Bağımsız Devletler Topluluğu | Tarihi ve Üye Ülkeler
Sovyetler birliğinin dağılmasının ardından bağımsızlıklarını elde eden Orta Asya ülkeleri ile arasındaki irtibatı kaybetmemek amacıyla Rusya tarafından kendi liderliğinde Bağımsız Devletler Topluluğu kurulmuştur. Sizler için bu uluslararası örgüt hakkında ayrıntılı bir araştırma yaptık.
Bağımsız Devletler Topluluğu Nedir?
Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), ülkelerin küresel sıkıntıların çözümü için bir araya geldiği ve ortak hedefler doğrultusunda hareket ettiği bir uluslararası örgüttür. BDT, üye ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel işbirliğini teşvik etmek amacıyla kurulmuştur ve bugün dünya çapında önemli bir rol oynamaktadır.
Bağımsız Devletler Topluluğu'nun Kuruluşu
8 Aralık 1991 tarihinde üç Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (şimdiki Rusya Federasyonu, Belarus Cumhuriyeti ve Ukrayna) Başkanları tarafından imzalanan Bağımsız Devletler Topluluğu Kuruluş Antlaşmasında "SSCB'nin bir uluslararası hukuk süjesi ve jeopolitik gerçeklik olarak varlığının sona erdiği" ifade edildi.
Böylece, Sovyetler Birliği, kendi varlığının yetmişinci yıldönümüne bir yıl üç hafta kala ortadan kalktı. Fakat dünya sahnesine yeni bir oluşum meydana geldi. Bağımsız Devletler Topluluğu'nun kurulması ile birlikte üye ülkeler arasında önemli hukuksal temeller atıldı. Ekonomi, savunma ve dış politika alanlarında çok taraflı işbirliği organları oluşturularak çalışmaya başlandı.
2005 yılında Türkmenistan’ın tam üyelikten çıkması, Ukrayna parlamentosunun anlaşmayı onaylamaması ve 2009 yılında Gürcistan'ın, 2014 yılında da Ukrayna'nın topluluktan ayrılması sonucunda şu an da 9 üyesi (Azerbaycan, Ermenistan, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Rusya Federasyonu, Tacikistan, Özbekistan) bulunan topluluk, eski SSCB ülkelerinin 9 tanesini kapsamaktadır.
Bağımsız Devletler Topluluğu'nun Antlaşma Şartları
- Antlaşmanın 1. maddesine göre, Yüksek Âkit Taraflar, Bağımsız Devletler Topluluğu'nu koruması gerekmektedir.
- Yine aynı taraflar, milliyetlerine veya diğer farklılıklarına bağlı olmadan tüm vatandaşlarına eşit hak ve özgürlükleri garanti etmektedir.
- Taraflardan her biri milliyetlerine veya diğer farklılıklarına bağlı olmadan eşit hak ve özgürlükler tanımalıdır.
- Ülkeler, vatandaşlarına uluslararası ilkeler uyarınca medeni, siyasi, sosyal, ekonomik, kültürel hak ve özgürlükleri tanımaklar yükümlüdür.
Bağımsız Devletler Topluluğuna Üye Ülkeler
Sovyetler birliğinin çöküşünden bağımsızlıklarını ilan eden ülkeler, tek bir çatı altında toplanmayı reddetmişlerdir. Orta Asya ülkeleri ile irtibatı koparmak istemeyen Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu adı altında oluşturulan uluslararası bir örgüte katıldı. Bu topluluğa üye olan ülkeler ise şöyle;
- Azerbaycan
- Kazakistan
- Beyaz Rusya
- Kırgızistan
- Moldova
- Özbekistan
- Rusya
- Tacikistan
- Ermenistan
Bağımsız Devletler Topluluğu ne zaman ve neden kurulmuştur?
Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra üye ülkelerin ekonomik ve sosyal işbirliğini artırmak amacıyla kurulmuştur.
Kaç ülke Bağımsız Devletler Topluluğu üyesidir?
Bağımsız Devletler Topluluğu'nun üye sayısı 9'dur.
Bağımsız Devletler Topluluğu ne iş yapar?
Bağımsız Devletler Topluluğu, üye ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel işbirliğini teşvik etmek ve küresel sıkıntıların çözümü için ortak hedefler doğrultusunda hareket etmek için kurulmuştur.