Az Yediğiniz Halde Kilo Alıyorsanız...
Kilo alma sorununun temelinde çoğu aman aşırı gıda tüketimi durur. Ancak az yiyen insanların da kilo alma problemiyle karşılaştıklarına şahit olmuşsunuzdur. Bu durumun altında yatan neden genellikle tiroit bezinin çalışmasıyla ilgilidir. Tiroit bezi bedende gelişen değişim süreçlerini düzene sokar. Tiroit bezinin çalışması proteinleri ve yağların parçalanmasına, karbonhidratların alınmasına etki eder.
Tiroit Bezinin Görevleri
Tiroit bezi hormonları çeşitli kaynaklardan (karbonhidratlar, yağlar) organizmanın yaşaması için gerekli olan enerjinin alınmasını sağlıyor. Vücudun temel enerji kaynağı karbonhidratlardır. Eğer alınan besinde karbonhidrat yeteri kadar değilse, organizma kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamak için katı yağlara yönelir. Aslında bu zayıflamak isteyenlerin yaptığı şeydir çünkü diyetlerde vücuda karbonhidrat alımı yavaşlatılıyor. Bu sayede organizmada yağlar erimeye başlıyor. Bu süreç uzun sürerse kaslar da erimeye yüz tutabilir ve bireyin kemikleri açık bir şekilde fark edilebilir.
‘Hipotireoz’
Ancak bazı durumlarda tiroit bezi rahatsızlıkları sırasında tiroit bezinin çalışması aksayabilmektedir. Bu durum hormon üretimini de azaltıyor. Sonuç olarak da ‘hipotireoz’ ortaya çıkıyor.
Hipotireoz esnasında bedenin yürüttüğü çalışmalar gecikir. Vücuda alınan besinlerin parçalanması hayli yavaştır. Sonuç olarak birey daha az besin alsa da yağlanma problemi yaşamaya mahkum olur. İlaveten bedende su artışı meydana gelir. Bu durumla karşılaştığınızda kesinlikle gerekli analizleri yaptırmak için bir uzmana başvurun.
Hipotireoz Tedavisi
Eğer bireye hipotireoz tanısı konursa, gereği kadar tiroit bezi hormonu takviyesi yapılır ve sonuç olarak bezin çalışması doğal dengesine getirilir. Yapılan işlemlerden sonra kişi zamanla kilo vermeye başlar.
Yalnız bahsettiğimiz hipertireozun aksine, eğer tiroit bezi normalden hızlı işlev görüyorsa insan aşırı kilo verir. Bu da ‘hipertireoz’ olarak adlandırılmaktadır.