Beyrut Gezilecek Yerler
Beyrut Hakkında Bilgi
- Beyrut, Akdeniz'e kıyısı bulunan Ortadoğu'nun Arap ülkesi Lübnan'ın en güzel şehridir.
- Lübnan'ın başkenti Beyrut'tur ve 1,5 milyonu aşan nüfusuyla Lübnan'ın en büyük merkezidir.
- Resmi dili Arapça olmasına rağmen İngilizce ve Fransızca dillerini bilen insan sayısı oldukça fazladır.
- Beyrut, Osmanlı hakimiyetindeki dönemi, Fransız mandası altında geçen yılları ve bağımsız olduğu Lübnan zamanları olmak üzere dört ana evreden ve kültürel çeşitlilikten geçmiştir.
- Beyrut, ülkenin en büyük ve ana limanına sahip olma özelliğini taşımaktadır.
- Beyrut tarihi 5000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Beyrut'tan resmi yazılı tarihte ilk kez bahsedilmesi M.Ö. 15. yüzyıldan kalma antik Mısır Tell el Amarna mektuplarında görülmektedir.
- Ülkede 5 milyona yakın Lübnanlı bulunuyor. Ancak ülke sınırları dışında 18 milyon Lübnanlı yaşamaktadır.
- Lübnan halkının %40'ı Hristiyan'dır. Bunun yanında ülkede inanılan 18 farklı din vardır.
- Lübnan toplamda 42 tane üniversiteye sahiptir. Ülkede her 10 kişi için 1 doktor bulunmaktadır.
- Lübnan tarihi ve turistik yerleri ile de Ortadoğu'nun önemli ülkelerinden biridir.
Lübnan Gezilecek Yerler
- Lübnan’da gezilecek yerler listesi
- Lübnan'daki müzeler
- Lübnan'daki yer alan tarihi mekanlar
- Lübnan turistik noktalar
- Lübnan otel önerileri
- Lübnan'da nerede ne yenir?
- Lübnan'ya nasıl gidilir?
- Lübnan'da ulaşım nasıl sağlanır?
- Lübnan'ya ne zaman gidilir?
Byblos Kalesi
Ülkenin Jbeil kentinde yer alan Romalıların eski yapılarının kalıntıları ve kalker ile oluşturulmuş bir Haçlı savunma kalesidir. 12. yüzyılda inşa edilen kalenin etrafına hendekler kazılmıştır. Lübnan'ın tarihi yerlerinden biri konumundaki askeri yapı Cenevizlilerin Embriaco ailesine aitti. 1188 yılında Eyyubiler tarafından şehirle beraber ele geçirilmiş ve duvarları tahribata uğratılmıştır. Byblos Kalesi'nin yakınlarında Fenike Kraliyet Nekropolü ve Roma amfi tiyatrosu gibi farklı dönemlere ait tarihi yapılar da bulunuyor. Lübnan gezi rehberinize Byblos Kalesi'ni mutlaka dahil etmelisiniz.
Hamra Caddesi
Diplomatik açıdan önem taşıyan Hamra Caddesi, şehrin merkezi caddeleri arasından ön plana çıkmaktadır. Özellikle Basra Körfezi bölgesinden şehre gelen turistler, her yaz otantik atmosferi bulunan tarihi caddeye turistler oldukça ilgilidir. Hamra Street Festivali ise caddeye dinamik bir hava kazandırmaktadır.
Beyrut Sanat Merkezi
Başkentte çağdaş sanat çalışmalarına adanan bir kurumdur. Sandra Dagher, Lamia Joreige, Nathalie Khoury, Rabih Mroue'nin ve Maria Ousseimi gibi gönüllülerin çabalarıyla açılmıştır. Hiçbir kar amacı gütmeyen sanat merkezi Beyrut'un görülmesi gereken yerlerinden biridir. Yerel sanatçıların çizim, baskı, fotoğraf gibi çalışmalarının sergilendiği mekan, Beyrut Nehri kenarında 2 katlı bir binada hizmet veriyor. Burası sanatseverlerin bölgedeki ilk ziyaret mekanlarından biri olmalıdır.
El Ömer Camii
Beyrut'un büyük simgeleri arasında bulunan El Ömer Camii, etkileyici bir his uyandıran güzelliğiyle mutlaka Beyrut'te görülmesi gereken yerler arasında giriyor. Waygan Caddesi'nin ilerisindeki görkemli dinsel yapıt, aslında 1153 yılında Hospitailer şövalyeleri tarafından yapılan bir kiliseymiş. Daha sonra Mümlükler tarafından camiye dönüştürülmüştür.
