Balıkesir'de Ne Yenir? - Balıkesir'in 25 Meşhur Lezzeti
Hem Marmara hem de Ege Bölgesi'nde toprakları bulunan Balıkesir, bu sayede oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip. Hamur işinden et yemeklerine kadar birçok farklı lezzet sunan Balıkesir; Ayvalık, Cunda, Edremit ve Erdek ilçeleriyle turizm potansiyeli yüksek şehirlerimizden biri.
Bu sebeple hazırladığımız içeriğimiz, ''Balıkesir'in meşhur lezzetleri neler?'', ''Balıkesir'de ne yenir?'' ve ''Balıkesir'in yöresel yemekleri nelerdir?'' gibi soruların cevaplarını arayanlar için şehrin en popüler lezzetlerini barındırıyor.
İşte Balıkesir'in meşhur lezzetleri...
Peynirli Patlıcan
Balıkesir'in en meşhur yemeği olan peynirli patlıcan, ana yemeklerin yanında yeniliyor. Balıkesir Manyas yöresine ait olan peynirle hazırlanan bu yemek, özellikle yaz aylarında bölgede en çok yenen lezzetler arasında bulunuyor. Yapılışı oldukça basit olan bu yemekte önce patlıcanların içi oyuluyor, sonra peynirle dolduruluyor, sonra da kızartılarak servis ediliyor.
Tirit
Ege Bölgesi'nin en sevilen lezzetlerinden biri olan tirit, Balıkesir'de de yapılan yemekler arasında bulunuyor. Küçük küçük doğranan ekmekleri kemik suyuyla ıslattıktan sonra üzerine etler konulur ve tereyağı dökülür. Balıkesir'e gittiğinizde denemeniz gereken bu lezzet, şehrin merkezinde birçok restoranda bulunuyor.
Bigadiç Güveci
Balıkesir Bigadiç ilçesinin yöresel yemeği olan Bidagiç güveci, oğlak etiyle hazırlanıyor. Balıkesir'de ne yenir diye düşünenler için önerdiğimiz bu lezzet, odun ateşinde yavaş yavaş piştiğinden dolayı herkesin hafızalarında yer ediniyor.
Sura
Kaburga eti ve pilavla hazırlanan sura yemeği, Balıkesir yemekleri arasında bulunuyor. Özellikle kurban bayramlarında yapılan sura yemeği, oğlak kaburgasının pilavla doldurulmasından sonra odun ateşinde pişiriliyor. Balıkesir'e gittiğinizde denemeniz gereken bu lezzet, et severler tarafından çok beğeniliyor.
Balıkesir Mantısı (Tavuklu Mantı)
Balıkesir'e özgü lezzetler arasında bulunan Balıkesir mantısı veya bir diğer adıyla tavuklu mantı, yöre halkının en çok pişirdiği yemekler arasında bulunuyor. Boş mantının üzerine atılan tavuk ve nohutla hazırlanan bu yemek, sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosla lezzetlendiriliyor. Alışılagelmiş mantılardan oldukça farklı olan bu yemek, Balıkesir'de yemeden dönmemeniz gereken lezzetler arasında bulunuyor.
Börülce Ekşilemesi
Ekşi tatlar sevenlerin Balıkesir'de denemesi gereken yemekler arasında bulunan börülce ekşilemesi, hafif olmasından dolayı çok beğeniliyor. Zeytinyağı, sarımsak, limon ve börülcelerin birleşerek hazır hale geldiği bu yemeğe son dokunuşu ise ekşiliğini veren koruk suyu ekleniyor. Hem ana yemek hem de meze olarak Balıkesir'de sıkça tüketilen bu lezzet, denemeniz gereken tatlar arasında bulunuyor.
Keşkek
Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Balıkesir'de de çok sevilen yöresel lezzetler arasında bulunan keşkek, buğday ve kırmızı etle yapılıyor. Düğün, bayram ve özel günlerde kalabalık sofraların vazgeçilmez yemeği olan keşkek, UNESCO Kültürel Miras Listesi'nde yer alan bir yemek. Hemen hemen yarım günden fazla pişme süresine sahip olan keşkek yapımı zor olsa da lezzetiyle herkesin aklını alıyor.
Mafiş Tatlısı
Balıkesir'in meşhur tatlılarından biri olan mafiş, kolay hazırlandığından dolayı hemen hemen her evde yapılmaktadır. Hemen hemen her ilde yapılan fakat farklı isimlerle adlandırılan mafiş tatlısı, kısaca elde açılan hamurların şekil verildikten sonra kızartılıp şerbetlenmesiyle ortaya çıkıyor. Balıkesir'e gittiğinizde şehrin merkezinde kolayca bulabileceğiniz bu tatlı, hamurlu ve şerbetli tatlı sevenlerin denemesi gereken lezzetler arasında bulunuyor.
Susurluk Ayranı Ve Tostu
Balıkesir denince akla ilk gelen Susurluk ayranı ve tostu oluyor. Susurluk'tan geçerken kesinlikle denemeniz gereken bu ikili, Balıkesir'in en meşhur lezzetleri arasında bulunuyor.
