Benin'de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler
Afrika kıtasının batısında bulunan Benin, tam 112.622 kilometrekarelik yüzölçümü alanına sahiptir. Yaklaşık 10,5 milyon nüfusun yaşadığı ülkenin başkenti Porto-Novo'dur. Ülke Burkina Faso, Nijer, Togo ve Nijerya ile sınır komşusudur. Benin'in aynı zamanda Atlas Okyanusu'na da kıyısı vardır. Uzun yıllar Fransız sömürgesinde yaşayan ülke, 1960 yılında bağımsızlığını kazanmıştır. Benin'de tarihi açıdan önemli yapılar bulunmakla beraber ulusal park ilan edilen doğal alanlar da yer almaktadır. Benin seyahatinde gezilecek görülecek yerleri yazımızda bulabilirsiniz.
Abomey Kraliyet Sarayları
Adını bulunduğu Benin'in Abomey şehrinden alan Abomey Kraliyet Sarayları, 12 adet saraydan meydana gelen bir komplekstir. Dahomey Batı Afrika Krallığı'na ait olan bu saraylar, tam 40 hektarlık alanı kapsamaktadır. 17. yüzyılda inşa edilen Abomey Kraliyet Sarayları, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak belirlenmiştir. 1984 yılında bir kasırga sonucu ağır hasar gören saraylar, bu tarihten hemen sonra onarılmıştır. Benin'in tarihi yerlerinden biri olan Abomey Kraliyet Sarayları dünyaca ünlüdür.
Pendjari Ulusal Parkı
Benin'in komşularından Burkina Faso'nun Arli Milli Parkı ile bitişik olan bu ulusal park, ülkenin kuzeybatısında bulunuyor. 2.755 kilometrekarelik alanı kapsayan ulusal park, adını Pendjari Nehri'nde almaktadır. Yaban hayatı ile meşhur olan milli park onlarca fil, su aygırı, manda ve antiloplara ev sahipliği yapmaktadır. Bölge kuş türü bakımından da çok zengindir. 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesine alınmıştır. Her yıl on binlerce safari meraklısını çeken Pendjari Milli Parkı, Benin'in görülmesi gereken yerlerindendir.
Porto-Novo Kraliyet Sarayı
Son dönemlerde Kral Toffa Sarayı ve Honme Müzesi olarak da bilinen saray, Benin krallarının eski ikametgahıdır. Tarihi kale, 31 Ekim 1996 tarihinde UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne eklenmiştir. Şu anda müze olarak faaliyet gösteren saray, Kral Toffa dönemine ilişkin bilgi ve belgeler içermektedir. Başkent Porto-Novo'nun sembollerinden biri haline gelen Kraliyet Sarayı, Benin'in turistik yerleri arasında bulunuyor.
W Ulusal Parkı
W Milli Parkı veya W Regional Park olarak bilinen bölge, 10 bin kilometrekarelik devasa bir alanı kapsamaktadır. 1954 yılında ulusal park ilan edilen bölge, Niger Nehri etrafında bulunan muazzam bir alandır. Benin, Nijer ve Burkina Faso ülkelerinin ortak yönetimindeki bu milli park, 1966 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir. Zengin bitki örtüsüne sahip olan W Ulusal Parkı'nda karıncayiyen, babun, manda, çita, fil, su aygırı ve aslan gibi birçok memeli hayvan bulunmaktadır. Safari tutkunlarının Benin'deki en önemli adreslerinden birine çevrilen ulusal park, her yıl binlerce kişiyi bölgeye çekmektedir.
Basilique de l'Immaculee-Conception de Ouidah
Benin Cumhuriyeti'nin güneyinde yer alan Ouidah kentinde hizmet veren bir Roma Katolik kilisesidir. 1903 ve 1909 yılları arasında tamamlanan ibadethane, Neo-Gotik mimari stiliyle oluşturulmuştur. Bu küçük bazilika, bölgenin en değerli manevi yapısı olarak bilinmektedir. 2009 yılında bazilikanın kutsanışının 100. yılı münasebetiyle çok muhteşem kutlamalar düzenlenmiştir. Benin seyahatinizde bu mükemmel manevi yapıyı görmeden ülkeden ayrılmayın.
Cotonou Katedrali
Benin'in en büyük şehirlerinden biri olan Cotonou'da bulunan Roma Katolik kilisesi olarak hizmet veren değerli bir katedraldir. Cotonou Katedrali bordo ve beyaz çizgili görüntüsüyle hafızalarda yer edinmektedir. 1883 yılında inşa edilerek ibadete açılan muazzam kutsal yapı, 14 Eylül 1955 yılında Cotonou Büyükşehir Başpiskoposluğu olarak belirlenmiştir. Benin gezisinde mutlaka görülmesi gereken harika bir katedraldir.
Ancien Pont
Ülkenin Cotonou kentinde bulunan tarihi bir köprüdür. Köprü kenti ikiye ayıran Lagune de Cotonou Nehri'nin üzerine kurulmuştur. 1928 yılında inşa edilen köprü, 1981'de kapsamlı bir restorasyon süreci yaşamış ve kısa sürede yeniden hizmete açılmıştır. Cotonou'nun sembolü haline gelen büyük köprü, şehrin iki farklı yakasını birbirine bağlamaktadır. Benin tatilinizde yolunuz Cotonou'ya düşerse bu köprüyü mutlaka görmelisiniz.
Stade de l'Amitie
Dostluk Stadyumu ismiyle de bilinen bu muhteşem futbol arenası, 1983 yılında yapılmıştır. Burası yalnızca futbol değil, aynı zamanda atletizm müsabakalarına da ev sahipliği yapabilen dev bir olimpiyat stadıdır. Tam 35 bin kişi kapasiteli stadyum, Cotonou kentinde bulunuyor. Benin Milli Futbol Takımı'nın karşılaşmalarına ev sahipliği yapan bu stadyum, ülkenin en önemli spor kompleksi olarak ünlüdür.
NeOldu.com / Özel Haber