Asus ZenFone 2 İncelemesi
Asus ZenFone 2 Teknik Özellikleri
Asus akıllı telefon sektörüne hızlı bir giriş yaptı. Motorola’ yı da bünyesine katan şirket, telefon yatırımlarına devam ediyor. Baktığımız zaman sektörde yeni olan firma acemilik dönemini çıkardığı ZenFone, ZenFone 5 ve 6 modelleriyle attı. İlk ZenFone modelinin gelişmiş ve güncellenmiş versiyonu olarak tanıtılan ZenFone 2 tanıtıldığı andan itibaren kullanıcı kitlesinin dikkatini çekti. Ülkemizde resmi olarak yeni giriş yapan telefon bakalım bize neler sunuyor.
- İşlemci: 2.3GHz Intel Atom Z3580 İşlemci
- Depolama: 16/32/64 GB dahli depolama ve 64 GB’ ye kadar Micro SD kart desteği
- Ekran: 5.5” Full HD (1920x1080) 403 piksel yoğunluk
- Kameralar: Arkada 13 MP çift led flaşlı, önde ise 5 MP geniş açılı özçekim kamerası
- Ram: 16 GB versiyonda 2 GB diğer versiyonlarda 4 GB Ram desteği
- Tasarım: Tasarım önceki ZenFone modelleriyle benzer yapıda fakat ses açıp kapatılan tuşlar LG benzeri şekilde arka tarafa alınmış.
- Batarya: 3.000 mAh çıkarılamayan batarya
- Ekstra: Çift sim kart desteği
İntel İşlemci ve 4 GB Ram
Asus, mobil platformda alışkın olduğumuz Snapdragon işlemci yerine İntel Atom Z3580 işlemci tercih etmiş. Bu işlemciye baktığımız zaman Snapdragon 800 ve 801 ayarında performans sunduğunu görüyoruz. 22 nanometrelik üretim teknolojisi kullanılan işlemci ısınma sorunu yaşamıyor ve düşük pil tüketimiyle de göz dolduruyor.
İntel işlemcinin grafik işlemcisine baktığımızda PowerVR G6430 GPU bizi karşılıyor. Bu grafik işlemci yeterince güçlü ve İntel işlemci ile olan uyumu ile şuan mevcut oyunları rahatlıkla kaldırabilecek performansı üretiyor.
Telefonun piyasayı sallayan özelliklerinin başında aslında 4 GB lik ram geliyor. Daha önce bu kadar ram kullanan başka bir marka bulunmuyor. Bu açıdan ZenFone 2 4GB ram belleğe sahip ilk telefon olma özelliğiniz taşıyor. Bu büyüklükteki ram bellek ile bir aynı anda birçok uygulama açsanız dahi telefonda kasılma yaşanmıyor. Uygulamalar arası geçişler seri ve kullanım akıcılığı sunuyor.
16 GB lik dahili hafıza sunulan modelde 2 GB ram bulunuyor. Bunu belirtelim. 4 GB ram deneyimi yaşamak isteyen kişilerin 32 ya da 64 GB lik versiyonları tercih etmeleri gerekecek. Fiyat anlamında arada pek bir fark bulunmadığı için almışken en kötü 32 GB lik almak daha mantıklı bir seçim olacaktır.
Ekran Ve Tasarım
5.5” IPS LCD ekran ile gelen telefon Full HD (1920x1080) çözünürlük sunuyor. Piksel yoğunluğuna bakınca inç başına düşen piksel sayısının 403 olduğunu görüyoruz. Bu değer yeterli keskin görüntüleri sunabilecek bir değer. Sunduğu renk ve kontrastı başarılı olan modelde parlaklık değerinin de arttırıldığını ve güneş ışığı altındaki görünürlüğün yükseltildiğini belirtelim. Ekran Gorilla Glass 3 teknolojisi ile çizilmeye ve kırılmaya karşı dayanıklı özelliğe de sahip.
