Besmele Nedir? Neden Besmele Çekeriz? Besmelenin Anlamı, Okunuşu ve Faziletleri Nelerdir?
Besmele; “Rahman ve Rahim olan Adıyla” anlamına gelmektedir. Aynı zamanda Euzü Besmele “Bismillâhirrahmânirrahîm” ayetinin de adıdır.
Besmeleye aynı zamanda “Allah’ın adını anmak” anlamına gelen “Tesmiye” de denmektedir.
Besmele Nedir?
Yukarıda Besmelenin ne anlama geldiğini ifade ettik. Bir de sözlük anlamı bulunmaktadır. Besmele kelimesinin sözlük anlamı bir işe başlarken ilk olarak O’nun (Allah’ın) adı ile başlamak anlamına gelmektedir.
Besmelenin Türkçe – Arapça Okunuşu, Yazılışı ve Anlamı
Kuran-ı Kerim’de surelerin başında bulunan ve okunan Besmele, aynı zamanda Neml suresinin 30. ayetinde de yer almaktadır.
Besmelenin Arapça Yazılışı; بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
Besmelenin Türkçe Okunuşu; Bismillahirrahmanirrahîm.
Besmelenin Anlamı; “Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adı ile..”
Rahman Ne Demek?
Rahman kelimesi Allah'ın sıfatlarından biri olup bütün yaratılanların rızk ve nimetlerini veren anlamına gelmektedir. Her hangi bir işe başlamadan önce çekilen Besmele ile de o işe "Rahman" olan Allah'ın adıyla başlanılmış olur.
Rahim Ne Demek?
Kelime anlamı merhamet eden olan "Rahim" kelimesi yine Allah'ın sıfatlarından biri olup Kur'an-ı Kerim'de 115 defa zikredilmiştir. Besmele içerisinde geçen Rahim kelimesi sayesinde Allah'ın Ahirette yalnızca müslümanlara merhamet edeceğini hatırlarız.
Neden Besmele Çekeriz?
Bir işe başlarken euzu besmele çekmek çoğu müslümanın adet edindiği bir olaydır. Peki neden bir işe başlarken euzu besmele çekeriz? Bir işe başlarken Allah'ı besmele ile anmamızın sebepleri şunlardır?
- Bir işe başlarken işin bereketli ve faziletli olmasını dilediğimiz için ve bunu yegane güç sahibi Allah'tan istediğimiz için besmele çeker ve Allah'a sığınırız. Besmele çekerek Allah'tan yardım isteyen kulların işinde bereket ve fayda görülür.
- Yapmak üzere olduğumuz iş sırasında şeytanın bizi kötü yola veya kötü düşüncelere sevk etmesinden kurtulmak amacıyla da besmele çekeriz. Öyle ki Allah yardım eden kullarını şeytana karşı korur ve işimize şeytanın karışmamasını sağlar.
- Zor olanı kolay, kolay olanı zor kılan Allahu Teala kullarının Besmelesini duyar ve bize en zor işte bile yardım eder. Yani bir işi kolay kılmak ve işi hayırlı etmek amacıyla da besmele çekeriz.
- Hayırlı işlerin başlangıcın da söylenen euzu besmele ile Allahu Teala'dan bu işin hayırla son bulmasını isteriz. Esirgeyen ve Bağışlayan Allah besmele ile kendisine sığınan kullarının işlerini hayır etsin.
- Ahiri ve dünyevi işlere başlarken besmele çekerek her şeyin sahibi olan Allah'ı anarız. Böylece bir işi Allah için yaptığımızı hatırlar ve en iyi şekilde işi sonuna kadar götürürüz.
Besmelenin Faziletleri Nelerdir?
Besmelenin birçok fazileti bulunmaktadır. Peki, bu faziletler arasında en önemlileri hangileridir? İşte, besmelenin faziletleri hakkında bilinmesi gerekenler…
- İlk yazılan şey Besmeledir.
- Adem aleyhisselama gelen ilk Besmeledir.
- Müminlerin besmele yardımıyla Sırta köprüsünden geçildiği belirtilmektedir.
Besmele İle İlgili Hadis-i Şerifler
- Hoca çocuğa Besmele okur, çocuk da söyleyince, Allahü teâlâ, çocuğun ve anasının ve babasının ve hocasının Cehenneme girmemesi için senet yazdırır. S. Ebediyye
- Eve girerken Besmele çekilirse, şeytan, “Bu eve girmeme imkân yok” der, dönüp gider. Tibyan
- Besmeleyle işe başlayanın günahları af olur. İ. Rafii
- Hoca çocuğa Besmele okur, çocuk da söyleyince, Allahü teâlâ, çocuğun ve anasının ve babasının ve hocasının Cehenneme girmemesi için senet yazdırır. S. Ebediyye
- Kur'an-ı kerimin anahtarı, Besmeledir S. Ebediyye
- Besmele her kitabın anahtarıdır. Hatîb
- Besmeleyle yenen yemek bereketli olur. İbni Mace
- Besmeleyle başlanmayan her önemli iş noksan kalır. Beyheki
- Eve girerken Besmele çekilirse, şeytan, “Bu eve girmeme imkân yok” der, dönüp gider. Tibyan
- Amel defterinde 700 Besmele bulunanı Allahü teâlâ Cehennemden çıkarır. Tergib-us-salat
- Besmeleyle yazı yazanın haceti kolaylaşır, Allahü teâlâ da razı olur. Deylemi
- Besmeleyle işe başlayanın günahları af olur. İ. Rafii
- Yemeği Besmeleyle yiyip, sonunda Elhamdülillah diyenin, daha sofra kalkmadan günahları affolur. Taberanî
- Sıkıntıya düşen, “Bismillahirrahmanirrahim ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billahil aliyyil azîm” derse, her türlü sıkıntıdan kurtulur. Deylemi
- Bin kere Besmele okuyanın dört bin büyük günahı af olur. Tergib-us-salat
- Besmele yazılı bir kâğıdı yerden kaldıran, sıddıklardan yazılır. Tergib-us-salat
- Besmelesiz koku sürünen, şeytanlara da koku sürmüş olur. İbni Sünni
- Şeytandan korunmak için, yemeğe Besmeleyle başlayın! Taberanî
- Su içerken Besmele çek, bitince de Elhamdülillah de ve üç nefeste için! İbni Sünni
- Yemeğe başlarken Allahü teâlânın adını anın, yani Besmele çekin! Başında Besmele çekmeyi unutan, hatırladığı zaman, “Bismillahi alâ evvelihi ve ahirihi” desin! Ebu Davud, Tirmizi, Hâkim
- Yemeğe başlayan kimse, Bismillahi desin. Bismillah demeyi unutursa hatırlayınca, “Bismillahi evvelehü ve âhirehü” desin. İbni Mace
NeOldu.com / DİN