Bebeklerde Görülen Alerjiler, Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde alerji, yetişkinlerde bile zorken bebeklerde daha sıkıntılı ve zordur. Bebeklerde alerjiyi önlemenin bazı yolları vardır. İşte o yöntemler;
Bebeklerde Görülen Alerjiler, Belirtileri ve Tedavisi

Alerji Nedir?

0Alerji en kısa tanımıyla bağışıklık sisteminde meydana gelen bozukluk demektir. Bazen vücut yabancı maddelere karşı çok fazla alerjik reaksiyon gösterir.

Bebeklerde Görülen Alerjiler

Bebeklerde alerji ise, yetişkinlere göre çok daha ağır ve sıkıntılı geçmektedir. Alerjisi olan bebeklerde ilk göze çarpan susturulamayan ağlama krizleridir. Bu yüzden bebeklerin alerjisinin net olarak tespit edilip, tedavisinin de ona göre uygulanması önemlidir.

Bebeklerde Görülen Alerji Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde bebeklerde görülen pek çok alerji çeşidi bulunmaktadır. Biz sizler için en sık görülen alerji çeşitlerinden başlayıp, bebeklerde görülen tüm alerji çeşitlerini sıraladık. Bunlar; nazal alerjiler, besin alerjileri, çevresel alerjiler, anafilaksi, evcil hayvan alerjileri, sezonluk alerjilerdir.

1. Nazal Alerjiler

Bebeklerde Görülen Alerji Çeşitleri

Nazal alerjiler bebeklerde en çok görülen alerji çeşitlerindendir. Örneğin, toz zerreleri, hayvan kepeği ve sigara dumanı bebeklerde nazal alerjiye neden olabilir. Nazal alerji tedavisi için, reçetesiz olarak da alınabilen, burun spreyleri tedavide uygulanabilir. İlaçların yan etkisi bebeklerde uyku ve sakinlik yapabilir. Bazı bebeklerde ise burun spreyleri burun kanamalarına yol açabilir.

Nazal alerjinin en önemli belirtileri; Burun akması ya da kaşınması, burun tıkanıklığı, aksırma, göz sulanması ve göz kaşınmasıdır.

2. Besin Alerjileri

Besin alerjileri nazal alerjiden sonra bebeklerde en çok görülen bir diğer alerji çeşididir. Bebeğin yüzünde şişme, isilik oluşumu, kızarıklık, gaz sorunları, midede şişkinlik, kusma ve ishal besin alerjisine işaret eder.

Besin alerjileri bebeklerde en yaygın rastlanılan alerji çeşitlerindendir. Öyle ki bebeğiniz sadece anne sütüyle beslense dahi, anne sütüne karşı bile alerjisi ortaya çıkabilir. Bunun yanında büyükbaş hayvan gıdaları fıstık, süt, buğday gibi besinler alerjiye neden olabilecek en başta akla gelen besinlerdir.

Bebeklerde Görülen Alerjiler

Besin alerjisi tedavisi için yapılabilecek en uygun şey, bu alerji yapan besinlerden uzak durmak olacaktır. Sadece mama tüketen bebeklerde ise anne ve babalar bebeklerinin kullandıkları mamayı değiştirebilirler.

Anne sütü alan bebeklerde alerji oluşunca ise yapılacak şey annenin yine alerji yapacak besinleri tüketmemesi gereklidir. Alerji durumunda bebeğinizin yüzünde şişme, nefes almada zorluk ve kusma gibi şikayetler görülürse hemen hastaneye gitmelisiniz.

3. Çevresel Alerjiler

Bebeklerde Görülen Alerjiler

Çevresel alerjilerin en önemli belirtileri; İsilik, dilde veya ağız da şişlik, kurdeşen, kızarıklık, hızlı nefes alıp verme, ishal, bulantı, çok hızlı atan kalp hızıdır.

