Dini Bayramlar Hangileridir? Ne Zaman Kutlanırlar?
Dini Bayramlar Hakkında Bilgiler
İslam dininde tüm müslüman aleminin senede iki kere kutladığı dini bayramlar vardır. Bu bayramlar Ramazan ve Kurban Bayramıdır. İçeriğimizde Ramazan ve Kurban bayramının kaç gün sürdüğü, bu günlerde neleryapıldığı ve bayramların fazileti gibi konuları anlattık. Son yıllarda gelenek ve göreneklerin yavaş yavaş kaybolmasıyla dini bayram kavramı da yerini tatil kavramına devretti. Bu sebeple ilk olarak Din ve Bayram kavrmlarını incelemeliyiz. İşte dini bayramlar hangileridir? ve ne zaman kutlanır? sorularının cevapları...
Din Nedir?
Din; insanlara peygamberler vasıtasıyla gönderilen kitap ve hükümler bildiren, gerçekleri benimsemeye çağıran, Allah tarafından konulmuş kanunlar olarak adlandırabiliriz. Din kavramı insanların yaratıcılarıyla, birbirleriyle ve diğer varlıklarıyla olan ilişkilerini belirliyor. Din, insanı iyiye yönlendirirken; kötü ve zararlı işlerden alıkoyar. Arapça kökenli olan din sözcüğünün köken itibarıyla ‘yol, hüküm, mükafat’ gibi anlamları vardır. Zaman zaman inanç sözcüğünün yerine kullanılır. Farklı kültür, topluluk ve bireylerdeki din kavramı, coğrafyalara, geleneklere göre her çağda farklılık göstermiştir.
Bayram Nedir?
“Bayram nedir” diye bir soru yönelttiğimiz zaman akıllara ilk olarak tatil gelir. Evet, günümüzdeki bayramların çoğu tatil amaçlı olarak kullanıldığı için bu cevabın verilmesi çok normaldir. Size bayramın anlamını ve içinde barındırdığı amacını anlatalım. Bayram, ‘huzur ve sevinç” günü anlamına geliyor. Dini bayramlar ise, yeryüzünde yaşayan çeşitli dinlere, topluluklara ait insanların inançları doğrultusunda kutladığı günlerdir. Bu bayramları diğer bayramlardan ayıran özel ibadetleri olmasıdır. Müslümanların iki dini bayramı vardır. Bu bayramlar Ramazan ve Kurban bayramıdır. Ramazan ve Kurban bayramları hicretin ikinci yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Dini bayramların ulusal bayramlardan bir diğer farkı ise ay takvimine göre düzenlendiğinden her yıl bir önceki yıla göre 10 gün erkene gelir. Bayramın bir önceki gününe arafe deniliyor.
Ramazan Bayramı
Ramazan ayı boyunca farz olunan orucun sonunda kutlanan bayramdır. Şeker Bayramı olarak da ifade edilen bu bayramın ilk günü, Şevval ayının birinci günüdür. Ramazan ayında sonra yani Şevval Ayı içinde 6 gün oruçlarını tutmanın da çok büyük bir sevabı vardır. Ramazan Bayramı, Şevval ayının ilk günü başlar, üç gün sürer.
Kurban Bayramı
Hz. İbrahim Peygamber döneminden itibaren günümüze taşınan ibadeti olan bayramlarımızdan bir diğeridir. Bu bayram kurban kesme ibadetinden gelir. Maddi gücü elveren Müslümanların kestirdiği kurban eti, evine et girmeyen, durumu olmayan kişilere dağıtılarak onların da et yemeden mahrum bırakmadığı yardımlaşmanın, hayrın bol olduğu bir bayramımızdır. Bu, Müslümanlar arasındaki dayanışma ve kardeşlik duygusu artar. Kurban Bayramı ise Zilhicce ayının 10. günü başlar, dört gün sürer.
Bayramda Neler Yapılır?
Bayramların ilk sabahı erkekler bayram namazı kılmak için camiye gider. Bayramın asıl amacı insanlardan uzakta tatil yapmak değil, eş-dost, akraba ziyaretlerine gidilerek bayram kutlamaktır. Bayrama göstereceğimiz saygı giydiğimiz temiz ve özenli kıyafetlerle gösterebiliriz. Aileler elverdiğince çocuklarına ve kendilerine yeni kıyafetler alır, ev temizlikleri yapılır ve bayrama özel yiyecekler hazırlanır. Çocukları bayram günü tutabilene aşk olsun. Kapı kapı dolaşan çocuklar, kapısı belki de hiç vurulmayacak olan evlere bir ses ve soluk olur. Çocuklara verilen harçlıklar ve şekerler onların bir neşe kaynağı olur. İç içe huzur içinde ve en önemlisi de birlik dayanışması içinde yaşadığımız bu günler bizler için oldukça önemlidir. Kurban Bayramı’nda da aynı şeylerden farklı olarak birinci ya da ikinci günü kurban kesilir ve dağıtılır.