Aşkın Sembolü Tac Mahal İle İlgili Bilinmeyen 10 Şey
Yayınlanma:
05 Eylül 2015 Cumartesi 17:27
Güncelleme:
07 Eylül 2015 Pazartesi 19:24
16.yy'da yaşanan ve dillere destan olmuş büyük aşk... Dünyada aşkın sembolü olarak gösterilen Tac Mahal, aşkın neler yaptırabileceğini asırlardan asırlara taşımış muhteşem bir eser. İşte Tac Mahal ile ilgili pek bilinmeyen birbirinden ilginç detaylar...
1 10
Babür İmparatoru Şah Cihan, 7. eşi Mümtaz Mahal’i o kadar büyük bir tutkuyla seviyordu ki diğer eşlerini neredeyse gözü bile görmüyordu. Ancak Mümtaz Mahal, 14. çocuğunu doğururken hayatını kaybetti. Bunun üzerine Şah Cihan, eşinin anısına Tac Mahal’i yaptırdı.
2 10
Ölen eşine o kadar büyük bir tutkuyla bağlıydı ki Şah Cihan, onun anısına yapacağı Tac Mahal cenneti tasvir edecekti. Bunun için hem kendi ülkesinin hem de başka devletlerin en ünlü mimarlarını toplatarak birçok model inşa edilmesini istedi. Bunun için mimarlar Şah Cihan’a tam 2 bin farklı model sundu.
3 10
Tac Mahal’in yapımına 1632 yılında başlanıp 1653 yılında da bitirildi. Bu süre içerisinde Tac Mahal’in yapımında 22 bin işçi çalıştı. İşçilerle ilgili kolları kesildi ve gözleri oyuldu gibi ortaya atılan iddiaların hiçbir kesinliği bulunmuyor.
4 10
Tac Mahal’in inşasında birkaç hayvanın kullanıldığı söylense de asıl kaynaklar bunu yalanlıyor. Tac Mahal’in inşasında sadece bin adet fil kullanılmış.
5 10
Tac Mahal’in en büyük özelliklerinden biri gün içerisinde güneşin durumuna bağlı olarak farklı renklere bürünmesidir.
6 10
Tam 21 yıl süren Tac Mahal, Şah İsmail’in eşine olan özlemini giderecek bir yapıya dönüşmüşken oğlu tarafından tahttan indirilerek bir zindana koymuştur. Bu zindanın bir penceresi Tac Mahal’e tam karşıdan bakan bir yerdeydi. Şah Cihan kalan ömrünü o camdan Tac Mahal’e bakarak geçirdi.
7 10
Tac Mahal’ özel bir projeyle çizildi ve yapıldı. Bu nedenle Tac Mahal’in her neresinden bakarsanız bakın hep simetriktir. Tek simetrik olmayan yer ise anıt mezarlarıdır çünkü İslam gereği erkeğin mezarı kadının mezarından üstün ve yüksek olacağı için Şah Cihan’ın mezarı eşinin mezarından bir üstün ve yüksektir.
8 10
Osmanlı Devleti, bu şahesere büyük katkılar yaptı. Tac Mahal için Osmanlı Devleti iki mimar görevlendirdi. Biri ana kubbeyi tasarlayan İsmail Efendi, diğeri ise genel tasarıma katkı sağlayan Üstad İsa’ydı.
9 10
Tac Mahal’in dış tasarımındaki işlemeler özenle kesilip oyuldu. Ayrıca bu işlemelerin üzerinde Kur'an-ı Kerim’den ayetler yer alıyor.
10 10
Şah Cihan, eşinin anısına yaptırdığı Tac Mahal’in tam karşısına siyah bir Tac Mahal yaptırmak istiyordu. Yamuha Nehri’nin karşı yakasına Tac Mahal’in tam hizasına yapılması planlanan siyah Tac Mahal, Alemgir Şah’ın iktidara geçmesiyle yapılmamıştır. Hatta rivayetlere göre Alemgir Şah, bir kısmı yapılan siyah Tac Mahal’in inşasını durdurmuş, yapılan kısmı da yıktırmıştır.