Apandisit Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Önem verilmediği zaman ciddi sorunlara neden olabilen apandisit ağrısının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Apandisit Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Hayati önem taşıyan ve korkulan bir durum olan apandis patlaması, enfeksiyonun vücuda yayılarak kişinin sağlığını tehlikeye atmaktadır. Bu nedenle bu bölgede meydana gelen ağrılar ciddiye alınmalı ve ağrının uzun sürmesi durumunda mutlaka bir hastaneye gidilmelidir. Bu içeriğimizde apandisit nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıldır gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte apandisit hakkında bilinmesi gereken her şey...

Apandisit Nedir?

apandisit ağrısı

Apandisit, kalın bağırsağa bağlı olan ve yaklaşık 9 cm uzunluğunda olan ince uzun bir organımızdır. Apandis karnın sağ alt bölümünde bulunur. Apandisin iltihaplanarak şişmesi nedeniyle meydana gelen ağrı apandisit olarak adlandırılmaktadır.

Genellikle 10-30 yaş aralığında görülen apandisit, apandisin bir enfeksiyon sonucunda iltihaplanarak tıkanmasıdır. Apandisit, sıkça karşılaşılan bir rahatsızlık olmakla birlikte dikkat edilmesi gereken tehlikeli bir durumdur. Zamanında müdahale edilmeyen apandisin patlaması durumunda enfeksiyon vücuda yayılarak hasta için ciddi bir tehlike oluşturabilir.

Apandisit Neden Şişer?

apandisit ağrısı

Apandisit hastalığının ortaya çıkma sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak uzmanlar vücudun kendi ürettiği ya da yabancı maddelerin neden olduğu tıkanma yüzünden apandisit hastalığının oluştuğunu söylemektedirler.

Bu maddeler yüzünden bağırsak duvarındaki lenf düğümü şişmektedir. Bu da bası etkisiyle apendiks girişinin kapanmasına sebebiyet vermektedirler. Bu kapanma da iltihaplanmaya, sonrasında ise şişmeye ve patlamaya neden olabilmektedir.

Apandisit Belirtileri

apandisit ağrısı

Apandisitin başlıca belirtisi karın bölgesinde meydana gelen ağrıdır. Bu ağrı daha sonra karnın sağ alt bölümünde yoğunlaşarak şiddetlenir. Apandisit ağrısı böbrek ağrısı veya böbrek taşı ile karıştırılabilir. Bu nedenle oldukça dikkat edilmeli ve ağrının uzun sürmesi durumunda bir an önce en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Apandisitte karın ağrısına eşlik eden başka belirtilerde söz konusudur. Bu belirtiler kişiden kişiye değişebileceği gibi kabızlık, ishal, ateş, mide bulantısı, karında şişlik, kusma, iştahsızlık, gaz ve sırt ağrısı olarak sıralanabilir.

Apandisit Patlaması Belirtileri

apandisit ağrısı

Apandisit patlaması birkaç belirtiyle kendini göstermektedir. Kanlı ishal, sık sık idrara çıkma, idrar yaparken hissedilen yanma, aniden ortaya çıkan keskin ve şiddetli ağrı, kilo kaybı, uzun süren karın ağrısı, iştahsızlık ile birlikte bulantı ve kusma, baş ağrısı ve ateş bu belirtiler arasından en çok karşılaşılanlarıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde görüyorsanız apandisit patlamış olabilir. Bu durumda bir an önce uzman doktora görünmeniz gerekiyor. Bu sayede olası problemlerin önüne geçersiniz.

Apandisit Teşhisi

apandisit ağrısı

Çeşitli hastalıkların belirtileri ile benzerlik gösteren apandisit, teşhisi zor olan rahatsızlıklardandır. Kişinin doktora gitmeyi ihmal ederek rastgele ağrı kesici ilaç içmesi ağrının dinmesine yardımcı olarak teşhisin zorlaşmasına sebebiyet verir.

Öncelikle iltihabın belirlenmesi için karın bölgesi muayene edilir. Sonrasında ise idrar testi ve rektal muayene yapılır. Karın bölgesinin ultrason ile incelenmesinden sonra ise kan testi ile kanda iltihabın olup olmadığı incelenir. Bu sayede doktor apendisiti teşhis edebilmektedir.

Apandisit Tedavisi

apandisit ağrısı

Apandisitin tek tedavi yöntemi ameliyattır. Öncelikle iltihap akıtılır ve sonrasında ciltte yaklaşık 10 cm bir kesik açılarak apandis alınır. Ameliyat sırasında hastaya genel anestezi uygulanır. Ancak apandisin patlaması sonucunda iltihap vücuda yayılmış ise ameliyat sırasında bu iltihap temizlenir.

Ameliyattan 12 saat sonra ayağa kalkabilen hasta 2-3 gün sonrasında ise günlük yaşantısına geri dönebilir. Ancak ameliyat sonrasında kusma, baş dönmesi ve göz kararması gibi durumlar söz konusu ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bunun yanı sıra ameliyat bölgesinde kızarıklık, akıntı ve ağrı gibi durumlara da dikkat edilmesi gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Apandisit AmeliyatıAbdomen (Karın) Ağrısı

Apandisit patlaması nasıl belli olur?

Apandisit patlaması aniden ortaya çıkan keskin ve şiddetli ağrı şeklinde kendisini göstermektedir. Bunun yanında kanlı ishal, sık sık idrara çıkma, kilo kaybı, uzun süren karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi belirtiler olursa apandisitinizin patlamış olma ihtimali oldukça yüksektir.

Apandisit olup olmadığı evde nasıl anlaşılır?

Apandisitin en büyük belirtisi karnın sağ bölgesinde ağrı oluşumudur. Eğer bu ağrı sizde varsa apandisit rahatsızlığına yakalanmış olabilirsiniz. Ayrıca bu ağrının yanında karında şişlik, mide bulantısı ve kusma gerçekleşiyorsa bir an önce doktora görünmelisiniz.

Apandisit ve gaz sancısı nasıl ayırt edilir?

Her iki rahatsızlıkta da aynı sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Ancak ağrılar geçmiyorsa aksine artıyorsa ve ateş, bulantı, kusma, halsizlik gibi durumlarla karşılaşılıyorsa apandisitten şüphelenilmesi gerekiyor.

Apandisit patlamasında tedavi için geç kalınırsa ne olur?

Apandisit patlamasında ilk 24 saat içerisinde doktora başvurulması ve ameliyatın yapılması gerekiyor. Ancak bir sebepten dolayı ameliyatı geciken kişilerin durumu tehlikeli olabilir.

Apandisit patlarsa insan ölür mü?

Apandisit patlaması durumunda içinde bulunan enfeksiyon çevre organlara yayılır. Bu da organların zarar görmesine ve fonksiyonlarını yerine getirememesine neden olur. Yaşlı ve çocuklarda apandisit patlaması yüzde 50 oranla ölümle sonuçlanmaktadır.

Apandisit şüphesi varsa ne yapmalı?

Apandisit şüphesi olan kişilerin ilk olarak hastalığın belirtilerinin kendisinde olup olmadığına bakması gerekiyor. Eğer belirtilerden bazıları varsa ya da anlaşılmıyorsa bir an önce doktora görünmelisiniz. Uzman bir Genel Cerrahi doktoru kısa sürede teşhisi koyacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.