Annenin Hastalıkları Bebeğe Geçer Mi?
Anne adaylarının en çok sorduğu sorulardan biri gebelik sürecindeki hastalıkların bebeği etkileyip etkilemediğidir. Soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra kronik hastalıkların da bebeği etkileyip etkilemediği konusunda birçok soru işareti oluşmaktadır. Bu konuyla ilgili en çok sorulan soruların cevabını haberimizin devamında bulabilirsiniz.
Hamilelik Döneminde Soğuk Algınlığı ve Grip
Özellikle hamileliği kış aylarına denk gelen birçok kişi için kaçınılmaz bir sorun olan grip ve soğuk algınlığı, anne adaylarının bebekleri için endişelenmesine neden olmaktadır. Hamilelik döneminde bağışıklık sisteminin yanı sıra dolaşım ve solunum sisteminin zayıflaması nedeniyle anne adayları gebelik döneminde soğuk algınlığı ve gribe karşı daha hassas olmaktadırlar. Bu durum anne adayları için sıkıntı yaratsa da bebekleri için bir risk oluşturmamaktadır.
Anne adaylarının gribe yakalanması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurmaları oldukça önemlidir. Bazı durumlarda anne adayı için ciddi sorunlara yol açabilen grip karşısında mutlaka bir uzmana başvurmanızı öneririz. Özellikle 38.5 derecenin üzerine çıkan ateş, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kulak ağrısı, kulak akıntısı, ense sertliği, döküntü, kızarıklık ve kronik öksürük söz konusu ise vakit kaybetmeden hastaneye başvurmanız gerekmektedir.
Hamileler Grip Aşısı Olabilir Mi?
Anne adaylarının en çok sorduğu bir diğer soru ise gebelik döneminde grip aşısı olunup olunamayacağıdır. Ancak hamileliği grip sezonuna yani kış aylarına denk gelmiş anne adaylarının Ekim ve Mart aylarında uygulanan influenza adı verilen grip aşısını olmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Özellikle Ekim ve Kasım ayları arasında uygulanması önerilen aşı, hamileliğin her döneminde vurulabilir. Ancak yumurtaya karşı alerjisi olan anne adaylarının bu aşıyı olmaları önerilmemektedir. Aşının hazırlanışında yumurta kullanılmasından dolayı yumurtaya alerjisi olan anne adayı için tehdit oluşturabilir. Aşı sonrasında bölgede şişlik, hassasiyet, hafif ateş ve halsizlik gibi yan etkiler söz konusu olabilir.
Hamilelikte Gribi Hafif Atlatmanın Yolları
Hamile olan kişilerin bu dönemde kendine daha fazla dikkat etmesi gerekir. Özellikle grip gibi hastalıkların bulaşmasını engellemeli, engelleyemezse hafif atlatmaya çalışmalıdır. Bunun için uzmanlar anne adaylarına birkaç öneri vermektedir.
Herkes gribe karşı tedavi yöntemlerini arasa da asıl önemli nokta gribe yakalanmamaktır. Bu nedenle salgın dönemlerinde gribe karşı daha dikkatli olmalı ve kendiniz için gereken özeni göstermelisiniz. Öncelikle ellerinizi sık sık yıkamak gribe karşı alınabilecek başlıca önlemlerdendir. Kapalı ve kalabalık yerlerde uzun süre durmaktan kaçınmanız basit ama oldukça etkili bir yöntem olacaktır.
Hamilelikte gribi hafif atlatmanın yolları ise sağlıklı beslenme, vitamin ve mineral bakımından zengin gıdaların tüketimi, bol bol sıvı alımı, bol dinlenme, bulunan ortamın havalandırılması ve boğazınızı dinlendirmek için pastil kullanmaktır. Bu önerileri uyguladığınız takdirde gribi kısa süre içerisinde atlatacaksınız.
Hamilelik Döneminde Tiroid
Yaşamsal bir önem taşıyan tiroid, tamamen hormonlara bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Hamilelik döneminde hormonlarda meydana gelen değişiklikler tiroide neden olabilir. Yaşlanma, iyot eksikliği, ve radyasyona bağlı olarak meydana gelen tiroid aynı zamanda hamilelik döneminde de görülebilir.