Telefonun tasarımına bakınca çok fazla değişikliğe gidilmediğini görüyoruz. Ön yüz tasarımı tıpa tıp selefi Zenfone modelinden alınmış. Kalın çerçeveler hala duruyor. Ses ve kilit tuşlarını telefonun arkasına koyan Asus, LG’ nin G2 modeliyle başlattığı tasarımı kullanmış. G2 modelinde çerçevesiz denecek incelikte çerçeve kullanılması yüzünden bu tuşlar LG tarafından arkaya alınmıştı. ZenFone 2 ye baktığımızda çerçevelerin kalınlığı tuşların konmasına engel teşkil etmeyecek kadar kalın. Bunu yaparken keşke çerçeveleri inceltseymiş diye düşünüyoruz.
Arka tasarımın fırçalanmış görüntüsü şık olmuş. Fırçalanmış metal görünümünün LG G3 modeli ile popüler olduğunu hatırlarsak Asus telefonun tasarımında LG’ den bol bol esinlenmiş diyebiliriz. Telefonun ön yüzünde siyah renk sabitken arka kapak ta çeşitli renk seçenekleri sunuluyor. Metalik gri, siyah, beyaz, kırmızı ve altın renkleri ile kullanıcılara alternatif renkler arasından tercihini yapabiliyor.
Kameralar ve Pil
ZenFone 2, 13 MP çift led flaşlı arka kamera ile geliyor. Bu kamera f 2.0 diyafram açıklığı ile yeterli performans değerlerini sunuyor. Yüz tanıma, panorama, dokunarak çekim ve HDR özelliği sunan kamera gece çekimlerinde oldukça iddialı. Düşük ışıklarda başarılı makro çekimler sunabiliyor. Hatta yapılan karşılaştırmalarda yeni çıkan amiral gemilerinin düşük ışıkta yakına odaklanmakta sorun yaşadıkları görülürken ZenFone 2 bu konuda zorluk çekmiyor.
Arka kameranın 1080p de 30 fps hızında çekim yapabildiği göz önüne alındığı zaman bu konuda biraz geriden geliyor diyebiliriz. Fakat bu yazılım ile düzeltilebilecek bir işlem. Belki güncelleme ile Asus video performansını arttırabilir. Arka kamerada OIS (optik görüntü sabitleyici) olmadığını belirtelim. Gerçi fiyat konusunda iddialı olduğunu ve aynı fiyat arasına sahip telefonların hiç birinde OIS özellikli kamera olmadığını hatırlatalım.
Pil konusunda Asus gerekli özeni göstermiş. 3.000 mAh batarya değeri gayet yeterli bir değer. Ekran çözünürlüğünün Full HD olduğunu ve işlemcinin 22 nanometre teknolojisine sahip olduğunu düşünürsek bu pil ile 1 günü rahat çıkarabilirsiniz. Pilin hızlı şarj özelliğini desteklediğini de unutmadan ekleyelim.
Editör Yorumu ve Fiyat
Asus türkiye henüz resmi bir fiyat açıklaması yapmadı fakat internetteki bazı siteler 1.600 TL gibi fiyat belirlemiş durumdalar. Ülkemize giriş fiyatıyla ilgili beklentiler daha düşük olsa da Asus ilerleyen günlerde resmi açıklamayı yapacaktır.
Telefon genel özellikleri itibariyle başarılı görüntü sergiliyor. Çift sim kart desteği ve Asus’ un kendine özgü arayüzü diğer android telefonlardan ayrılıyor. Bu açıdan farklı bir deneyim isteyenler için alternatif olabilir. Telefonun işlemcisi ve özellikle 4 GB ram belleği gerçekten dikkat çekici. İntel işlemcinin bazı android uygulamalarındaki stabilite problemleri yaşattığı bilinse de rahatsız edici seviyede değil. ZenFone 2 için en büyük eleştiri kalın çerçeve kullanımı ve ülkemize geç gelmiş olması. Ocak’ ta tanıtıldığı zaman mükemmel özelliklere sahip olan telefon teknolojinin hızı karşısında ve çıkan yeni modeller karşısında orta seviyeye gerilemiş oldu. Ülkemize bu kadar geç gelmesi gerçekten üzücü.
ZenFone 2 için bekleyen bir müşteri kitlesi olduğu kesin. Bakalım ülkemizdeki satış rakamları nasıl olacak ileriki günlerde göreceğiz.