Bitcoin Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 Bilgi
Bitcoin 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bir yazılımcı tarafından kurulan sanal para birimidir.
Ekonomistler arasında dijital ortamlarda üretilen ve dijital ortamlarda işlem gören kripto paralarla ilgili adete bir savaş yaşandı. Çünkü geleceği konusunda farklı görüşler ortaya atıldı.
Bitcoin fiyatları, Bitcoin grafiği ve Bitcoin piyasasını yakında takip edebilmek için BTC Bitcoin sayfamızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Bitcoin‘in tek bir yere bağlı olduğu ödeme sistemi ya da herhangi bir merkezi bulunmamaktadır. Bu da demek oluyor ki Bitcoin kontrol edilemez. Yani kimin kaç adet var, kim kime ne kadar göndermiş bunu bilmeniz imkansızdır. İster Bitcoin yatırımı yapın ister yapmayın, bu para ile ilgili mutlaka bilgi sahibi olmalısınız. Çünkü gelecek, kripto paralar üzerine kurulmaya başlandı bile!
1. Bitcoin Nasıl Üretilir?
Bitcoin madenciliğine başlamak mı istiyorsunuz? Üzgünüz biraz geç kaldınız :( Geçtiğimiz yıllarda bu sanal para birimini üretmek isteyen kullanıcılar, bilgisayar donanımlarına yüksek yatırımlar yaparak madencilik yapıyordu. Ancak günümüzdeki bu işe, artık çok büyük firmalar girmeye başladı. Hatta bazı ülkelerde çiftlik denilen devasa üretim merkezleri var.
Bu durumun kişisel olarak mining yapmak isteyen insanların yoluna taş koyduğu bir gerçek. Ancak farklı alternatifler de mevcut. Cloud Mining ile belirli firmalarla anlaşmanız karşılığında yatırım yapma imkanınız mevcut.
Ya da kendi butik madenciliğinizi oluşturabilirsiniz. Bitcoin kazı makineleri satın alarak bu pastaya sizde bütçeniz kadar ortak olabiliriniz. Ya da ekran kartlarından ringler kurarak Ethereum ya da alt coin madenciliği yapabilirsiniz.
2. Bitcoin Bedava Üretilmiyor
Bitcoin madenciliğini duymuşsunuzdur. Peki ya bitcoin madenciliğini yapmak ücretsiz mi? Diyelim ki madencilik yapmaya kalkıştınız. Şifreleme sistemlerinin çalışması için gelişmiş bilgisayar donanımına sahip misiniz?
Bu sistemler, genel anlamda çoğu ülkeden daha fazla enerji tüketiyor. Yani eğer bir şekilde işi öğrenip madencilik yapacaksanız, elektrik faturasını da göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Bakıldığında milyonlarca bireysel madenci bulunuyor. Toplam enerji tüketim miktarı korkunç boyutlara ulaşmış durumda. Hatta dünya üzerinde en fazla elektrik tüketen teknolojik gelişme Coin madenciliği oldu bile.
Ethereum Madenciliği
Bir örnek ile konuyu daha fazla detaylandırabiliriz. Örneğin Ethereum madenciliği yapmaya karar verdiniz. 6 ekran kartından oluşan bir ring oluşturdunuz ya da bu ringi hazır bir şekilde satın aldınız. Ekran kartı ve işlemcinin gücüne göre ayda belli bir miktarda Ethereum üretirsiniz. Kafanızda daha iyi netleşmesi için rakamlarla olayı netleştirelim.
Kripto Para Madenciliğinden Ayda Ne Kadar Kazanırım?
Ortalama özelliklere sahip 6 ekran kartından oluşan bir ringin maliyeti bugünlerde 17.000 TL ile 20.000 TL arasında değişiyor. Bu makine ayda 0,40-0,43 etc arasında kazı yapar. Yani Ethereum'un kuru örneğin 400 dolar ise ayda 160 dolarlık Ethereum üretebilirsiniz.
Ancak günümüzde etherum kuru 210 ile 240 dolar bandında değişmektedir. Bu da ayda size bugünkü kur ortalaması alınırsa 85-95 dolar arasında bir gelir sağlar. Bu makine ortalama olarak ayda 180 TL civarında bir elektrik tüketir. Dolar kurunu 6 liradan sabitleyip hesap yaparsanız 540 TL gibi bir gelir elde edersiniz. Bundan elektrik maliyetini düşerseniz 360 TL kasanıza her ay girmiş olur.
Ancak Ethereum 1500-2000 dolar seviyelerini gördü. Tekrar eski fiyatlarına yani 1500 dolar bandına ulaşabilirse aylık geliriniz masraflarınızı da çıkınca yaklaşık 570 dolar civarında olur.