Hamilelik döneminde görülen tiroid hastalığı mutlaka doktor kontrolü altında olmalıdır. Düzenli olarak kontrollere giden anne adayı doğumdan sonra bu rahatsızlıktan kurtulabilir. Doktor kontrolündeki tiroid hastalığı doğumdan 6 sonra normale dönebilir.
Tiroid hastalığı bebek ve anne açısından herhangi bir tehdit oluşturmaz. Bu süreçte asıl önemli olan doktor kontrolüdür. Hamile tiroid hastalarının ilaç kullanmalarında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak bu ilaçların kullanım şekilleri ve dozajları mutlaka doktor tarafından belirlenerek aylara göre bu dozajlar kontrol edilmelidir.
Hamilelik Döneminde Astım
Hamilelikte en çok görülen hastalıklardan bir diğeri ise astımdır. Astım hamilelik öncesinde kişide var olabileceği gibi hamilelik sırasında da meydana gelebilir. Ancak düzenli olarak kontrol altında tutulmayan astım gerek anne için gerekse bebek için ciddi bir tehdit oluşturabilir.
Astım hastası olan kadınların birçoğunda gebelik sürecinde herhangi bir değişiklik gözlemlenmezken bazılarında ise iyileşme veya kötüleşme söz konusu olabilir. Astım hastası anne adaylarının normal doğum tercih etmesi önerilirken sezeryan ile doğum yapan astım hastası hamilelerde atak geçirme riski büyük oranda artmaktadır.
Kontrol altına alınmayan ve herhangi bir tedavi uygulanmayan astım hastalığı erken doğum, sakatlık, anne ve bebek ölümü gibi ciddi sorunlar gözlemlenebilir. Bu nedenle hamilelik sırasında görülen astımların mutlaka kontrol altında tutulması ve atakları uyarıcı durumlardan kaçınılması gerekmektedir.
Astım hastası anne adaylarına ve gebe olmayan astım hastalarına aynı tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Astım ilaçlarının bebeğe herhangi bir zararı olmadığı belirtilse de bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmalı ve doktor kontrolünde bir tedavi uygulamalısınız.
Şiddetli öksürük bebeğe zarar verir mi?
Rahim içindeki su, bebek için bir nevi yastık görevi görür ve bebeği bu tip sorunlara karşı korur. Ancak anneyi rahatsız eden şiddetli ve kuru öksürük için herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Hamilelik döneminde rastgele ilaç kullanımından kaçınmalısınız.
Grip olan hamile kadın ne yapmalı?
Grip olan hamile bir kadının yapması gereken birkaç şey bulunuyor. Uzmanlar bu kişilerin bol sıvı tüketmesini, oda sıcaklığını iyi ayarlamasını, bol bol dinlenmesini, boğazını rahatlatmasını, burun damlası kullanmasını ve ateş düşürücü almasını öneriyor.
Hamileyken grip bebeğe zarar verir mi?
Gebelik durumunda grip bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez ya da bulaşmaz. Ancak hamileliğin son dönemlerinde yakalandığınız grip bebeğinize geçebilir.
Hamileyken grip olmak normal mi?
Her insan belli dönemlerde grip hastalığına yakalanmaktadır. Hamile olan kişilerin grip olması da bu yüzden oldukça normaldir. Endişe edilecek bir durum olmayan grip, normalden biraz daha zorlayıcı geçebilir. Bu yüzden doktorunuzun önerilerini uygulamanızı öneririz.
Hamilelikte tiroid yüksek olursa ne olur?
Gebelikte hipertiroid oluşması durumunda ciddi olumsuz sonuçlar oluşabilir. Bu sonuçlar düşük, gebelikle ilgili hipertansiyon, anemi, aritmiler, erken doğum ve daha ileri seviyede kalp yetmezliği ve tiroid krizidir. Bu yüzden bir an önce gerekli tedaviye başlamak için uzman doktora başvurun.
Tiroid bebeğe zarar verir mi?
Tiroid hormonları büyüme ve gelişim açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden tiroid yüksekliği durumunda bebekte zeka ve sinir sistemi gelişiminde ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu sonuçlar da geri dönüşü olmayan durumlara sebebiyet verebilir.
Astım anneden bebeğe geçer mi?
Kalıtımsal faktörler ebeveynlerden aktarılan genlerle oluşmaktadır. Dolayısıyla anne ya da babada astım bulunması durumunda çocuklarda görülme riskinin artacağını söyleyebiliriz.