Astıma İyi Gelen Besinler, Bitki Çayları, Taşlar, Hareketler

En sık görülen solunum yolu hastalıklarından olan astım ile ilgili tüm detayları, tüm merak edilenleri bu içeriğimizde sizler için bir araya getirdik.
Astıma İyi Gelen Besinler, Bitki Çayları, Taşlar, Hareketler

Astım Tedavisi Önerileri

Astım hastalığı çeşitli faktörler sebebiyle nefes darlığı oluşması ve rahat nefes alıp verememe problemidir. Bu içeriğimizde astıma neden olan faktörleri, tedavi yöntemlerini, astıma iyi gelen sebzeleri, meyveleri, doğal taşları, bitkileri, bitki çayların ve egzersizleri araştırdık.

Astımı Geçiren Doğal Taşlar

Astıma Ne İyi Gelir

Astıma iyi gelen taşlar arasında kalsedon taşı, kuvars taşı, kehribar taşı, kaplangözü taşı, akuamarin taşı ve florid taşı yer alır. 

Solunum yolları rahatsızlıklarına, astıma, bronşite, boğaz ağrılarına, trioid bezi hastalıklarına iyi gelen bu taşlar özenle tasarlanmıştır. Taşların boyutu ortalama 8 mm'dir. Bu doğal taşların etkileri bilimsel olarak ispatlanmıştır. Kişiden kişiye etki oranları değişiklik gösterebilmektedir. Genelde bu taşların hepsinin bir arada olduğu bileklikler tercih edilmektedir.

Astıma Faydalı Sebze ve Meyveler

Astıma Ne İyi Gelir

Astım hastalığına iyi gelen sebzeler ve meyveler içerisinde avokado, muz, kivi, brokoli, keten tohumu, ıspanak, soğan, roka, maydanoz, kereviz ve elma, armut, böğürtlen olarak bilinmektedir.

C vitamini, E vitamini ve antioksidan içeren taze meyve ve sebzeler sayesinde akciğer dokusundaki şişkinlik, iltihap azaltılır. Bu sayede astım hastalığı daha sorunsuz ilerler. Vitaminler de akciğerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Doku hasarının oluşmasını engelleyen meyve sebzeler oldukça faydalıdır.

Astım Hastalığına Etkili Bitkiler

Astıma Ne İyi Gelir

Astıma iyi gelen bitkiler arasında biber, lavanta, ısırgan otu, ekinezya, çörek otu, keçiboynuzu, okaliptus, lavanta, biberiye, zencefil, karanfil, andız otu, anason çiçekleri ve kırlangıç otu yer alıyor.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz bitkiler kısa süre içerisinde astımın geçmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda kaynatılarak veya direkt olarak tüketiliyor. Astım hastalığına faydalı olan bitkiler düzenli olarak tüketilmesi gerekiyor.

Astım Hastalığını Geçiren Bitki Çayları

Astıma Ne İyi Gelir

Astım hastalığına iyi gelen çaylar ekinezya çayı, okaliptüs çayı, biberiye çayı, anason çayı, lavanta çayı, ada çayı ve yeşil çaydır.

Akciğer sağlığını destekleyen bir bitkisel ürün olan çaylar rahatlatıcı etkisi ile nefes alıp vermeyi kolaylaştırır. Akciğerlerin düzenli çalışmasına yardımcı olan çaylar, günlük tüketime uygun olup astım hastalarının kullanması gereken bir bitki çaylarıdır. Soğuk algınlığı hastalıklarında bronşların açılmasına faydalı çaylar, astım hastaları içinde son derece önemlidir. Bu bitki çayları sayesinde rahat nefes alıp verme sağlanabilmektedir.

Astımı Tedavi Eden Egzersizler ve Hareketler

Astıma Ne İyi Gelir

İnsan sağlığına son derece faydalı olan bu egzersizler, kalp sağlığı, cilt sağlığı ve bağışıklık sistemine iyi gelmektedir. Astım, bronşit hastalıklarına da faydalı olan egzersizler ve hareketler günlük olarak uygulanmalıdır. 

Astıma İyi Gelen Besinler

Astıma Ne İyi Gelir

Astım hastalığını tedavi edecek besinler arasında anason çayı, andız otu, kivi, ıspanak, brokoli, kereviz, armut, elma, böğürtlen, ekinezya çayı, biberiye çayı, soğan, roka, maydanoz ve soğan yer almaktadır.

