Bademcik Şişmesine İyi Gelen Çaylar, Bitkiler ve Çorbalar

Bademcik iltihabına iyi gelen antibiyotik, bitkiler, yiyecekler, bitki çayları, meyveler, ilaçlar, çaylar ve içecekleri içeriğimizde detaylıca inceledik.
Bademcik Şişmesine İyi Gelen Çaylar, Bitkiler ve Çorbalar

Bademcik Şişmesine İyi Gelen Besinler

Bademciğe ne iyi gelir sorusunun cevabını boğazımızda ağrı yaşadığımızda çok fazla merak etmekteyiz. Vücudun bağışıklık sisteminin zayıflamasını yüzünden meydana gelen bademcik şişmesi, boğaz ağrısına, yutma güçlüğüne, yüksek ateşe ve titreme gibi problemlere neden olmaktadır. Bademcik şişmesine iyi gelen besinler ise yiyecekler, bitkiler, meyveler, çaylar, ilaçlar ve çorbalardır. Bademciği rahatlatmak için yiyeceklerden tavuk, bitkilerden ıhlamur, meyvelerden muz, çaylardan adaçayı, ilaçlardan antibiyotik, çorbalardan ise sebze çorbası önerilmektedir.

Bademcik İltihabını Geçiren Yiyecekler

bademcik şişmesine ne iyi gelir

Bademciğe iyi gelen yiyecekler arasında sebze, tavuk, muz, bal, yulaf ezmesi, tam buğdaylı makarna, pişmiş havuç, soğan ve sarımsak bulunuyor.

Yukarıda saymış olduğumuz yiyecekleri tüketerek bademcik iltihabının azalmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede de bademciğinizdeki şişme inecektir. Her gün düzenli bir şekilde bu tarz yiyecekleri tüketirseniz her türlü boğaz ağrısı problemlerinin yaşanmasını engelleyebilirsiniz. Bu sayede bir daha bademcik şişmesi gibi rahatsızlıkları yaşamazsınız.

Bademcik Şişmesine İyi Gelen Bitkiler

bademcik şişmesine ne iyi gelir

Bademcik iltihabını geçiren bitkileri yulaf, zencefil, fesleğen, çemen otu, adaçayı, ıhlamur, okaliptüs, meyan kökü ve papatya olarak sıralayabiliriz.

Bademcik iltihaplanması bir süre sonra şişmeye neden olmaktadır. Bu yüzden bir an önce iltihabı geçirmemiz gerekiyor. Bademcik iltihabına iyi gelen bitkilerden olan yukarıda saydığımız gıdaları beslenme programınıza dahil ederseniz kısa süre içerisinde bu rahatsızlığınızdan kurtulabilirsiniz. Böylece hayatımızı kısıtlayan ve çok fazla ağrıya neden olan boğaz şişmesini engelleyebilirsiniz. Ayrıca bu bitkilerin sadece boğazınıza değil sindirim ve solunum sisteminize de faydalı olduğunu söyleyelim.

Bademcik İltihabına İyi Gelen Meyveler

bademcik şişmesine ne iyi gelir

Bademciğe iyi gelen meyveleri muz, portakal, greyfurt, limon, mandalina, kivi, kavun, yaban mersini, siyah frenk üzümü, çilek, ananas, mango, kuşburnu olarak sıralayabiliriz.

Yukarıda saymış olduğumuz meyveleri tüketerek bademcik iltihabını engelleyebilirsiniz. Bu sayede bademcik şişmesi gibi boğaz sorunlarından kurtulabilirsiniz. Düzenli olarak bu meyveleri tüketmeniz halinde ise solunum sisteminden tutun sindirim sistemine kadar birçok vücut işlevinde iyileşmeler görülecektir. Bu sebeple her gün bu meyvelerden en az birini tüketmenizi öneriyoruz.

Bademcik Şişmesine İyi Gelen Çaylar

bademcik şişmesine ne iyi gelir

Bademciğe iyi gelen bitki çaylarını adaçayı, tarçın çayı, ıhlamur çayı, papatya çayı, meyan kökü çayı, okaliptüs çayı, zerdeçal çayı ve zencefil çayı olarak sıralayabiliriz.