Çevresel alerjiye sebep olabilecek etkenlerin en başınca böcek zehri gelmektedir. Bir diğer en önemli etken de arı sokmasıdır. İlaçlarda bulunan kimyasallar da çevresel alerji grubuna girer. Bebeklerinizi çevresel alerjilerden korumak için bu saydığımız etkenlerden uzak tutmaya dikkat etmelisiniz.

Çevresel alerjisi bulunan bir bebeğe uygulanabilecek tedavi ise, örneğin arı sokması durumunda arının soktuğu yer güzelce temizlenmeli ve arı iğnesi bırakmışsa iğneyi hemen çıkarmalısınız. Arının ısırdığı bölgeye karbonat ve su karışımı ile yaptığınız macunu uygulamak da çok faydalı olacaktır.

Alerji durumunda bebeğinizin yüzünde şişme, nefes alma da zorluk ve baygınlık gibi belirtiler oluşuyorsa hemen doktora gitmelisiniz. Doktorun yazacağı epinefrin ilaç tedavisiyle alerjinin geçmesini sağlayabilirsiniz.

4. Anafilaksi

Bebeklerde Görülen Alerjiler

Anafilaksi diğer alerjilerden tamamen farklı ve çok ciddi hatta ölüme kadar neden olabilecek bir alerji türüdür. Anafilaksi herhangi bir böcek ısırığına, ilaca, zehre karşı vücudun gösterdiği alerjik bir reaksiyonun adıdır. Yani anafilaksinin tek bir nedeni yoktur.

Anafilaksinin belirtileri arasında; solunum zorluğu, yüzde, dilde, ağızda şişmeler, kızarıklık ve bayılma durumları yer alır.

Anafilaksi alerjisi bulunan bebekte solunum yollarında tıkanma görülebilir. Ayrıca bu alerji bebeğin dolaşım sisteminde çeşitli etkilere sebep olabilir. Anfilaksi tedavisi için doktora başvurup, damar içi kortikosteroid ilaçlar kullanılabilir.

5. Evcil Hayvan Alerjileri

Bebeklerde Görülen Alerjiler

Bebeklerin bağışıklık sistemi evcil hayvan alerjisine karşı alerjik tepki göstererek, iltihaba, burun ve hava yollarında şişmeye yol açar.

Görülen diğer belirtiler ise; göz sulanması, burun akması, aksırma, hırıltılı solunumdur. Bu belirtiler görüldüğü taktirde bireyin evde kedi, köpek, tavşan veya kuş beslememesi gerekir.

Bebeklerde görülen evcil hayvan alerjileri kedi, köpek, tavşan ve kuş gibi hayvanların tüylerinden kaynaklı görülebilir. Özellikle de hayvanların tüyleri koltuklara, giysilere yapışır. Bu da bebeklerde alerjiye yol açar. Evcil hayvan alerji tedavisinde burun spreylerini kullanabilirsiniz ve bebeğinizin evcil hayvanlara karşı alerjisi varsa, o hayvanı da evinizden çıkartıp, evinizi güzelce temizlemeniz gereklidir.

6. Sezonluk Alerjiler

Bebeklerde Görülen Alerjiler

Sezonluk alerjilerin belirtileri arasında; gözlerde sulanma, burun akması, aksırma, öksürük, hapşırık, gözlerde sulanma veya kızarıklık görülebilir.

Sezonluk alerjilerin en büyük nedenlerinden birisi polenlerdir. Bebeklerde polene ve çimlere karşı alerji görülebilir. Bu alerji daha çok ilkbaharda, sonbaharda ve yaz aylarında görülmektedir. Tedavisi için eğer bebek 6 aydan büyükse, reçeteli olarak antihistaminler uygulanabilir.

Bebeğinizi Alerjiden Nasıl Korursunuz?

Ailelerin unutmaması gereken alerjinin genetik olduğudur. Özellikle ailesinde alerji öyküsü bulunan kişiler bebeklerinde de alerji olabilme ihtimaline karşı her zaman tedbirli ve dikkatli olmalıdırlar.

Bebeklerde görülen besin alerjisi özellikle bebekler ek gıdaya geçtiğinde başlar. Bunu da düşünerek sebepsiz yere erkenden ek gıdaya geçilmemelidir.