Rabisa
Balıkesir yemekleri arasında bulunan rabisa, Gömeç ilçesinin yöresel lezzetleri arasında bulunuyor. Balıkesir'de misafir geldiğinde en çok yapılan lezzetlerden biri olan rabisa, el açması yufkalarla hazırlanıyor. Yufkaları rulo şeklinde kestikten sonra fırına verip ardından sarımsaklı yoğurt ve tereyağı dökülerek servis ediliyor.
Düğün Çorbası
Balıkesir'in meşhur çorbaları arasında bulunan düğün çorbası, malzemelerine bakıldığında tıpkı bir ana yemek gibi özen istiyor. Balıkesir'de düğünlerde yapılan bu çorba, koyun eti, tereyağı ve yoğurdun bir araya gelmesiyle hazırlanıyor. Balıkesir merkezde birçok restoranda yer alan bu çorba, özellikle kış aylarında iç ısıtıcı ve doyurucu yönüyle çok seviliyor.
Düğün Çorbası Tarifi |
---|
Şevketi Bostan
Balıkesir yöresinde yetişen şevketi bostan otuyla hazırlanan bu yemek, genellikle Mart, Nisan ve Mayıs aylarında daha çok yapılıyor. Balıkesir'in meşhur lezzetleri arasında bulunan bu yemek, kuzu etiyle birlikte hazırlandığı için et sevenlerinde beğenisini kazanıyor.
Kabak Çiçeği Dolması
Ege yöresinde hemen hemen bütün şehirlerde yapılan kabak çiçeği dolması, Balıkesir'de de en sevilen yemekler arasında bulunuyor. Sabah erken saatlerde toplanan kabak çiçeklerinin doldurulmasıyla hazırlanan bu lezzet, sofralara hem görsel hem de tat olarak farklılık katıyor.
Ayvalık Tostu
''Balıkesir'de nerede ne yenir?'' diye düşünüyorsanız eğer Ayvalık ilçesinde kesinlikle bu tostu yemeniz gerekiyor. Hemen hemen tüm Türkiye'ye namını salmış olan Ayvalık tostu, tulum peyniri, sosis, sucuk, domatesin özel tost ekmeğine konulmasıyla hazırlanıyor. Damak zevkine göre turşu, ketçap ve mayonez eklenen Ayvalık tostu, Balıkesir'e gelen veya Balıkesir'den geçen herkesin mutlaka deneği lezzetler arasında bulunuyor.
Ayvalık Tostu Tarifi |
---|
Sakızlı Dondurma
Balıkesir'in en sevilen lezzetlerinden biri olan sakızlı dondurma, özellikle Cunda Adası'nın en meşhur yiyecekleri arasında bulunuyor. Süt, damla sakızı ve salepin bir araya gelerek ortaya sunduğu bu eşsiz lezzet, sıcak yaz günlerinde tatlı bir serinlik sağlıyor. Balıkesir'de her köşe balında bulabileceğiniz bu dondurma, şehre özgü denemeniz gereken lezzetler arasında bulunuyor.
Saçaklı Mantı
Balıkesir yemeği olan saçaklı mantı, ilk önce elde açılan yufkaların fırında kızartılmasıyla hazırlanıyor. Tavuk suyuyla lezzetlendirdikten sonra tavuk etiyle buluşan bu mantı, saçaklı görünümünden dolayı bu ismi alıyor. Yoğurt ve salçalı sosla servis edilen bu lezzet, farklı mantı denemek isteyenlerin kesinlikle yemesi gereken bir yemek.
Keşküllü Kemalpaşa
Alışılagelmiş Kemalpaşa tatlısına farklı bir lezzet katan Balıkesir, bu tatlısıyla beğeni topluyor. Bildiğimiz Kemalpaşa tatlısının üzerine keşkül dökülerek yapılan bu tatlı, hem sütlü hem de şerbetli olmasından dolayı bambaşka bir deneyim sunuyor.
Edremit Köftesi
Balıkesir Edremit'in meşhur yemeği olan köfte, ızgarada piştiği için lezzetine doyum olmuyor. Yanında ızgara domates ve biberle servis edilen Edremit köftesi, Balıkesir'in simgesi haline geldiği için şehrin her yerinde yapılıyor.
Sarımsaklı Bulgur Pilavı
Orijinal tarifinde tavşan eti bulunan sarımsaklı bulgur pilavı, Balıkesir'in en ünlü yemekleri arasında bulunuyor. Günümüzde hemen hemen herkesin tavuk etiyle yaptığı bu lezzet, içerisinde sarımsak barındırdığından dolayı da şifa kaynağı.
Höşmerim
Balıkesir'in yöresel tatlıları arasında bulunan höşmerim, şehre yerleşen ilk Türkmenler tarafından yapılan oldukça eski bir lezzet. Un, şeker, tuzsuz peynir ve irmikle yapılan bu tatlı, fındık ve badem gibi kuruyemişlerle süsleniyor. Hafif lezzetinden dolayı yedikçe yediren bu tatlı, Balıkesir'de denemeniz gerekenler arasında bulunuyor.