Bitki çayları her derde deva oldukları gibi bademcik şişmesine de iyi gelmektedir. Özellikle adaçayı bu konuda en çok tercih edilen bitki çayıdır. Adaçayını bir kere dahi olsa tüketmeniz durumunda bademciklerinizin rahatlayacağını hissedeceksiniz. Düzenli olarak tüketmeniz durumunda ise kısa süre içerisinde tüm boğaz rahatsızlıklarınız ortadan kalkacaktır.

Bademcik İltihabını Geçiren İlaçlar

bademcik şişmesine ne iyi gelir

Doktorlar bademcik iltihabı tedavisi için en çok antibiyotik, penisilin ve penisilin türevi ilaçları kullandırtmaktadır.

Antibiyotik ve penisilin türündeki ilaçlar vücutta rahatlama sağladıkları için doğrudan boğaz iltihabına etki etmektedir. Eğer hastanın penisiline ve penisilin türevi ilaçlara alerjisi var ise başka gruptaki antibiyotiklerin reçete edilmesi gerekir. Antibiyotik tedavisi başladıktan sonra 2 gün içerisinde boğazlarda rahatlama görülür. Kısa süre içerisinde de bademcik iltihabı geçer.

Bademcik Şişmesine İyi Gelen Çorbalar ve İçecekler

bademcik şişmesine ne iyi gelir

Sebze çorbası, tavuk çorbası, ham bal ile hazırlanmış ılık çaylar, ılık ve limonlu su, ballı süt, karbonatlı limonlu süt ve portakal suyu bademcik şişmesine iyi gelmektedir.

Yukarıda saymış olduğumuz çorba ve içecekleri tüketerek bademciklerinizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Her biri birbirinden faydalı olan bu besinler bademcik iltihabını tedavi ettiği gibi çoğu boğaz hastalıklarında da kullanılmaktadır. Boğaz ağrısı, şişmesi ve iltihaplanması gibi birçok rahatsızlıkta kullanabileceğiniz bu gıdaları düzenli olarak tüketmenizi öneririz. Bu sayede bu tarz rahatsızlıklara yakalanma oranınız düşer ve yakalansanız bile kısa süre içerisinde eski halinize dönersiniz.


İlginizi Çekebilir
Farenjit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?Farenjite İyi Gelen Besinler

Bademcik nedir?

Bademcik, insanların bağışıklık sistemini oluşturan bir bölümdür. Eğer bademciklerde şişme meydana gelirse, vücudun bağışıklık sisteminin sekteye uğraması kaçınılmaz olur. Burada dikkat edilmesi gereken husus, bademciklerin şişmesine neden olan şeylerden olabildiğince uzak durmaktır.

Bademcik şişmesi nasıl oluşur?

Bademciklerde meydana gelen iltihaplanma sonucu bademcik şişmesi gerçekleşir. Bademciklerin bulunduğu yer boğazımızın her iki tarafıdır. Boğazımızın üst tarafında bulunan bademcikler kolayca muayene edilebilirler. Bademciklerde şişlik ve iltihaplanma kızarıklık olarak gözlenir. İltihabın ilerlediği durumlarda bademciklerin üzeri sarımtırak ve yeşilimsi bir renk alır. Bazı kişilerin bademciklerinin üzerinde ise noktalı gözenekler göze çarpar.

Bademciklerin görevi nedir?

Bademcikler solunum yoluyla aldığımız havayla birlikte gelen bazı mikropları süzmektedir. Bazı durumlarda ise bademcikler görevini yapamaz ve iltihaplanarak şişer. Bademcik şişmesi en çok çocuklarda görülmektedir. Bademcik şişmesi kişinin biraz ağrı çekmesine ve bazı durumlarda bu ağrının daha da şiddetlenmesine neden olur. Bu durumlardan bazıları, yutkunmak, yemek yemek, konuşmadır. Bademcik şişmesinin en büyük nedeni ve şişmeden hemen bir önceki evresi iltihaplanmadır.

Bademcik şişmesine neden olan iltihaplanmanın belirtileri nelerdir?

Bademcik şişmesine neden olan iltihaplanma kendini birkaç belirti ile gösterir. Bademciklerinizde iltihap olduğunu ve bademciğinizin şiştiğini anlamanız için boğaz ağrısı, yutkunurken zorlanma, ateş, halsizlik, yorgunluk hali, ağızda kötü koku ya da boyunda bulunan bezlerde şişkinlik belirtilerinden en az birisi olması gerekiyor.

Bademcik şişmesini geçiren yöntemler nelerdir?

