Bangladeş'te Gezilip Görülmesi Gereken Yerler
Asya kıtasının güneyinde yer alan Bangladeş'in Hindistan ve Myanmar gibi ülkelere sınırı bulunmaktadır. Yaklaşık 160 milyon nüfusun yaşadığı ülkenin yüzölçümü, tam 147.570 kilometrekaredir. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Dakka'dır. Ülkenin siyasi, ekonomik, kültürel ve turistik açıdan en önemli merkezi konumundaki Dakka'da 7 milyonun üzerinden Bangladeşli yaşamaktadır. Bangladeş MÖ 1000'li yıllardan bu yana yerleşim alanı olarak kullanıldığından bölgede birçok tarihi ve turistik yapı bulunmaktadır. Bangladeş gezisinde ülkenin gezilecek görülecek yerlerini yazımızda bulabilirsiniz.
Ahsan Manzil
Dakka'da Nawab Ailesi'nin resmi konutu olan mükemmel saray, Buriganga Nehri kıyısında yer almaktadır. Hint-Saracenic Revival mimari stiliyle oluşturulan şahane yapı, 1859 ve 1872 yıllarında tamamlanarak kullanıma açılmıştır. Günümüzde ulusal müze olarak hizmet veren yapı, Dakka'nın en önemli sembollerinden biridir. 2003 yılı içerisinde kayıtlara geçen 3 milyonluk ziyaretçi sayısıyla Bangladeş'in en turistik yerlerinden biri olduğunu ispatlayan saray, pembemsi rengiyle konuklarını büyülüyor.
Lalbagh Kalesi
Bangladeş'in başkenti Dakka'nın doğu kesiminde bulunan Lalbagh Kalesi, Buriganga Nehri yakınlarında yer almaktadır. 17. yüzyılda inşa edilen bu Moğol kale kompleksi, Subahdar Muhammed Azam Şah tarafından yaptırılmıştır. 10 yılda oluşturulan görkemli kale, Pari Bibi, Muhammad Habibur Rahman, Charles D'Oyly gibi isimlerin ebedi istirahatgahıdır. Bangladeş'in tarihi yerlerinden biri olarak bilinen meşhur kale, mutlaka ziyaret edilmelidir.
Dhakeshwari Ulusal Tapınağı
Bangladeş'in başkenti Dakka'da bulunan meşhur bir Hindu tapınağıdır. 'Dhakeshwari' kelimesi dilimize 'Dakka Tanrıçası' olarak çevrilmektedir. Bangladeş, Kurtuluş Savaşı sırasında 1971 yılında ülkedeki en önemli Hindu tapınağı olarak dikkat çekmiştir. 12. yüzyılda inşa edilen manevi yapı, 'Sena' adı verilen mimari usulüyle oluşturulmuştur. 4 kubbeden oluşan tapınağın içerisinde birbirinden harika heykeller bulunmaktadır. Dakka'nın en önemli yapılarından biri haline gelen bu tarihi Hindu tapınağı kesinlikle görülmelidir.
Kurtuluş Savaşı Müzesi
Bangladeş halkının Pakistan'dan kurtulmak için başlattığı kurtuluş mücadelesinin anısına açılan bu mücadeleyi yansıtan müzedir. 1996 yılında hizmete açılan Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde sayısız eser ve sergiler bulunmaktadır. Kurumun zemin katında Bangladeş'in erken tarihi ve Bengal'de Hintlilerin İngilizler'e karşı verdiği bağımsızlık mücadelesini kapsar. Müzenin kalan kısmı ise ülkenin kurtuluş savaşında kullandığı silahlardan, üniformalara ve ağır silahlara ev sahipliği yapmaktadır. Burada hayatını kaybedenlerin kafatasları, kanlı savaşın belgeleri ve resimleri de bulunuyor.