Astım ve bronşit hastaları için iyi gelen besinlerle birlikte tüm rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz. Sizlere önerdiğimiz besinler, astım hastalığı karşısında kesin sonuç vermektedir. Burada dikkat edilmesi gereken konu ise besin kullanımının abartılması halinde bazı alerjik sorunların ortaya çıkacak olmasıdır. Yeteri kadar tüketilmesi gerekmektedir.

En İyi Nefes Rahatlatan Ürün Listesi

SıraÜrünlerHacimneoldu Puanı
1Organik Bitkim Okaliptus Yaprağı500 gr10/9.9
2Arifoğlu Biberiye Süzen Poşet Çay20 Poşet10/10
3Katkı Dünyası Ekinezya Çayı50 gr10/9.6
4Arifoğlu Çörek Otu70 gr10/9.5
5Doğuş Ekinezya Çayı20 Poşet10/9.4
Amazon
Fiyatlarını Gör
Nefes
Açıcı Çaylar
Aradığın
Fiyatları Gör

Astıma İyi Gelen Ürünler

İşte nefes rahatlatan bitki çayı markaları:

1. Organik Bitkim Okaliptus Yaprağı

Bitki Çayı

Amazon
Fiyatını Gör
Organik Bitkim
Okaliptus Yaprağı
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim500 gr

Nefes tıkanıklığı ve öksürüğe iyi gelen Organik Bitkim Okaliptus yaprağı, 500 gr olarak karşımıza çıkıyor. Kullanıcılarından olumlu yorumlar alan ürün, tadı ve aromasıyla dikkat çekiyor.

Kullanıcı Yorumu

? Harika bir ürün, tavsiye ederim. A** Ö**

? Tavsiye ederim, güzel ve kullanışlı bir bitki. Talha A**

2. Arifoğlu Biberiye Süzen Poşet Çay

Bitki Çayı

Amazon
Fiyatını Gör
Arifoğlu
Biberiye
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim20 Poşet

Antioksidan açısından zengin olan Arifoğlu biberiye çayı, aynı zamanda nefes tıkanıklığına iyi geliyor. İçerisinde C vitamini bulunan ürün, bizce en iyi nefes açıcı bitki çayları arasında yer alıyor.

Kullanıcı Yorumu

? Oldukça keskin bir tadı var ama alışık olanlara güzel gelebilir. A** B**

? Zamanında özenli teslim, hoş içimli tadı var. Teşekkürler. S** B**

3. Katkı Dünyası Ekinezya Çayı

Bitki Çayı

Amazon
Fiyatını Gör
Katkı Dünya
Ekinezya Çayı
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim50 gr

Vücut ve cilt sağlığına faydalı olan Ekinezya çayı, 50 gr olarak satışa sunuluyor. Kullanım sonrası halsizliği alan ürün, öksürüğe ve nefes darlığına oldukça yüksek etki ediyor.

Kullanıcı Yorumu

? Çok rahatlatıcı bir bitki. H** N**

? Tadı harika, alınabilir. B** M**

4. Arifoğlu Çörek Otu

Çörek Otu

Amazon
Fiyatını Gör
Arifoğlu
Çörek Otu
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim70 gr

Virüs ve mantarlara karşı etki gösteren çörek otu, aynı zamanda nefes açıcı etkisiyle dikkat çekiyor. Yemek ve hamur işlerinde kullanılan ürün, 70 gr olarak satışa sunuluyor.

Kullanıcı Yorumu

? Gayet güzel ve tazeydi, son kullanma tarihine daha vardı. D** B**

? Çok faydalı, kesinlikle alın. D** E**

5. Doğuş Ekinezya ÇayıOkaliptus Yaprağı

Amazon
Fiyatını Gör
Doğuş
Ekinezya Çayı
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim20 Poşet

Grip ve nezleden kalan ağrıları hafifleten Doğuş ekinezya çayı, kokusu ve aromasıyla kullanıcılarından tam not almayı başarıyor. Vücudu rahatlatan ürün, 20 poşet çay olarak satışa sunuluyor.

Kullanıcı Yorumu

? Gayet güzel bir içimi var ekinezya ve tarçın aromalı. Ufuk A**

? Çok hızlı teslimat oldu, faydalı bir çay, özellikle bu dönemde içilmeli. J** O**

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Astım NedirAlerjik Astım
Astım Hastalarının Beslenmesi

Astım tedavisi nasıldır?

