Çocuklar ve bebeklerde görülen cilt hastalıkları, yetişkenlere oranla daha fazla görülürç Çünkü daha savunmasızlardır. Güneş, bakteriler, sıcak ve soğuk havalar çok daha fazla etkiler.
PİŞİK (AMMONİA DERMATİT)
Halk arasında pişik adıyla bilinen Ammonia Dermatitis, herhangi zamanda görülen bir hastalıktır. Bebeklerin dışkısındaki bakteriler, idrardaki bir madde olan amonyak, sıcak hava gibi nedenler sebep olur.
Pişik riskine karşı yapılacak şey, bebek bezinin sık sık değişmesi, cildin temiz ve kuru tutulması en önemli şeylerden biridir. Pişik önleyici kremler ve yağların kullanılması da iyi gelir
ATOPİK DERMATİT
Özellikle birkaç haftalık bebeklerde görülen cilt hastalığıdır. Kuruluk, kabartı ve kırmızı bir görüntüye neden olmaktadır. 5 yaş altı çocuklarda en çok görülen bu hastalık, besin, hayvan, evdeki tozlar ve polenle kendini gösterir.
Kaşıntı gibi belirtileri vardır. Ter ile şiddetini arttırır. Bu hastalıkta önemli olan çocuğun terlemesini önlemek ve ince kıyafetler giydirmektir.
KONAK
Bebek ve çocuklarının kafalarındaki kabuklanma şeklinde kendini gösteren bir hastalıktır. Zeytinyağı ile yapılan masaj iyi gelir ve olumlu sonuçlar verir. Saç derisinde fazla yağ birikmesiyle oluşan bir hastalıktır. Bebeğin cildine göre şampuan kullanılmasına özen gösterin.
EGZAMA
Ailedeki genetik yatkınlığı olan bebek ve çocuklarda daha fazla görülür. Cilt kuruluğu en önemli faktördür. Çocukluk çağı egzamaları, astım ve alerjik rinit hastalıklarla birlikte görülür.
Kulakta, yanaklarda ve göğüs çevresinde görülür. Oluşan kaşıntılardan dolayı bebeğinizin cildinde iz kalmaması için tırnakları sık sık kesilmelidir. Doktora başvurulmalıdır.
İSİLİK
Ter bezi gözeneklerinin sıcak havayla beraber tıkanmasıyla oluşur. Hava geçirmeyen kıyafetler, sıkı giyindirilen kıyafetler yüzünden oluşur. Vücudun sık sık cildi kurutucu ürünlerle yıkanılması, deterjanlarda bulunan parfümlerle beraber isilik daha da artış gösterir. Bebeğin kıyafetinin sık değiştirilmesiyle önüne geçebilmeniz mümkündür.
SİVİLCE
Ucu beyaz şekilde sivilceler, Sebaceous bezinin aşırı çalışmasından kaynaklanan cilt problemidir. Bebeğin burnunun kanatları, çene, yanaklarda gibi görülen hastalık, yenidoğan bebeklerde sık sık karşılaşılan problemdir. Kendiliğinden geçer, tedaviye ihtiyaç yoktur.
SEBORRHOEİC DERMATİTİS
Yağ üreten Sebaceous bezinin yoğun çalışmasından dolayı, kaşıntı belirtileriyle meydana çıkar. Deri, kırmızı renginde olur ve pul pul bir hal alır. Genelde, kafada, kaşta, kulak arkalarında görülür. Bebeklerin doğumundan 4-5 ay geçtikten sonra kendiliğinden kaybolur. Telaşlanmaya gerek olan bir hastalık değildir.
SALMON LEKELERİ
Yeni doğanlarda görülen açık kırmızı beneklerdir. Yüzün göz kapağında, dudakta, kaşların arasında görülen bu lekeler, boyun çevresine de yerleşebilir. Kan damarlarından kaynaklı bir hastalıktır. En geç iki sene içinde geçmesse, dermatologdan yardım alın
ŞARAP LEKELERİ
Kılcal damarların olgunlaşmasıyla ortaya çıkar. Genelde yüz çevresinde görünür. Pembe tonlarında lekelerde varlığını hissettirir. Yüzde olduğundan dolayı beyin hastalıkları ile birliktelikten dolayı uzmana başvurulur.