Aziz George Maruni Katedrali
Bölgede bulunan Hıristiyan Katolik Süryani halkının ibadethanesi olan kilise Beyrut'un başpiskoposluk merkezidir. İtalya'nın başkenti Roma'daki Santa Maria Maggiore Bazilikası model alınarak tasarlanan manevi yapı, 1884 ve 1894 seneleri içerisinde oluşturulmuştur. Yapımında kumtaşı, mermer, kalker ve granit gibi farklı materyallerin kullanıldığı ibadethane Neo-Klasik mimari stiliyle oluşturulmuştur. Ülkenin iç savaş yıllarında (1975-1990) ağır şekilde tahrib edilmiş ve içindeki sanatsal çalışmalar yapılmıştır. Savaşın sona ermesinden yaklaşık 10 yıl sonra restore edilerek 2000 senesinde yeniden ibadete açılmıştır. Beyrut'un görülmesi gereken yerlerinden biri olan Aziz George Maruni Katedrali, şehre gelen gayrimüslimlerin en fazla ilgi gösterdiği dini yapılardandır.
Platin Kulesi
Beyrut'un Ahmad Chawki Caddesi üzerinde yer alan 153 metre yüksekliğindeki modern yapı, tam 34 katlıdır. Ünlü mimarlar İspanyol Ricardo Bofill ve Lübnanlı Nabil Gholam'ın ortak tasarımıdır. Lübnan sınırları içerisindeki en yüksek bina olması bakımından değerli olan Platin Kulesi, Aziz George Koyu'nda yer alıyor. 2008 ve 2009 seneleri arasında inşa edilen modern yapı, kısa sürede Lübnan'ın simgelerinden biri olmayı başarmıştır. Deniz kenarındaki rezidans ülkedeki otellerin merkezi durumundadır.
Rene Moawad Bahçesi
Beyrut'un Sanayeh olarak bilinen bölgesinde 1907 yılında hizmete açılan bir kamu bahçesidir. I. Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı'nın Altıncı Ordu Komutanı Halil Paşa'nın emriyle oluşturulmuştur. Sanayeh Bahçesi ismiyle faaliyete başlayan halk parkına 22 Kasım 1989'da bir suikaste kurban giden Lübnan Cumhurbaşkanı Rene Moawad'ın ismi verilmiştir. 22 bin metrekarelik alanı kapsayan bahçe ağaçlık alanlar içerisinde yürüyüş yolları ve kafelerin bulunduğu Lübnanlıların eşsiz dinlence mekanlarından biridir.
Jeita Mağarası
Hemen hemen 9 km uzunluğa ulaşan karstik oluşumlu mağara Lübnan'ın başkenti Beyrut'un 18 km kuzeyindeki Nahr El Kalb Vadisi'nde yer almaktadır. Geçmişi tarih öncesi dönemlere kadar uzanan mükemmel mağara William Thomson tarafından 1836'da keşfedilmiştir. Dünya'nın en değerli doğa harikalarından biri olarak gösterilen Jeita Mağarası Lübnan'ın da en turistik yerlerinden birine çevrilmiştir. Mağaraya gelen yerli ve yabancı turistlerin bu alanı sandalla gezmesine izin verilmektedir. Ayrıca mağaradaki su kaynağı ülkenin beşte birinin içme suyu ihtiyacını karşılamaktadır.
Mohammad Al-Amin Camii
Mohammad Al-Amin Camii Beyrut'un görülmesi gereken yerlerinden biridir. Başkentte yer alan bu Sünni Camisi, 2002 ve 2008 yılları arasında inşa edilerek halka açılmış ve ülkenin en büyük camisi unvanını elde etmiştir. Lübnan'ın eski başbakanlarından Refik Hariri'nin isteği üzerine yapılan caminin tasarımında Osmanlı mimarisi uygulanmıştır. İstanbul'da bulunan Sultan Ahmet Camii'nin model alındığı ibadethane zaman zaman bu isimle de anılmaktadır. 11 bin metrekarelik alana kurulan büyüleyici ibadethanenin mavi kubbesi, 48 metre yüksekliğe sahiptir. Her biri 65'er metre yüksekliğindeki 4 minareye sahip olan Mohammad Al-Amin Camii, yeni yüzyılda Osmanlı mimarisini aksettiren eşsiz camilerden biridir. Beyrut'a yolunuz düşerse bu camiyi ziyaret ederek namaz kılmanın ayrıcalığını yaşamalısınız. Camiyi gördüğünüzde Osmanlı mimari tarzının efsunlayıcı etkisini en derinlerden hissedeceksiniz.
