daha uygun olacaktır. Aynı zamanda dondurucuda saklanan anne sütlerini dondurucunun orta bölümüne koymaya dikkat ediniz. Unutmayınız ki dondurucunun soğukluğunun en stabil olduğu alan orta kısmıdır.
Anne Sütünün Dolapta Ömrü Ne Kadar?
En fazla 3 ay dondurucuda saklanması önerilen anne sütünü çözüldükten sonra 24 saat buzdolabında bekletebilirsiniz. Ancak çözülmüş anne sütünü kesinlikle yeniden dondurmayınız. Anne sütünü dondurucuya yerleştirmeden önce mutlaka sağıldığı günün tarihi yazılmalıdır. İlk önce sağılmış süt ilk önce tüketilmelidir. İş yerinde sağılan süte annenin adının yazılması gerektiği gibi kreşe gönderilen sütlere de çocuğun adı yazılmalıdır.
Anne Sütü Nasıl Isıtılır?
Dondurduğunuz anne sütünü kap ya da poşeti ile birlik sıcak veya ılık sütün içinde bekleterek çözülmesini sağlayınız. Ancak sıcak suyun içine koyduğunuz sütün ağzının açık kalmamasına özellikle dikkat ediniz. Böylece sütün çözünmesini sağlayabileceğiniz gibi sıcaklığının da artmasını sağlayabilirsiniz.
Anne sütünü kaynatmanız kesinlikle önerilmemektedir. Bu işlem sütün içindeki önemli besin değerlerini yok eder. Bu nedenle dondurulmuş anne sütünü sıcak su dolu kabın içine oturtarak ısıtmanız ve çözdürmeniz önerilmektedir. Kaynatmanın yanı sıra sütü mikrodalga fırında ısıtmanızda önerilmemektedir.
Anne sütü ne zaman sağılmalı?
Anne sütü bebeğin açlık hissetmesine göre her zaman sağılabilir.
Ne kadar süt sağılmalı?
Bebek her sağılışında yeterli miktarda süt alacak şekilde sağılmalı.
Anne sütü ne kadar süre sağılabilir?
Anne sütü bebeğin ihtiyacına göre her zaman sağılabilir. Genellikle 6 aydan 12 aya kadar bebekler anne sütü ile beslenir.
Anne sütü hangi şartlarda sağılmalı?
Anne sütü temiz ve hijyenik ortamlarda sağılmalı.
Anne sütünü sağarken nelere dikkat edilmeli?
Süt sağarken hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve eller iyi yıkanmalı. Ayrıca süt sağma pozisyonu ve tekniği de önemlidir, bebeğin doğal ve rahat bir şekilde süt alması sağlanmalı.