Dipnot; Bunu yaptığınızda madenciliği yapmış oluyorsunuz. Yani sizin ürettiğiniz ürün Ethereum. Ürettiğiniz anda bozdurmayıp coinlerinizi olduğu gibi tutarsanız hangi fiyatta satmak isterseniz o fiyatlarda satıp daha fazla kar elde edebilirsiniz. Tabi uzun vadede bu işi yapmak istiyorsanız. Yoksa düzenli bir gelir için yapmak istiyorsanız şu zamanlarda bu işe girmek çok da mantıklı bir hareket olmaz.
Bir örnek ile konuyu daha fazla detaylandırabiliriz. Örneğin Ethereum madenciliği yapmaya karar verdiniz. 6 ekran kartından oluşan bir ring oluşturdunuz ya da bu ringi hazır olarak satın aldınız. Ekran kartı ve işlemcinin gücüne göre ayda belli bir miktarda Ethereum üretirsiniz. Kafanızda daha iyi netleşmesi için rakamlarla olayı netleştirelim.
Fotoğraf; 6 Ekran kartlı bir mining cihazı
Mining Cihazı Ne Kadar?
Ortalama özelliklere sahip 6 ekran kartından oluşan bir ringin maliyeti bugünlerde 17.000 TL ile 20.000 TL arasında değişiyor. Bu makine ayda 0,40-0,43 etc arasında kazı yapıyor.
Yani Ethereum'un kuru örneğin 400 dolar ise ayda 160 dolarlık Ethereum üretirsiniz. Ancak günümüzde etherum kuru 210 ile 240 dolar bandında değişmektedir. Bu da ayda size bugünkü kur ortalaması alınırsa 85-95 dolar arasında bir gelir sağlar. Bu makine ortalama olarak ayda 180 TL civarında bir elektrik tüketir. Dolar kurunu 6 liradan sabitleyip hesap yaparsanız 540 TL gibi bir gelir elde edersiniz. Bundan elektrik maliyetini düşerseniz 360 TL kasanıza her ay girmiş olur.
Ancak Ethereum geçmişte 1500-2000 dolar seviyelerini gördü. Tekrar eski fiyatlarına yani 1500 dolar bandına ulaşabilirse aylık geliriniz masraflarınızı da çıkınca yaklaşık 570 dolar civarında olur.
Dipnot; Siz Ethereum madenciliği yapıyorsunuz. Yani sizin ürettiğini ürün Ethereum. Ürettiğiniz anda bozdurmayıp coinlerinizi olduğu gibi tutarsanız hangi fiyatta satmak isterseniz o fiyatlarda satıp kar elde edebilirsiniz. Tabi uzun vadede bu işi yapmak istiyorsanız. Yoksa düzenli bir gelir için yapmak istiyorsanız şu zamanlarda bu işe girmek çok da mantıklı bir hareket olmaz
.
Fotoğraf; Bitcoin mining yapan bir cihaz...
3. E-Wallet Nedir? Şifremi Unutursam Ne Olur?
Bu da bir yazılımdır. Her e-cüzdanın bir açık/gizli anahtar ikilisi vardır. Gizli anahtar sadece cüzdan sahibinde bulunurken, açık anahtar ise herkese açık bir adrestir. Paranız dijital olarak e-cüzdanda saklanır. Bir e-cüzdana sahip olmak demek onun “gizli anahtarına” sahip olmak demektir. Bu kimliği kaybederseniz e-cüzdana hiçbir türlü erişemezsiniz. İçindeki para ulaşılamaz olur. Bunu çok derin bir kuyuya düşmüş para gibi düşünün. Kimse onu oradan çıkartamaz.
Ancak günümüzde yerli ve yabancı birçok büyük firma var. Örneğin yurtdışında bulunan Binance coin borsasında bir hesap açtığınızı düşünün. Aslında bu borsa bir banka şubesi gibi çalışıyor. Alım satım yapabiliyorsunuz. Transfer gerçekleştirebiliyorsunuz. Cüzdanınız firmanın güvenliği altında. Dünyanın en büyük firmalarından birinden bahsediyoruz. Tıpkı mobil bankanıza giriyormuşsunuz gibi sms güvenliği, şifre güvenliği ile işlemlerinizi yapabiliyorsunuz.
Yani günümüzde elektronik cüzdanların güvenliği en iyi şekilde sağlanabiliyor. Ha şifrelerinizi kaptırıp bankanızdan para kaptırmışsınız, ha Binance hesabınızı kaptırmışsınız. Durum tamamen aynı...
4. Bitcoin'in Bir Sınırı Var
Bitcoin bir bilgisayar yazılımı olduğu için bilgi işlem teknolojileri aracılığıyla gerçekleşmektedir. Bu yüzden her bir Bitcoin'in üretimi için bilgilerin yeniden işlenmesi gerekir. Dünyada dağınık bir sistem olan blok zincirleri dünyanın en güvenli ekonomik katma değerini oluşturuyor. Ancak bunun da bir sınırı var. Bitcoin üretimi 21 milyon adetle sınırlandırılmış. Günümüzde ise 8 yılda ulaşılan kısmı yaklaşık 16 milyon adet. Bilgi arttıkça, istenilen işlemci gücü de artıyor ve Bitcoin üretimi yavaşlıyor. Bu nedenle 21 milyon adet üretilip üretimin sonlanması için zamana ihtiyaç var. Bitcoin 21 milyona ulaştıktan sonra değer kaybetmesi daha düşük bir ihtimal olacak. Çünkü tamamen arz ve talebe göre değer kazanıyor. Üretim duracak, ama kullanılmaya devam edilecek. Talep ne kadar çok olursa, işlem ne kadar çok olursa Bitcoin de o kadar değer kazanacak.
5. Bitcoin Kripto Para Birimlerinden Sadece Bir Tanesi
Bitcoin en popüler kripto para birimi. Coinlerin babası deniliyor. Ancak onun gibi bir çok sanal para birimi bulunmakta. Litecoin, Zcash ve Ethereum gibi birçok benzeri teknolojiye sahip kripto para birimleri var. Çoğu farklı özelliklere sahip ve özel amaçlara hizmet etmek için üretilmiş. Bazıları tamamen farklıyken, bazıları Bitcoin ile doğrudan rekabet ediyor.
6. Bitcoin Üreticileri Anonimdir
Bitcoin'in kurucusu Nakamoto, işlemlerin gerçek kimliklerle sağlanmasını önlemek için gizlilik koşulu getirmiştir. Bitcoin üreticilerinin her biri takma bir ad kullanır. Bu aklınıza sistemin güvenilmez olduğunu getirmesin. Zaten Bitcoin zincirindeki güven kişilere değil sisteme bağlı. Kenneth Rogoff diye bir ekonomist şöyle demişti "Hükümetlerin bu anonimlikten faydalanarak bitcoin işine girme ihtimali var." Yasal mağduriyetlerinizi engellemek için Bitcoin yatırımı yapmanızı sağlayan borsa kuruluşları, kişilerden kimlik bilgilerini alıyor. Bunun nedeni, Bitcoin almak için yasal mevzuatı olan para birimlerinin yayılıp kullanılması.
7. Bitcoin Yasal mı?
Bitcoin, hukuksal anlamda hiç bir devlet tarafından resmi olarak yasaklanmamıştır. Ayrıca vergilendirme politikalarına da yakalanmamıştır. Tabi bunun ilelebet böyle kalacağını bilemeyiz. Üreticilerin söylediklerine göre Bitcoin, hukuk sistemlerinden bir adım önde işlemekte. Vergilendirme ve transfer kesintileri ise tamamen bu konuda hizmet veren firma ve kuruluşların inisiyatifine kalmış durumda.
Yani örneğin siz Türkiye'deki bir borsadan bitcoin alıyorsunuz. Ya da bitcoin satıyorsunuz. Bu bora bundan belli bir ücret karşılığında komisyon alıyor. Sizden aldığı komisyonun da belli bir kısmını devlete vergi olarak ödüyor.
8. Bitcoin Kredi Kartı ve Nakitlerin Yerini Alabilir mi?
Bu konuda bir çok ekonomist hem fikir görünüyor. Bitcoin teknolojisinin yasal mevzuatı olan kredi kartı ve paraların yerini almasına çok az kaldı. Bu büyük devrimin önümüzdeki 5 yıl içinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Fakat üretim sınırlaması gelindiğinde para birimi olarak kullanılmaya devam edilmesi için bazı değişiklikler geçirmesi gerekiyor. Bitcoin'in sistemi saniyede birkaç işlem yapmanıza izin vermekte. Gerçek bir para birimi olduğunda ve dünyanın her yerinde kullanılmaya başlandığında, saniyede sadece birkaç işlem yapabilmek sorun çıkartacaktır. Diğer bir taraftan Bitcoin alım satımlarında büyük miktarda para kesintileri yapılmakta. Planlanmış olan iyileştirmelerle bile bu teknolojinin evrensel bir ödeme sistemi olup olmayacağı henüz belli değil.