Maghen Abraham Sinagogu
Beyrut sınırları içinde bulunan ibadethane ülkenin ana sinagoglarından biridir. 1925 yılında inşa edilen ibadethane Wadi Abu Jamil Yahudi bölgesinde hizmet vermektedir. Lübnan İç Savaşı sırasında tahrip edilen manevi yapı, toplanan özel ve devlet bağışlarıyla 2009 ve 2010 seneleri içerisinde restore edilerek bölgedeki Yahudi halkın ibadetine açılmıştır. Lübnan'ın tarihi yerlerinden biri olan Yahudi ibadethanesi başkentin görülmeye değer noktalarındandır.
Corniche
Doğal kokusu sayesinde İzmir'in eski kordon'una benzetilen Corniche, şehrin en favori gezinti alanlarından biridir. 4,8 km uzunluğuyla kentin sahil şeridinde uzanan doğa harikası bölge, büyük kayalıkları ve palmiye ağaçları ile birlikte muazzam bir manzara sunmaktadır. Beyrut gezilecek yerler içerisinde yer verilen ve sahil bölümünde, arkadaşlarınızla keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Kayalıkları gören kafelerden birisine gidip, manzaraya karşı çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Güvercin Kayalıkları
Yürümek için oldukça güzel olan Güvercin Kayalıklarında keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Ünü dışında pek bir önem arz etmese de gidilip görülmesi gereken yerlerden biridir. 300 metre gerisinde yer alan lunaparkta güzel vakitler de geçirebilirsiniz. Lübnan gezilerinizde yürümek isterseniz tercih etmeniz gereken yerlerdendir. Hatta havalimanına yakın olduğu için ilk gidebileceğiniz yerlerden biri olabilir. Hemen hemen en bilindik kartpostal fotoğraflarını gözlerinizle görüdüğünüzde gerçekten hayran kalacaksınız. Yaz mevsiminde botlarla kayalıkların içerisinden geçmek de mümkünmüş.
Martyr's Anıtı
Şehir meydanının en çarpıcı örneği olarak bilinen Martyr's Anıtı, 1960 yılından beri tarihsel dokusunu korumaktadır. İtalyan heykeltıraş Marino Mazzacurati'nin tasarladığı anıt, 1. Dünya Savaşı döneminde şehit düşen Lübnan'lı ve Arap Milliyetçi kişilerin anısına dikilmiştir. İç savaşın izlerini halen üzerinde taşıyan mimari eser, dört metre yüksekliği ile insanda etkileyici bir his uyandırmaktadır.
Beyrut Ulusal Müzesi
Lübnan'daki en önemli arkeoloji müzesidir. Tarihi Eserler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen kazılarda elde antika ve ortaçağ buluntularını içeren kurum Beyrut'un gezilecek yerlerindendir. 1942 yılında faaliyete başlayan müze yaklaşık 100 bin nesneden oluşan arkeolojik koleksiyonlar içermektedir. 1.300 dolayında eser sadece Ortaçağ Memlük dönemini kapsamaktadır. Fenikeliler dönemine ait değerli birçok nesnenin sunulduğu mekan, Lübnan gezi rehberinizin ilk rotalarından biri olmaya adaydır. Lübnan'da daha çok gezilip görülmesi gereken yerleri "Lübnan Gezilecek Yerler" içeriğimizde bulabilirsiniz.
Beyrut'da Nerede Kalınır - 5 Otel Tavsiyesi
Beyrut'un 5000 yıllık tarihi ve güzelliklerini görmek için, Türkiye'den bir çok turistin ziyaret ettiği ülkelerden biridir. Akdeniz iklim özellikleri taşıyan ülkede genellikle sıcak bir hava hüküm sürüyor. Bu yüzden Beyrut'da kalacağınız yerleri seçerken buna dikkat etmeniz de gerekmektedir. Bizde sizler için Beyrut'da kalabileceğiniz yerleri derledik. İşte Beyrut'un en iyi otelleri
Beverly Hotel Beirut
Plaja 2 dakikalık yürüme mesafesinde olan Beverly Hotel Beirut, Hamra Sokağı'na 1,3 kilometre mesafededir. Place de l'Etoile - Nejmeh Meydanı'na 1,1 kilometre ve Refik Hariri Havaalanına ise 8 kilometre mesafede yer almaktadır. Tesisten Zaytuna Koyu'na Ayn Mrayseh Kornişi'ne yürüyerek ulaşılabilmektedir. Otelde TV, DVD oynatıcı ve Blu-ray oynatıcı bulunmaktadır. 7/24 resepsiyon hizmeti sunan otelin bazı odalarında, oturma alanları bulunmaktadır.