Tedavisi mümkün bir hastalık olan astım, doğru ve düzenli bir tedavi süreci ile büyük ölçüde önlenebilir. Öncelikle astıma neden olan faktörlerden kaçınmalı ve doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. Aksi halde aksatılan ve ihmal edilen tedavi süreci etkili bir sonuç almanızı engelleyecektir. Öncelikle rahatlatıcı ilaç tedavisine başvurulur. Tedavi edici özelliği olmayan bu ilaçlar ile hastanın rahatlamasını ve hava yolunun genişlemesini sağlamaktadır. Ancak bu ilaçlar acil durumlarda kullanılır ve uzun süre kullanıldığında ise çeşitli yan etkilere neden olur.

Bir sonraki aşamada ise koruyucu ilaçlar kullanılır. Koruyucu ilaç tedavisinde ise hava yollarındaki iltihap nedeniyle meydana gelen şişlik, ödem ve salgı giderilir. Tedavi edici özelliğe sahip bu ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde ve düzenli olarak kullanılmalıdır. Astım tedavisinde ilaçların reçeteye uygun olarak düzenli kullanılması oldukça önemlidir. Kulaktan dolma bilgilerle uygulanan tedavi yöntemleri çeşitli sorunları da beraberinde getirecektir. Unutmayınız ki, çeşitli türleri bulunan astım, herkeste farklı etkilere neden olmaktadır. Bu nedenle öncelikle bir doktora başvurmalı ve tüm şikayetlerinizi öncelikle doktorunuza iletmelisiniz.

Astım nedir?

Genetik ve alerjik kökenli bir hastalık olan astım, akciğerlerin iltihaplanması sonucunda meydana gelmektedir. Stres ve hava koşulları gibi faktörlerin etkili bir rol oynadığı astım, kronik bir hastalıktır.

Solunum yolu hastalıklarından biri olan astımın Türkiye’de görülme olasılığı %5-10 arasındadır. Genel olarak bakıldığında bahar aylarında görülme sıklığı artan astım, çocukların %10’unu etkilerken yetişkinlerde bu oran %5’tir. Solunan havanın akciğerlere iletilmesini sağlayan bronşlar, çeşitli nedenlere bağlı olarak kasılırlar ve solunumun güçleşmesine neden olurlar. Bronşların kasılmasına bağlı olarak meydana gelen nefes darlığı nöbetlere neden olabilir.

Astıma neden olan faktörler nelerdir?

Bronşların dolmasına neden olan faktörlerden biri balgam ve sümük gibi yapışkan maddelerin normalden fazla salgılanmasıyla bronşlarda birikmesidir. Çeşitli çevresel faktörler bu durumu tetikleyerek astım krizlerine neden olabilir.

Hırıltılı nefes alma, nefes darlığı ve öksürük gibi belirtilerle astım atakları gözlemlenebilir. Genetik astımın yanı sıra alerjiye bağlı olarak meydana gelen astımlarda polen, toz ve küf gibi faktörler oldukça etkili bir rol oynamaktadır. Astımı tetikleyen bu etkenlerin yanı sıra soğuk hava, ağır egzersizler ve yoğun parfüm kokuları alerjik astım ataklarına neden olabilir.

Astımdan korunmanın yolları nelerdir?

Astımdan korunmanın başlıca yolu sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak ve sağlıklı beslenmektir. Aynı zamanda kirli ve dumanlı hava koşullarına sahip alanlarla uzun süre bulunmak astımınızı olumsuz yönde tetikleyebilir. Astım hastalarının ağır egzersizlerden ve stresten uzak durmaları önerilmektedir.

Astım çeşitleri nelerdir?

Alerjik Astım: Genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülen bu astım tipinde polenler ve hayvan dışkıları oldukça etkili bir rol oynamaktadır. Alerjik astımı tetikleyen başlıca unsur mevsim geçişleridir. Alerjik astımın şiddetini arttıran bazı unsurlar vardır. Grip, bronşit ve zatürre gibi hastalıklar doğal yolla arttırırken, boya ,yemek kokusu, çamaşır suyu gibi unsurlarda dolaylı yoldan arttırmaktadır.

Nonalerjik Astım: Sigara dumanı, odun dumanı, boya kokusu, deodorant kokusu, yemek kokusu ve hava kirliliğinin etkili bir rol oynadığı nonalerjik astım, aynı zamanda soğuk algınlığı, grip, ağır egzersiz ve ani hava değişimleri nedeniyle de etkilenmektedir.