Bademcikleriniz şişken sizi en çok zorlayan şeylerden bir tanesi yutkunmaktır. Bu yüzden yutkunmanıza gerek kalmadan sıvı gıdalarla beslenmeye özen göstermelisiniz. Bunun için sebze ve tavuk çorbalarını tercih edebilirsiniz.

Bademciklerinizde enfeksiyon varken vücudunuzun daha fazla vitamin ve minerale ihtiyacı vardır. Bu vitamin ve mineralleri de taze olarak sıkılmış meyve ve sebze sularından alabilirsiniz.

Bademciklerinizde iltihap henüz geçmemişken, boğazınızı daha da tahriş etmemek için, aşırı baharatlı yiyecekler tüketmemelisiniz. Ayrıca kahve ve koladan da uzak durmaya çalışmalısınız.

Boğazınızın kurumasına izin vermemelisiniz çünkü boğazınız kuruduğu zaman daha çok öksürmek isteyeceksiniz. Bu da boğazınızı daha fazla tahriş etmek anlamına gelmektedir. Bu yüzden bol sıvı tüketmeli ve bulunduğunuz odanın havasının da nemli kalmasına dikkat etmelisiniz.

Bol bol istirahat etmeye özen gösterin. Şayet dinlendiğiniz zaman enfeksiyonun vücudunuzdan daha çabuk atılmasını sağlamış olursunuz.

Tüm bunları da yaptıktan sonra bademciklerinizdeki şişlik geçmiyorsa, mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

Bademcik şişmesinde ne zaman doktora gidilir?

Bademcikleriniz de şişlik bir türlü inmiyorsa ve şikayetleriniz devam ediyorsa mutlaka doktora görünmelisiniz. Bunun dışında yüksek ateş, titreme, kulak ağrısı, boyun bölgesinde bulunan lenf bezlerinde şişlik, çocuklarda karın ağrısı ve kusma gibi şikayetler görülüyorsa hiç vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Bademcik şişmesi yaşayan hastaya doktor antibiyotik tedavisi uygular. Bunun dışında gargara da verebilir. Bademcik şişmesini çok sık olarak yaşıyorsanız, bademcikleriniz nefes alıp vermenizi zorlaştıracak kadar büyümüşse, yemek yerken yutmanızı engelliyorsa ve geniz eti probleminizde bademcikle birlikte baş gösterirse bu durumda bademcikler alınabilir. Bunun son kararını doktorunuz verecektir.

Bademcik ameliyatı, tedavisi nasıl olur?

Bademcik ameliyatında genel anestezi uygulanmaktadır. Ameliyat toplamda 1- 1,5 saat sürer. Ameliyattan sonra hasta, birkaç saat içinde taburcu edilir. Bunun nedeni de hastaya herhangi bir kesi uygulanmamış olmasıdır. Özel bir makas ve bistüri ile bademcikler alınır. Daha sonra kendiliğinden eriyen dikiş uygulaması yapılır. Ameliyattan sonra çenede, boğazda ve kulakta ağrı olabilir. Bunun için ağrı kesici kullanılabilir. Hasta toplamda 2 hafta içerisinde tamamen iyileşir.

Bademcik ameliyatı hasta bir yıl içinde en az beş kez enfeksiyon yaşadıysa, bademcik enfeksiyonu kulak enfeksiyonuna dönüştüğü zaman, günlük aktiviteyi sınırlandıracak kadar durum ciddiyse, bademcikler yutkunmayı ve solunumu zorlaştıracak kadar büyümüşse bademcik ameliyatı gereklidir.

Bademcik şişmesinin nedenleri nedir?

Mukus veya tükürük yoluyla bulaşan kızamık virüsü bademciğin şişmesine neden olur. Günümüzde çok fazla görülmektedir.

Tükürük yoluyla yayılan Epstein-Barr virüsü öpüşme ile geçebilir.

En bilindik nedeni virüslerdir. Virüsler soğuk algınlığı, bronşit ve boğaz ağrısına neden olur.

Bademciğin şişmesine neden olan bir başka virüs ise 2020 yılında Çin'in Wuhan kentinde çıkan Corona virüsüdür.

Dudaklarda uçuk çıkmasına ve bademciğin şişmesine neden olan Herpes simpleks virüsü bademciklerde çatlaklar ve kabarcıklar oluşturur.

YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum