Azerbaycan Hakkında Bilmeniz Gereken İlginç Bilgiler
Azerbaycan Hakkında Şaşırtan İlginç Bilgiler
Tarihi, kültürel, sosyal ve ekonomik açıdan köklü ilişkilere sahip Azerbaycan komşu ülkelerimizden bize en yakın hissettiren ülkelerden birisidir. Bu içeriğimizde Kafkaslar'ın parlayan yıldızı, kardeşimiz Can Azerbaycan'ı anlatacağız.
9 Milyon Nüfus!
Başkenti Bakü olan Azerbaycan, 9 milyon 800 bin nüfusa ve 9 bin 300 dolar kişi başına düşen milli gelire sahip bir ülkedir.
Ateşler Ülkesi
Azerbaycan ismi Farsçada "Azar Payegan" yani "Ateş Muhafızları" anlamına gelmektedir. Bu özel isim, 'Ateşler Ülkesi' olarak tanımlıyor Azerbaycan'ı ve Azerbaycan dünya genelinde "Ateş Ülkesi" olarak bilinmektedir.
Rüzgarlar Şehri; Bakü
Bakü “Rüzgarlar Şehri” olarak anılır. Zaten adını da Farsça "Rüzgarlar Bağı" anlamına gelen "Bağ-ı Kü"den alıyor.
Gizemli Bayrak
Azerbaycan son bağımsızlığını ilan edene kadar birçok kez bayrak değiştirmiştir. Günümüzdeki Azerbaycan bayrağında gök mavi renk Azerbaycan halkının Türk kökenli olduğunu vurgular.
Kırmızı renk Azerbaycan halkının çağdaşlığını ve ülkedeki demokrasinin gelişmesini temsil eder. Yeşil renk ise İslamiyet'e işaret eder. Tarihçilere göre, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti tarafından üç renkli bayrak devlet bayrağı olarak kabul edildiğinde, renklerin neyi ifade ettiği açıklansa da hilal ve sekiz kollu yıldızın anlamları açıklanmamıştır. Hilalin Türk halklarını temsil ettiği, 8 köşeli yıldızın da her bir köşesinin Türkçülük, İslam, Çağdaşlık, Devletçilik, Demokratiklik, Eşitlik, Azerbaycanlılık ve Uygarlığı işaret ettiği ifade edilir. Azerbaycan bayrağındaki yıldıza dair diğer bir düşünce de Azerbaycan mimarisinde de yaygın olarak kullanılan sekiz kollu yıldızın sekiz Türk halkının simgesi olmasıdır.
Ülkelerin bayraklarının anlamları hakkında bilgi sahibi olmak için "►Ülke Bayrakları ve Anlamları" içeriğini ziyaret edebilirsiniz.
İki Kez Bağımsızlık Kazandılar
Azerbaycan coğrafik konumu nedeniyle kuzeyde Ruslar'ın, güneyde ise Farslar'ın siyasi baskısına maruz kalmıştır. Azerbaycan iki kez bağımsızlık kazanmıştır. Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti 1918 yılında kurulmuş ancak iki yıl sonra Kızıl Ordu Azerbaycan'a girerek Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ni ilan etmiştir. Azerbaycan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla 1991'de ikinci kez bağımsızlığını kazanmıştır.
Bölgede Kurulan İlk Cumhuriyet
Azerbaycan; Kafkaslar, Orta Doğu ve Türk devletleri içerisinde kurulan ilk cumhuriyettir.
Birleşme Umuduyla Yaşıyorlar
Fars-Rus Savaşı'nın sonucunda Azerbaycan ve Güney Azerbaycan olarak ikiye bölünen Azerbaycanlılar bir gün birleşme umuduyla yaşamaktadırlar. Güney Azerbaycan'da birkaç kez ayaklanma olsa da İran hükümeti bu ayaklanmaları bastırmıştır.
Bizden Onlara Gelsin!
Ülkemizde Barış Manço, Leman Sam gibi sanatçıların da seslendirdiği "Ayrılık" şarkısı Kuzey ve Güney Azerbaycanlılar'ın ayrılığını anlatır.
Fikrimden geceler yatabilmirem
Bu fikri başımdan atabilmirem
Neyleyim ki sene çatabilmirem
Ayrılık ayrılık aman ayrılık
Her bir dertten ala yaman ayrılık...
Ülkesine Girişi Yasak!
Güney Azerbaycan'ın bağımsızlığı için faaliyetler yürüten "Güney Azerbaycan Milli Uyanış Hareketi" lideri Mahmudali Çehregani'nin, Azerbaycan'a ve Türkiye’ye girişi yasaklanmış ve hayatı tehlike altında olduğu için de ABD’ye göç etmek zorunda kalmıştır.
Dillerine Sahip Çıkıyorlar
İran'ın, Güney Azerbaycan Türkleri'nin etnik ve dil kökenlerinin Turani değil İrani olduğuna, sonradan Türkleştirildiklerine ilişkin yapay tarih yazma çabalarına karşın bugün milyonlarca Güney Azerbaycanlı, Türklüğüne ve anadili Azerbaycan Türkçesine sahip çıkmaktadır. Stalin, İranî dilini konuşan Atropatenalılar'ın Orta Çağ'da Türklerin bölgeye yerleşmesiyle Türkleştiklerini iddia etmiştir.
İskandinav Halkıyla Akrabalık Bağı!
Norveçli araştırmacılar İskandinav atalarının Azerbaycan topraklarından geldiğini ve dolayısıyla Azerbaycanlılar'ın İskandinav halkıyla akrabalık bağı bulunduğunu iddia ederler.
Türkçülük Akımını Onlar Ortaya Attı!
Türk halklarının kültürel ve politik birliğini amaçlayan, Osmanlı İmparatorluğu’nu ve Atatürk'ü de derinden etkileyen Türkçülük akımı, Azerbaycanlı aydınlar tarafından ortaya atılmıştır.
Türk Kapısı; Nahçıvan
Türk dünyasına açılan tek kapı olan Nahçıvan, zamanında Mustafa Kemal Atatürk’ün İran'dan satın aldığı toprakla Ermeni istilasından kurtulmuştur. Atatürk 'Türk Kapısı' olarak nitelendirdiği Nahçıvan'ın 13 km'lik sınırını İran’dan alarak Nahçıvan'la Türkiye arasında bağ kurmuştur.
Hazarı Denizi'nin En Derin Noktası Azerbaycan'da!
Azerbaycan coğrafi koşullarıyla dünyada özel bir yere sahiptir. Hazar Denizi’nin en derin noktası 1025 metre ile Azerbaycan sınırları içerisindedir. Azerbaycan iklimi dünyadaki 11 iklim çeşidinden 9'una sahiptir.
Tek Doğal Çınar Ormanı Burada!
Avrupa'daki tek doğal çınar ormanı Azerbaycan'ın Zengilan bölgesinde bulunuyor. Azerbaycan'da yetişen nadir bir ağaç olan Demirağaç'ın ilginç özellikleri var. Özgül ağırlığından dolayı suda batan demirağacın dalları birbirine değince kaynak yapılmış gibi yapışarak bir bütün oluyor. Sadece yaşken işlenmesi mümkün olan ağaç kuruduktan sonra ne balta kesebiliyor ne de çivi çakılabiliyor. 400 yıl yaşayabilen ağacın kökleri derinlemesine değil, yüzeysel olarak yayılıyor. Bu da toprağı erozyondan koruyor.
Çamur Volkanları Diyarı
Hiç "çamur volkanı" duydunuz mu? Azerbaycan çamur volkanlarının diyarı olarak bilinmektedir. Dünyada yaklaşık 700 çamur volkanı bulunur. 300 kadarı ve en büyükleri Azerbaycan’dadır. Ayrıca Azerbaycan'daki çamur volkanları Dünyanın Yedi Harikası listesine eklenmek için aday gösterilmektedir.
Alevli Tepe
Azerbaycan’da "Ateş Toprağı" olarak da bilinen "Yanar Dağ" adında alevli bir tepe bulunmaktadır. Yanıcı bir gaz sızdıran bu tepede alevler yıl içerisinde 3 metreye kadar ulaşabiliyor. Bir kibritle alev alabilen bu yamaç yakınlarında oturan bölge halkı, sıcak kaynak sularından faydalanabiliyor. Geceleri ürkütücü halde kızıl olan bu tepeler, İslamiyet'ten önce ateşe tapan Zerdüştlerin kutsal ibadet mekanı olmuştur. Aynı zamanda Masallı bölgesinde kükürt ağırlıklı doğal mineraller içeren sular da yanabiliyor.
NeOldu.com / Bilgi