Gece Astımı: Gece 02:00 – 04:00 saatleri arasında sıkça görülen gece astımı, sinüs enfeksiyonu, burun akıntısı ve tozlar nedeniyle meydana gelmektedir. Geceleri vücut direncinin normale oranla daha düşük olması gece astımını tetiklemektedir.

Gebelikte Astım: Hamile kadınların 3’te 1’inde doğum sonrasında iyileşme görülmesinin yanı sıra kronikleşmesi de söz konusu olabilir. Hamilelerin düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeleri ve astım belirtilerinin görülmesi durumunda bir an önce doktorlarına başvurmaları önerilmektedir.

Mesleki Astım: Çalışma koşullarına bağlı olarak meydana gelen mesleki astım, kişinin tozlu ve tahriş edici hava ortamında çalışmasıyla meydana gelmektedir. Yoğun toz, ağır koku ve kimyasal faktörlere bağlı olarak meydana gelebilir.

Astım neden olur?

Birçok insanın en büyük sıkıntıların bir tanesi olan nefes darlığı hastalığı yani Astım neden olur? Astımın sebepleri nelerdir? Çevresel faktörlerin yanı sıra genetik faktörlerinde oldukça etkili bir rol oynadığı astım, alerjik kökenli olarak da meydana gelebilir.

Ailesinde astım hastası olanlarda astım hastalığına daha çok rastlanılmaktadır. Özellikle babası astım olan kişilerde astım riski daha yüksektir. Alerjik kökenli astımlarda çiçek, toz, parfüm kokuları, polen, küf, kedi/köpek tüyü ve nemli alanlarda yaşamayı seven böcekler alerjik astımın başlıca nedenlerinden olabilir.

Alerjik kökenli astım hastasıysanız tozlu ve nemli ortamlardan kaçınmalısınız. Astımın başlıca nedenlerinden bir diğeri ise nemdir. Özellikle mevsim geçişlerinde meydana gelen astım, havaların soğumasıyla birlikte daha sık görülmektedir. Astım hastalarının mevsim geçişlerinde ve soğuk havalarda ilaçlarını ihmal etmemekle birlikte önlem alarak dışarı çıkmaları önerilmektedir.

Astım hastaları için uzman önerileri neler?

Uzmanlar astım hastalarının ağır egzersizlerden kaçınmalarını önermektedir. Aksi halde normalde de zor olan solunum egzersiz sırasında daha da zorlaşarak astım ataklarını tetikleyebilir.

Egzersiz yaparken oldukça dikkatli olmalı ve solunumunuzu zorlaştıracak hareketlerden kaçınmalısınız. Aynı zamanda egzersiz öncesinde ilaçlarınızı içmeyi ihmal etmemelisiniz. Astım ataklarını arttıran ve daha sık rastlanılan meslek grupları ise; kuaför, mobilyacı ve fırıncı olarak sayılabilir. Meslekleri nedeniyle toz, ağır koku ve sıcak havaya maruz kalan bu meslek grupları solunum yollarının olumsuz etkilenmesi nedeniyle astım ataklarının artmasına neden olur.

Astım belirtileri nelerdir?

İçerikte yer alan bu bölümde astım belirtileri hakkında kısa bilgiler vereceğiz. Sizler de burada yer alan belirtileri dikkate alarak hastalık hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Kişiden kişiye ve astımın türüne göre değişkenlik gösteren astım farklı belirtilerle kendini gösterebilir ancak astımın en sık karşılaşılan özelliği nefes darlığıdır.

Bronşların dolması ve kasılması nedeniyle meydana gelen nefes darlığı astımın başlıca belirtilerindendir. Hasta nefes alıp verirken zorlanma yaşar ve hırıltılı nefes alıp vermeye başlar. Kimi zaman ise bu belirtileri kuru ve sürekli tekrar eden öksürük eşlik eder. Genellikle geceleri meydana gelen kuru öksürük astımın bir diğer belirtilerindendir.

Çok sık nefes alıp vermeye başlayan astım hastaları nefes alamadıklarını ve nefessiz kaldıklarını düşünürler. Balgamı çıkardıktan sonra rahatlayan astım hastalarının bazılarında hastalığın ilerlemesiyle morarmalar meydana gelebilir.

Astım hastaları ne yememeli?

Astım hastaları kurutulmuş patates, meyve suyu, mısır şurubu, karides, hardal, şarap, salça, hazır turşu gibi yiyeceklerden uzak durmalıdır. Aksi taktirde astım hastalığı daha da şiddetlenebilir. Olabildiğince uzak durmak sağlık açısından yararlıdır.

<

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum