Aşırı Kilo Gebeliği Etkiler mi? Obezite ve Hamilelik
Çağımızda en sık görülen sağlık sorunlarından biri olan obezite birçok hastalığa davetliye çıkarmaktadır. Kalp damar sağlığından sindirim sistemine kadar birçok alanda olumsuz etkilere neden olan obezite, vücutta fazla yağın birikmesi sonucu oluşan bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Bu içeriğimizde hamilelikte obezitenin etkileri hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik.
İşte obezite ve gebelik hakkında bilinmesi gerekenler...
Hamilelikte Aşırı Kilo Neden Olur?
Hareketsizlik, genetik faktörler, yüksek kalorili ve sağlıksız beslenme gibi faktörler hamilelikte aşırı kilo alımına neden olmaktadır. Bu yüzden bu faktörlerin hayatınızı etkilemesini sınırlandırmanız gerekiyor. Burada uygulayacağınız diyet öne çıkıyor.
Doktorunuzdan sizin için uygun bir diyet isteyebilirsiniz. Bu diyeti yaparak hem bebeğinizin ihtiyacını karşılayabilir hem de aşırı kilonun neden olduğu problemlerden kurtulabilirsiniz. Ek olarak daha fit vücuda sahip olan kişilerin doğum sürecini daha rahat geçirdiğini söyleyelim.
Gebelikte Obezitenin Riskleri
Obezite hamilelikte birçok soruna davetiye çıkartmaktadır. Bu sorunlar gestasyonel diyabet, preeklampsi, hipertansiyon, sezaryen doğum, prematürite doğum, konjenital anomaliler, makrozomi, ölü doğum ve adolesan riskleridir.
Yukarıda saymış olduğumuz olumsuz durumlara neden olabilen obezite, bir an önce tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Ancak bu tedaviyi mutlaka doktor kontrolünde başlamanız ve devam ettirmeniz gerektiğini hatırlatalım.
Obezitenin Doğurganlığa Etkileri
Obezitenin doğurganlığa da birçok etkisi bulunuyor. Bu etkiler hipertansiyon ve diyabet riskinde artış, ölü doğum ihtimalinde yükselme, doğum sonrasında enfeksiyon, gebelikte idrar yolu enfeksiyonu, sezaryen doğum, bebekte meydana gelen omurilik ile ilgili gelişim bozukluğu, düşük riski, kısırlık riskinde artış ve doğum sonrasında kanama miktarında artıştır.
Obezite birçok probleme neden olmaktadır. Bu problemlerden en önemlisi de doğurganlıkla olanlarıdır. Bebeğimizin geleceğiyle alakalı olan bu durumu tersine çevirmek için elimizden geleni yapmalıyız. Bu sebeple bir an önce gerekli diyeti uygulamaya başlamalıyız.
Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar
Diyabet ve yüksek tansiyon gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olan obezite, gebelik sürecinde gerek annenin gerekse bebeğin sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Obezitenin neden olduğu hastalıklar annenin gebelik sürecini zorlaştırırken bebeğin gelişimini de olumsuz yönde etkilemektedir.
Obezitenin neden olduğu başlıca hastalıklar Tip 2 diyabet, kalp yetmezliği, hipertansiyon, beyin kanaması ve felç, solunum bozuklukları, adet düzensizlikleri, doğum zorlukları, kolesterol, kısırlık, iktidarsızlık, aşırı kıllanma ve uyku bozukluklarıdır.
Hamilelikte Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı kiloda kalmak hamilelikte oldukça önemlidir. Çünkü hamile kişiler yedikleri kadarıyla bebeklerini beslemektedirler. Bu yüzden ne kadar sağlıklı beslenirlerse bebekleri de o kadar sağlıklı olur.
İkinci ve üçüncü trimester dönemlerinde gebenin normal kişilerden 300 kalori daha fazla alması gerekiyor. Yiyeceğiniz yemeklerin kalorisini hesaplayabileceğiniz gibi uzman bir diyetisyenden yardım alarak da süreci ilerletebilirsiniz.
Gebelikte Egzersiz Nasıl Olmalı?
Hamilelik döneminde egzersiz olmazsa olmazlardandır. Ancak herhangi bir egzersize başlamak için mutlaka doğum uzmanınızla görüşmeniz gerektiğini söyleyelim. Doktorunuzun onay verdiği ve tavsiye ettiği sporlar sizin için çok daha iyi olacaktır.
Obezler normal doğum yapabilir mi?
Obezite hastalığına sahip olan kişilerin normal doğum yapma ihtimali oldukça düşüktür. Çoğu zaman bu kişiler sezaryen ameliyatı ile bebeklerini dünyaya getirmektedirler..
Kilolu hamile kalanlar ne yapmalı?
Kilolu bir kadının hamilelik döneminde mutlaka uygulaması gereken bir diyet programı bulunuyor. Bu kişiler bir diyetisyene görünerek kendileri ve bebekleri için uygun bir diyet programını uygulamaya başlamalıdırlar. Fazla kiloya sahip olan gebelerin ilk 3 ayda kilo almaması gerekir. Son 6 ayda ise kilo alımı haftada 200 gramı geçmemelidir.
85 kilo ile hamile kalınır mı?
ABD'de bulunan Michigan State Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre vücut kitle endeksi yüksek olan kadınların hamile kalma olasılığı kilo arttıkça azalmaya başlamıştır. Dolayısıyla 85 kilo olan bir kadın hamile kalamaz diye bir şey yoktur. Sadece daha zordur.
Hamilelikte fazla kilo zararlı mı?
Hamilelik döneminde çok fazla kiloya sahip olmak bebekle ve doğumla ilgili birçok yaşanması muhtemel problemi ortaya çıkartıyor. Obezite, gebelik tansiyonu ve gebelik şekerini olumsuz etkilemesinin yanı sıra erken doğum riskini de beraberinde getiriyor. Ayrıca gebelikte fazla kilonun iri bebek riskini de arttırdığını söyleyelim.
En fazla kaç kilo ile hamile kalınmalı?
Burada vücut kitle endeksi oldukça önemlidir. Vücut kütle endeksiniz 18.5 ile 26 arasında ise ortalama bir vücuda sahipsinizdir. Vücut kitle endeksi bu aralıkta olan kişilerin hamilelik süreci çok daha iyi geçecektir.
Obezite hastaları hamile kalabilir mi?
Üç bin çiftte yapılan araştırmalara göre normal vücut ağırlığında olan kişilerin hamile kalma oranı obez kadınlara göre %43 daha yüksektir. Dolayısıyla obezite hastaları hamile kalamaz gibi bir durum söz konusu değildir. Sadece daha fazla çaba gerekmektedir.