Bebeklerde Görülen Alerjiler

Evde olan halı, kilim, battaniye gibi eşyalar her zaman toz tutmaya müsaittir. Bu eşyaları bebeğinizin odasından uzak tutmaya hatta anti alerjik özellik içeren eşyaları kullanmaya özen göstermelisiniz.

Sağlıklı bir evin nem oranı da son derece önemlidir. Bu oran %55 olarak belirlenmiştir. Ancak nemin fazlası da zarardır. Bu yüzden önerilen oranın üzerine çıkmaması da önemlidir.

Ev en az haftada bir kez elektrik süpürgesiyle mutlaka süpürülmelidir.

Çamaşırları yıkama sıcaklığı haftada bir kez 55 derecenin üzerinde olmalıdır ve alerjiden korunmak için pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir.

Bebeklerde Alerji Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeklerde Görülen Alerjiler

Burada anne babalara düşen görev, bebeğinde alerjiden şüpheleniyorsa hemen doktora gitmek olacaktır. Doktor da bunun için alerji testi uygulayacaktır. Alerji testi iki şekilde yapılabilir. Deri testi ve kan testiyle birlikte bebeğinizde ki alerjiyi teşhis edebilirsiniz. Doktorunuza şüphe duyduğunuz gıdaları da mutlaka söylemelisiniz çünkü bu testler söylediğiniz gıdaları dikkate alınarak yapılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Alerji Çeşitleri ve Belirtileri Nelerdir?Ölüme Neden Olabilen Tehlikeli Alerjiler
Besin Alerjisine Neden Olan Besinler Nelerdir?Alerjik Konjonktivit Hakkında Bilgi
Alerji Testi Nasıl Yapılır?Alerjik Rinit Neden Olur?
Polen Alerjisi Belirtileri ve TedavisiNeye Alerjim Olduğunu Nasıl Öğrenebilirim?
Bebeklerde Muz Alerjisi

Bebeklerde alerji olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Bebeklerde alerji olup olmadığını anlamak için nefes darlığı, yutkunmada güçlük, ses kısıklığı, konuşma zorluğu, boğazda, yüzde veya dudaklarda şişme, sersemlik, mide bulantısı, kusma, ishal, hırıltılı solunum belirtilerine bakmak gerekir.

Bebeklerin en çok neye alerjisi olur?

Çocuklarda en sık yumurta, süt, buğday, soya, yer fıstığı, balık, deniz ürünleri, kuruyemişler alerjiye neden olabilmektedir. Alerji yapan besinleri tükettikten sonra şikayetler ortaya çıkabilmektedir.

Bebeklerde alerji için ne yapılmalı?

Bebeklerde alerji görülmesi durumunda direkt olarak hastaneye başvurulması gerekmektedir. Bebeğinizin veya çocuğunuzun kullanmış olduğu ürünlerin anti alerjik olmasına bakmalı ve bu ürünleri tercih etmelisiniz.

Bebeklerde alerji belirtileri nerelerde görülür?

Bebeklerin bağışıklık  sistemi tehdit olarak algıladığı herhangi bir faktöre karşı reaksiyon gösterebilmektedir. Hapşırma, burun tıkanıklığı, öksürük, gözlerde yaşarma, deride döküntüler en sık görülen alerji belirtileri arasında yer alır.

Bebeklerde alerji ne kadar sürer?

Bebeklerde alerjik besin alımı veya reaksiyon sonrasında 2 saat içerisinde geçebileceği gibi 2 veya 3 gün sürebilir. Bu süre geçmediği taktirde doktora başvurulması en doğru karar olacaktır. Genelde ilk 2 saatte ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir.

Bebeklerde alerji kendiliğinden geçer mi?

Bebeklerde alerji kendiliğinden ortadan kaybolabilir. Çocukluk döneminde görülen besin alerjileri kimi zaman gelişme süreci içerisinde kendiliğinden kaybolur kimi zaman da ömür boyu devam eder.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.