9. İlk Bitcoin Madencileri Daha Çok mu Kazandı?
Madencilikte haksız kazanç var mı? Madencilik işine erken girenler günümüze göre daha yüksek kazançlar elde etti. Ama buna haksız kazanç diyemeyiz. Olaya şu açıdan bakacak olursak bugün bu işe girenler de bir sene sonra girenlere göre daha avantajlı olacak. Bununla birlikte bitcoin arz/talep dengesiyle yürüyen bir sistem. Yarın değeri büyük bir şekilde yükselebilir. Ancak düşmeyeceğini de kimse garanti edemez.
10. Yatırım İçin Bitcoin Alınır mı?
Bitcoin, çıktığı yıldan itibaren büyük çıkışlar ve büyük düşüşler yaşadı. Üretiminde bir üst sınır bulunduğundan ve sağladığı avantajlardan ötürü giderek daha da değer kazanacağını düşünülüyor. Bunun tersini savunanlar da var. Evet bu bir risk! Yatırım da bir risk değil midir?
Yorum
Bitcoin, Ethereum ya da her hangi bir kripto para birimi... Bunların tümü dijital paralar. Hepsinin altında bir teknoloji yatmakta. Teknoloji ne kadar güvenliyse, arz talep ne kadar fazlaysa değeri de o kadar artacaktır. Ya da arz talep meselesine göre düşüş yaşanacaktır.
Aslında bu paralara yatırım yaparken bir nevi hisse senedi almış oluyorsunuz. Yatırım yaptığınız parada talep yüksek olursa fiyatı da o oranla artıyor.
Kısa vadede bu işten para kazanmanız bu makaleyi okuyorsanız çok da mümkün değil. Çünkü zaten bu makaleyi okumanız bu konuya çok da hakim olmadığınızı gösteriyor. Yani kendinizi yeni yeni bir dünyanın içerisinde buldunuz diyebiliriz. Trade yaparak, anlık alım satım yaparak para kazanabilecek yeteneğe henüz erişmediniz.Birçok kripto para birimi Bitcoin altyapısı ile çalışıyor. Bir kısmı da Ethereum. Başka bir kısmı da blockhain... Bitcoin bu paraların babasıdır. Kısacası en güvenilir yatırım aracı Bitcoin'dir diyebiliriz. Çünkü birçok kripto parayı satın almak için önce Bitcoin almak zorundasınız.
Uzun vadede kenarda köşede param olsun değer kazansın diyorsanız, Bitcoin veya alternatiflerine yatırım yapabilirsiniz. Ancak satın aldığınız seviye çok önemli. Zaten bugünlerde Bitcoin 6400 dolar bandında ilerliyor. Yani düşük seviyelerde. Tekrardan eski seviyesine hatta daha da yükseklere çıkacağı iddia ediliyor. Bu riski alıp almamak sizin yatırım düşüncenize bağlı. Kuyumcudan altın almak gibi bir şey bu. Çıkabilir, düşebilir...
Yasaklanır mı? Kaldırılır mı? Olaya şöyle bakalım. Kripto paralar artık dünyanın dört bir yanında bir sektör haline geldi. Her ülkede onlarca hatta yüzlerce kripto para borsası açıldı. Milyar dolarları aşan bir yatırım hacmine sahip. Teknolojisi belli bir gerçeğe dayanıyor. Yani Bitcoin yarın yasaklandı diyemezsiniz. Bunu yapabilecek bir güç veya otorite bulunmuyor bana kalırsa.
Düşünün milyarlarca dolarlık yatırım var. Ve bu yatırımı dünya genelinde milyonlarca insan yapmış. Diyelim ki bir ülke de yasakladı. Milyonlarca insanın bir anda kripto paralarını elden çıkarması düşünülemez. Bir ara bu yaşandı Çin'den bu konuda açıklamalar geldi. Peki ne oldu sonunda? Kripto para yatırımcıları tınlamadı bile.
Hangi borsada hesap açmalıyım? Bu da tamamen size kalmış. Dünyada çok büyük firmalar var. Türkiye'de de yıllardır hizmet veren firmalar var. Hangi firma üzerinden çalışacağınız çok önemli. Sonuçta sizin paralarınız bir nevi onların kasasında barınıyor. Bu yüzden dünyada veya Türkiye'de bilinen ve kalitesini kanıtlamış markalar üzerinden yatırım yapmanızı öneririz.
Şu bir gerçek gelecekte bu paralar öyle veya böyle kullanılmaya devam edecek. Siz yatırım yaparsınız ya da yapmazsınız. Kripto paralar hayatımızın bir gerçeği haline geldi bile...