Höşmerim Tarifi |
---|
Ada Köftesi
Ayvalık ve Cunda Adası'nın mutfağından sıkça yapılan ada köfte, uzun şekliyle dikkat çekiyor. Bildiğimiz köftelere göre içinde daha fazla ekmek barındıran bu lezzet, bünyesinde barındırdığı kekikle de bambaşka bir aromaya sahip oluyor.
Karadut Suyu
Balıkesir'in en sevilen içeceklerinden biri olan karadut suyu, hem lezzetli hem de sağlıklı olmasından dolayı çok seviliyor. Hem şehir merkezinde hem de yol kenarlarında sıkça rastlayacağınız karadut suyu, Balıkesir'den dönerken almanız gereken hediyelikler arasında bulunuyor.
Bigadiç Helvası
Balıkesir'in ünlü yiyecekleri arasında bulunan Bigadiç helvası, uzun yıllardan beri aynı teknikle üretildiğinden dolayı lezzetinden ödün vermiyor. Bir kere tadanların daha önce helva yememişim dediği bu lezzet, tahinli, susamlı ve çifte kavrulmuş gibi çeşitler sunuyor.
Karanfilli Ekmek
Balıkesir'e özgü bir lezzet olan karanfilli ekmek, bayramlarda ve ramazanlarda fırınlarda hazırlanıyor. Hamurunda karanfil bulunan bu ekmek, tava ekmeği görünümüne sahip olsa da lezzet bakımından farklılık sunuyor. İçerisinde yer alan karanfilden dolayı pembemsi bir görüntüye sahip olan bu ekmek, mideyi rahatlatıcı özelliğiyle biliniyor.
Koruk Suyu
Bölgede olgunlaşmamış üzüme verilen ad olan koruk, Balıkesir mutfağında önemli bir yere sahip. Balıkesir'de birçok yemeğe ekşi tat vermesi için kullanılan koruk suyu, yaz aylarında ise ekşili ferah lezzet isteyenler tarafından içecek olarak tüketiliyor.
Balıkesir'de Gezilecek Yerler | Balıkesir'in En İyi Otelleri |
---|---|
Balıkesir Hakkında Bilgi | İstanbul - Balıkesir Arası |
Ankara - Balıkesir Arası | İzmir - Balıkesir Arası |
Balıkesir'in en ünlü yemeği nedir?
Balıkesir'in en ünlü yemeği düğün, bayram ve özel günlerde yapılan keşkektir.
Balıkesir'in en çok neyi meşhur?
Balıkesir'de en meşhur şeyler arasında; zeytin şekeri, höşmerim, Balıkesir kolonyası ve Yağcıbedir halıları şehirden dönerken alınabilecek ünlü hediyeliklerdir.
Balıkesir'de ne yemeliyiz?
Balıkesir'de ne yemeniz gerektiğini merak ediyorsanız eğer; Peynirli Patlıcan, Tirit, Bigadiç Güveci, Sura, Balıkesir Mantısı (Tavuklu Mantı), Börülce Ekşilemesi, Keşkek, Mafiş Tatlısı, Susurluk Ayranı Ve Tostu, Rabisa, Düğün Çorbası, Şevketi Bostan, Kabak Çiçeği Dolması, Ayvalık Tostu, Sakızlı Dondurma, Saçaklı Mantı, Keşküllü Kemalpaşa, Edremit Köftesi, Sarımsaklı Bulgur Pilavı, Höşmerim, Ada Köftesi, Karadut Suyu, Bigadiç Helvası, Karanfilli Ekmek ve Koruk Suyu Balıkesir'in yöresel yemekleridir.
Balıkesir'in meşhur tatlısı ne?
Balıkesir'in meşhur tatlısı höşmerimdir. Peynir, irmik ve unla yapılan höşmerim, Balıkesir'de en çok yapılan tatlıdır.
Balıkesir'in meşhur meyvesi ne?
Balıkesir'de kızılcık meyvesi meşhurdur. İçeceği yapılan kızılcık meyvesi, uzun süre saklanabilmesiyle biliniyor.
Balıkesir'in nereleri meşhur?
Balıkesir'in gezilmesi gereken meşhur yerleri arasında; Şeytan Sofrası, Kuş Cenneti Milli Parkı balıkesir, Daskyleion Antik Kenti, Aşıklar Tepesi, Ayvalık Saatli Camii, Sütüven Şelalesi, Cennet Tepesi, Taksiyarhis Anıt Müzesi, Ortunç Koyu, Şahindere Kanyonu , Zağnos Paşa Camii, Badavut Plajı, Güvercin Koyu, Kirazlı Manastırı, Hasan Boğuldu Göleti, Ayışığı Manastırı, Kazdağı Millî Parkı, Antandros Antik Kenti, Altınova Hersek Plajı, Sarımsaklı Plajı ve Gönen Kaplıcaları Balıkesir'in görülmesi gereken yerleridir.