Mutlaka Yapılması Gereken 10 Önemli Bebek Aşısı
Bebek aşıları, bulaşıcı hastalıkları önlemek amacıyla yapılan tıbbi buluşlardır. Aşılar bulaşıcı hastalıklara yol açan mikropları öldürerek, canlılıkları azaltılarak veya tipleri değiştirilerek hazırlanmaktadır.
Bebek aşıları, hastalıkları daha geçirmeden yapmak, bebeğin hastalığa karşı bağışıklık kazanmasına neden olmaktadır. Aşıları bu şekilde uygulamak, hastalığı tedavi etmekten daha kolay ve güvenli bir yöntemdir.
Bebeklik Döneminde Yapılan Aşılar
Bebeğin hastaneden taburcu edilmeden önce ilk olarak Hepatit B aşısı yapılmış olması gerekmektedir. Bu aşının ikinci dozu 1 ay sonra, üçüncüsü ise ikinciden 5 ay sonra yapılmalıdır. 2 ayını dolduran bebeğe, BCG ve karma, çocuk felci aşıları yapılacaktır. Karma aşı 4-6 haftalık aralıklarla toplamda 3 doz uygulanmalıdır. Bununla birlikte doktorlar genellikle menenjit aşısının yapılmasını da önermektedir.
Bebekler ilk 6 ayını doldurduktan sonra, aşı sıklıkları azalmaktadır. 9. ayda kızamık, 15 ayda kabakulak, 18 ayda karma, çocuk felci ve menenjit aşılarının tekrarları yapılmaktadır. Doktor önerisine göre 1 yaşını dolduran bebeklere suçiçeği, 2 yaşını dolduran bebeğe ise Hepatit A aşıları yapılmaktadır.
1. Verem Aşısı
Bebeklere ilk ay içerisinde verem aşısı yapılmaktadır. İkinci ya da üçüncü ayda yapılan verem aşıları daha çok bağışıklık kazandırmaktadır fakat yine de verem aşısı için bu kadar beklemek göze alınamaz. Verem aşısı yapıldıktan sonra üç gün bebeğin banyo yapmaması gerekmektedir.
Aşı yapıldıktan altı-sekiz hafta sonra aşı yerinde kızarıklık ve şişlik görülebilmektedir. Daha sonra bu kaybolarak hafif iz bırakmaktadır. Ayrıca bu aşı 20 yaşına dek tekrarlanmalıdır.
2. Karma Aşı
Difteri, tetenoz ve boğmaca etkenlerinin öldürülerek çocuğa verilmesine dayanmaktadır. 2, 4, 8, 18. ayda ve 4 yaşta kas içine uygulanarak yapılmaktadır. Daha sonra karma aşıdan boğmaca çıkartılarak 10 yaşında difteri ve tetenoz uygulanmaktadır. Ayrıca her 10 yılda bir tetonoz aşısının tekrar edilmesi gerekmektedir.
3. Çocuk Felci
Karma aşılarla aynı zamanlarda yapılan çocuk felci, ağızdan damla yoluyla verilmektedir. Bir de koldan kas içerisine yapılan İnaktif Polio aşısı vardır. Bu da çocuk felcini önlemek için yapılan bir aşıdır. Ülkemizde de etkili bir şekilde uygulanan Polio aşıları oldukça etkilidir.
Çocuk Felci Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi |
---|
4. Kızamık - Kabakulak Aşıları
İlk olarak 9. ayda kızamık aşısı yapılmaktadır. Bu aşı 15. ayda kızamık ve kabakulak kombini şeklinde tekrar edilir. 11-12 yaşlarında kızamıkçık ve kabakulak aşılarının tekrarı gerekmektedir. Hamile kadınlardan kızamıkçık bebeğe zarar verebildiği için her çocuk doğurma yaşına gelmiş kadının bu aşıyı olması gerekmektedir.
İlginizi Çekebilir | |
---|---|
Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi | Kızamık Nedir? Belirtileri ve Tedavisi |
5. Hepatit A
En güvenli yöntemi 2 yaştan sonra iki doz halinde aşının uygulanmasıdır. Bu hastalık yakın temas, enfekte su ve gıda ile bulaştığı için dikkat etmek gerekmektedir. İlk doz 18. ayda ikinci doz ise en az 6 ay sonra olmak üzere 24. ayda uygulanır.
6. Hepatit B
Hepatit B virüsü ileride siroza ve karaciğer yetmezliğine yol açtığı için aşıların ihmal edilmemesi gerekmektedir. Hepatit B aşısı bebek doğduğu zaman, 1. ayda ve 6. ayda yapılmaktadır. Ülkemizde doğan her çocuğa bu aşının yapılması zorunludur.