Adres: Mina El Hoson-Ibn Sinaa Street, Beirut, Beirut, Lübnan
Telefon: +961 1 365 170
Caramel Boutique Hotel
Hamra Caddesinin ortasında bulunan Caramel Boutique Hotel, modern ve şık odalarıyla dikkat çekmektedir. Ücretsiz WiFi erişimine sahip olan odalarında ses yalıtımlı kapılar, size özel kasası, mini bar ve klima TV ve su ısıtıcısı bulunmaktadır. Tesisin restoranı gece yarısına kadar misafirlerine hizmet vermektedir. Otel Solidere'ye 2 kilometre Refik Hariri Havaalanı'na ise 10 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.
Adres: Hamra, Lübnan
Telefon: +961 1 737 388
Hotel Cavalier
Lübnan'ın Beyrüt şehrindeki Hamra Bölgesinde bulunan Hotel Cavalier, odalarında klima, elektronik kasa, TV, su ısıtıcısı ve mini bar ile donatılmaktadır. 4 yıldızlı otelin tüm odalarında balkon bulunmaktadır. 24 saat resepsiyon hizmeti ve birinci katında yer alan restoranında öğlen ve akşam yemekleri servis edilmektedir. Akdeniz ve Fransız mutfağının lezzetlerinin sunulduğu restoranda sabahları enfes bir kahvaltı da edebilirsiniz.
Adres: Abdel Baki Street، Bayrut, Lübnan
Telefon: +961 1 353 001
Q Hotel
Klasik Fransız dekorasyonuna sahip şık odaları ve suit odaları ile dikkat çeken Q Hotel, 24 saat oda servisi ve açık büfe kahvaltı hizmeti sunmaktadır. Ücretsiz WiFi internet erişimi de sağlayan otelde TV, klima, mini bar ve bazı odalarında ise mutfak ve SPA küveti bulunmaktadır. Şehir merkezine araçla 10 dakika uzaklıkta olan otel, Havaalanına ise yaklaşık 20 dakikada ulaşılabiliyor.
Adres: Hamra, Wardieh, Roma Street, Beirut, Lübnan
Telefon: +961 1 345 500
Beyrut'da Nerede Ne Yenir? - Restoran Tavsiyeleri
Orta Doğu ve Akdeniz etkilerinin birleştiği noktadır Beyrut mutfağı... Bitkiler, zeytin yağı, limon suyu ve sarımsak; Beyrut yemeklerinin en bilinen malzemeleridir. Beyrut'un uluslararası üne sahip yemeklerinin en güzel örneklerini yerel ortamında yeme fırsatı için sizler iç in derlemiş olduğumuz restoranları tercih edebilirsiniz. İşte Beyrut'ün en iyi restoranları...
The Garhering
The Gathering'te menüler, yerel üreticilerin taze malzemeleriyle hazırlanmaktadır. Restoranda çevre dostu ürünler kullanılarak doğaya daha az zarar vermek hedeflenmektedir. İtalyan yemekleri ve etli ızgaraların hakim olduğu menülerde binden fazla şarap seçeneği bulunmaktadır.
Momo at the Souks
Souk çarşısında bulunan Momo at the Souks, Tipik bir Lübnan restoranı değildir. Ancak batı tarzı restoranları sevenlerin tercihleri arasında olabilir. Aynı zamanda barı da bulunan restoranda, menü ve iç tasarımıyla güçlü bir Kuzey Afrika etkisi görülmektedir. Şık tasarımı ve mobilyalarının yanı sıra, terasta bulunan portakal ağaçları ve diğer bitkiler restoranın cazibesini, oldukça arttırmaktadır. Fas tatlıları ile Franzsız mutfağının birleştiği restoranda egzotik bir atmosfer hakimdir.
Liza
Şıklığın en somut örneği Liza, Lübnan'da yemek yerleri arasındaki en iyi mekanlardan biridir. Fiyatları ve kalitesi göz önüne alındığında son derece makul bir restorandır. Özellikle öğle yemeklerinde sunulan günün yemeği ve bir salata ortalamanın çok altında bir fiyattan yenebilir. Ustalıkla hazırlanan şarap listesi de yemeğin en güzel tamamlayıcısı olacaktır.