Bangladeş Ulusal Müzesi
Başkent Dakka'da bulunan kurum, 1913 yılında hizmete açılmıştır. Etnografik ve dekoratif eserlerin yanı sıra doğal tarih, medeniyet ve klasik sanat gibi bölümleriyle hizmet veren müzenin her bölümünde farklı ögeler sergilenmektedir. Ülkeyi karış karış gösteren haritalar, meşhur Bengal Kaplanı heykeli çalışmaları, savaş yıllarına ait işkence makinelerine ev sahipliği yapan müze, ülkenin en fazla turist çeken kurumlarından biridir. Bangladeşli eski politikacı, sanatçı ve bilim adamlarına ait fotoğraflarına da geniş yerin ayrıldığı müze, Bangladeş'in turistik yerlerindendir.
Jatiyo Sriti Shoudho
Burası 1971 yılında gerçekleşen ve hafızalardan silinmeyen Bangladeş Bağımsızlık Savaşı'nda hayatını kaybedenlere ithafen oluşturulan bir anıttır. Dilimize 'Ulusal Şehitler Anıtı' olarak tercüme olunan Jatiyo Sriti Shoudho, mimar Syed Mainul Hossain tarafından 1982 yılında inşa edilmiştir. 46 metre yüksekliğindeki anıt, Dakka'nın en önemli simgelerinden biridir. Bangladeş halkının milli şuurunu harekete geçiren yapılardan biri olan Jatiyo Sriti Shoudho adlı anıtı ülkenin turistik yerlerinden biridir.
Altmış Kubbe Camii
1442 ve 1459 yılları arasında inşa edilen Altmış Kubbe Camii, ülkenin Saltanat döneminden kalma en büyük camisidir. Hint Yarımadası'nın en değerli manevi yapılarından biri olarak kabul edilen cami, Shait Gambuj Camii veya Saith Gunbad Mescidi gibi isimlerle de anılmaktadır. Yaklaşık 5,267 metrekarelik alanı kapsayan cami, büyüleyici kubbeleri ile ünlüdür. Tam 60 sütunu ve 77 kubbesi bulunan manevi yapı, her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Kakrail Camii
Başkent Dakka'da Ramna Park yakınlarında bulunan Kakrail Camii, Bangladeş'in Tablighi Faaliyetlerinin merkezi olarak bilinmektedir. Ülkede İslam adına en önemli bilgilerin verildiği değerli camiler arasında gösterilmektedir. 'Tüm insanların barışı' sloganıyla aktivitelerini yönlendiren cami, çoğunlukla Allah, cennet ve cehennem mevzuları hakkında bilgiler vermektedir. Hare Yolu üzerinde bulunan Kakrail Camii, Bangladeş'in en önemli ibadet merkezlerinden biridir.
Shishu Park
1979 yılında 15 dönümlük araziye kurulan Shishu Park, ülkenin ilk çocuk eğlence parkı olması bakımından önemlidir. Her gün yaklaşık 6 bin kişiyi ağırlayan parkta dönme dolaplar, atlı karıncalar, salıncaklar, oyuncak trenler ve daha birçok hizmet sunulmaktadır. Çocuklu aileler Bangladeş seyahatinde Shishu Park'a giderek burada çocuklarıyla keyifli saatler geçirebilirler.
Yıldız Camii
Mavi yıldızlı motifler ile süslenmiş cami, 19. yüzyılın ilk yarısında inşa edilmiştir. Mirza Golam Pir tarafından yaptırılan Yıldız Camii, 19. yüzyılın ilk yarısında oluşturulmuştur. 5 kubbeli ve 4 minareli cami, mütevazı görüntüsüyle dikkat çekmektedir. Tüccar Ali Jan Bepari tarafından finanse edilerek yenilenen Yıldız Camii, Japon ve İngiliz Kaolin çinileriyle bezenmiştir. Uzunluğu 21.34 metre olan caminin genişliği yaklaşık 8 metredir. Bangladeş'in en şirin camisi olarak tanınan Yıldız Camii'ni görmeden ülkeden ayrılmayın.
NeOldu.com / Özel Haber