Bingöl Hakkında Bilmedikleriniz
Doğu Anadolu Bölgemizin tarihi ve doğal güzelliklere sahip ili Bingöl hakkında bilmediğiniz birçok şeyi yazımızda bulabilirsiniz.
Yayınlanma:
Güncelleme:
Yüzölçümü: 8.253 km2
Nüfusu: 266.019
İl Trafik No: 12
Alan Kodu: 426
Bingöl’ün İlçeleri; Adaklı, Genç, Karlıova, Kiğı, Solhan, Yayladere, Yedisu olmak üzere 7 adettir.
Bingöl Hakkında Bilmedikleriniz
- Bingöl ülkemizdeki en eski yerleşim sahalarından biridir. Bölgedeki mağaralarda yapılan araştırmalar bunu ispatlamıştır.
- Bingöl bölgesinde ilk hüküm süren topluluk MÖ 3000’li yıllarda Orta Asya’dan gelen Oğuzlar olmuştur. Yalnız bölge sürekli el değiştirerek günümüze ulaşmıştır.
- Bingöl ve çevresinde sırasıyla Hurriler, Kimmerler, Asurlular, İskitler, Medler, Persler, Büyük İskender hakim oldu.
- İskender’in Krallığı parçalanınca bölge Roma İmparatorluğu’na geçti. Sonra Bizans toprağı olan Bingöl ilerleyen zamanlarda İslam ordularının saldırıları sonucunda alınsa da Bizans yeniden bölgede otorite sağlamıştır.
- 1071 yılından sonra bölgeye Selçukluların gelişiyle hakimiyet yeniden el değiştirdi. Ardından Saltuklular, Danişmentliler, Timur Devleti ve nihayet Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı Devleti’ne katılmıştır.
- Bağımsız Türk Cumhuriyeti kurulduktan sonra ise 1936 yılında Bingöl il statüsü kazanmıştır. Bölgede birkaç tarihi yapı ve doğal güzellikler de bulunmaktadır. Bingöl'ün eski adları 'Çevlik ve Çapakçur'dur.
- Bingöl’ün ekonomik faaliyetleri hayli sınırlıdır. Bölgede en çok yapılan ekonomik faaliyet havyacılık olarak göze çarpmaktadır. Bazı alanlarda tarım ve orman ürünleri sanayisi üzerine çalışmalar yapılmaktadır.
- Sığır keçi ve koyun bölgede yaygın olarak beslenir. Bingöl çevresinde daha çok buğday, arpa, çavdar gibi tahıllar yetişmektedir. Baklagiller, şeker pancarı, kavun, armut, üzüm de yetiştirilmektedir.
- Bingöl birçok Doğu Anadolu Bölgesi ilimiz gibi sanayi bakımından gelişmemiş bir merkezimizdir.
YORUMLAR (4)