Tawlet
Lübnan'ın en çok sevilen restoranlarından biridir. Burada yemek yediğinizde, gerçekten Lübnan mutfağını test etmiş olursunuz. Yüksek kalitedeki yemeklerine ek olarak Tawlet'in en karakteristik özelliği; her gün Lübnan'daki farklı bir köyden farklı bir şefin kendi bölgesinin mutfak bölgesine dayalı öğle yemeği yapmasıdır. Böylelikle Lübnan'ın yöresel yemeklerini burada tadabilir ve Lübnan'ın yemek kültürünü daha yakından tanıyabilme fırsatına sahip olabilirsiniz.
Al-Karam
Lezzetli ve bol yemek yemenin zevkine varabileceğiniz Lübnan yemekleriyle doludur. Karam'ın en çok sevilen şeyi mezeleridir. Restoranın mezeleri İtalyanlarınkine benzer. Ancak çeşitlilik ve miktar yönünden daha zengindir. Bir çok Lübnan lezzetini burada tadabileceğiniz gibi Lübnan'ın ulusal içeceği anasondan yapılan Arak ile güzel bir final yapmak muhteşem olacaktır.
Beyrut'a Nasıl Gidilir?
Çoğu havayolu şirketi Türkiye ile Lübnan arasında direkt seferler düzenlenmektedir. İstanbul'dan Beyrut'a havayolu ile 2 saatte ulaşabilirsiniz. Türkiye vatandaşları Lübnan seyahatlerinde 90 günü aşmamak şartıyla, vize mafiyetine sahiptir. Beyrut şehir merkezi ile havalimanı arasında 15 dakikalık bir mesafe bulunmaktadır.
Beyrut Şehir İçi Ulaşım Nasıl Sağlanır?
Lübnan içerisinde ulaşım yoğun bir şekilde otobüslerle sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra taksi kullanımı da oldukça yaygındır. Farklı geleneksel ulaşım seçenekleri bulabileceğiniz bu şehirde Harissa Tepesi ve kent merkezi arasındaki teleferiği mutlaka denemelisiniz. Ulaşım için otobüsleri tercih ederseniz, şu anda iki toplu taşıma şirketi bulunmaktadır. Otobüs ücretleri 5-1000 Lübnan Poundu arasındadır. Otobüs seferleri şehirde neredeyse tüm noktalara gitmektedir. Çok sık sefer aralıklarına sahip olduğu için elinizle işaret ettiğinizde otobüs her yerde duracaktır. Dilerseniz araba da kiralayabilirsiniz. Özellikle şehir merkezinde, günün büyük kısmı için tavsiye edilmemektedir. Trafiğin yoğun olması yüzünden ve bazı saatlerde iyice kilitlenmesi nedeniyle araba kiralamanız hiç de mantıklı değildir.
Beyrut'a Ne Zaman Gidilir?
Akdeniz ikliminin görüldüğü ülkeye gitmek için en uygun dönem yaz aylarıdır. Beyrut'da en sıcak ay Ağustos ayıdır. Ortalama sıcaklık ise 27 derecedir. Ocak ayı ise dağlık kesimlerde don olaylarının ve kuru soğukların oluştuğu dönem olduğundan özellikle Ocak ayında bu şehri ziyaret etmemeniz tavsiye edilmektedir.
Beyrut Festivallleri
Gelişen ve sürekli değişen Beyrut, renkli gece hayatı, sosyal hayatı ve tarihi dokusunun yanı sıra festivalleriyle de ziyaretçilerini büyülemektedir. Eğer şehre ne zaman gideceğinize karar vermediyseniz, festivallerin tarihlerine göre uçak biletlerinizi alabilirsiniz İşte Beyrut festivalleri...
1. Beyrut Uluslararası Film Festivali
Ekim ayında her yıl düzenlenen Beyrut Film Festivali, Orta Doğu'Daki filmleri genellikle Arapça veya Fransızca olarak sergilemektedir. Filmlerin içerikleri değişkenlik gösterdiği gibi çoğu politikayla ilgili olabilmektedir.
2. Festival du Cinema Francophone
Mart ve Nisan ayları arasında iki hafta boyunca düzenlenen filmler festivalin isminden de anlaşılacağı gibi Fransızca'dır. Festival, manda ve himaye yönetimi izlerinden biri olarak bilinmektedir.
3. Büyük Pazar Festivali
Canlı DJ'lerle yapılan plaj partisi, yaz aylarında her pazar günü çeşitli tatil beldelerini plajlarını gezerek düzenlenmektedir. Ayrıca geceleri dışarı çıkmayı seviyorsanız Bacardi Gecesi Festivali'ni kaçırmayın. Çünkü Dünya'nın en iyi DJ'leri ve gruplarını ağırlayan yılda sadece bir kez tekrar eden bir festivaldir.
Neoldu.com / Tatil