Hepatit B Bulaşıcı Mıdır, Tedavisi Nasıldır? |
---|
7. Menenjit
Özellikle 3 ay-5 yaş arası çocuklarda sıklıkla görülen menenjit virüsüne bağışıklık kazanmak için karma ve çocuk felci aşılarıyla birlikte 2, 4 ve 6. ayda bu aşının yapılması gerekmektedir. 18. ayda tekrar edilir.
Menenjit Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Tedavi Yöntemleri |
---|
8. Grip Aşısı
Her yılın eylül ayında grip aşıları yapılmaya başlanmaktadır. Aşılanma sonrası ateş ve aşı yerinde kızarıklık görülebilmektedir. Koruma yüzdesi düşük olsa da özellikle anaokuluna giden çocuklara yapılması tavsiye edilmektedir.
Grip Nedir ve Nasıl Geçer? |
---|
9. Suçiçeği Aşısı
Solunum veya temas yoluyla bulaşan içi sıvı dolu döküntülerle kendini belli eden bir hastalık olan suçiçeği, hafif seyirli bir hastalıktır. Bazen zatürre ve beyin iltihabına yol açsa da genel olarak çok zararlı değildir. Bacağın üst ve dış kısmından aşıyla enjekte edilmektedir. 1 yaşından büyük ve daha önce suçiçeği geçirmemiş çocuklara tek doz uygulanmaktadır.
Su Çiçeği Nedir? Belirtileri ve Tedavisi |
---|
10. Rotavirüs
Rotavirus, dünya gelindeki bütün çocuklarda görülen akut ishallerin nedenidir. 6 ve 24 ay arası bebeklerde görülen Rotavirus, sudan, havadan veya temas yoluyla geçebilmektedir.. Aşı, ağızdan uygulanmakta ilk dozunun ilk üç ay içerisinde yapılması kaydıyla bir ay ara ile 2-3 doz şeklinde verilmektedir.
Rota Virüsü Nedir, Belirtileri Nelerdir? |
---|
Bebeklere hangi aşılar ne zaman yapılır?
Bebeklere ilk olarak hepatit B aşısının ilk dozu yapılır. Altı ay sonrasında ise bu aşının 2. dozu yapılması gerekir. Beşli karma aşısı, tetanoz, inaktif Polio, Sellüler Boğamaca, Hemofilus İnfluenza aşısı 6 haftalık dönemde yapılmaktadır.
2 aylık bebeklere hangi aşılar yapılır?
2 aylık bebeklerin 3 farklı aşı olması gerekir. Bunlar verem aşısı, 5'li karma aşısı ve KPA aşılarıdır. Verem aşısı, tüberküloza neden olan mikroorganizmaya bağışıklık sağlanması için yapılır. Bazı bebeklerde ufak aşı izleri kalabilmektedir.
Aşı günü kaç gün gecikebilir?
Aşıların kesinlikle ihmal edilmemesi gerekmektedir. 1 ile 2 gün gecikmesi problem değildir fakat daha fazla gecikirse sorun olabilmektedir. Aile hekiminizden randevunuzu aldıktan sonra uygun saatte uygun oda koşullarında çocuğunuzun aşısını yaptırmalısınız.
3 aylık bebek aşısı kaç tane?
3 aylık bebek aşıları 6 adettir. Karma aşısı, tetanoz aşısı, çocuk felci aşısı, boğmaca ve difteri aşıları bu ayda yaptırılmalıdır. Rotavirüs aşısı için önerilen tarih 2. ay olsa da 3. ayı sonuna kadar yapılması yeterli olacaktır. Eğer 3. ayda yapılırsa devam dozları yapılması gerekir.
Aşı yapılmazsa ne olur?
Aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığı artar. Çocuğunuzun sürekli hastalanabilir. Aşılanarak bağışıklık haline gelmiş bireylerin oluşturmuş olduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterebilir fakat aşılanmayan kişi bu hastalıkların hepsini kapmaya müsait yapıdadır.
Bebek aşıları zararlı mı?
Bebek aşıları hiçbir şekilde zararlı değildir. Aşılar bazen ateş, aşı yerinde ağrı gibi katlanılabilir etkiler yaratabilir. Oysa aşıyla korunabilir hastalıklar ölümcüldür. Bu aşıların çocuğunuzun sağlığı için yapılmalıdır.
Bebek aşılarının önemi nedir?
Bebek aşıları, bağışıklık sisteminin mikrop ile tanışmasına ve mikroba karşı bağışıklık kazanmaya yardımcıdır. Aşısı yapılan bebek, hastalıkları çok hafif atlatır. Çok eskilerden aşısı bulunmayan hastalıklar birçok ölüme sebep olmuştur. Bu yüzden kesinlikle yapılması gerekir.