Bitlis Hakkında Bilmedikleriniz
Bitlis doğal manzaraları ve tarihi eserleriyle Doğu Anadolu'nun parlayan yıldızlarından biridir. Bitlis hakkında bilmediklerinizi ve öğrenmek istediklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.
Yayınlanma:
Güncelleme:
Yüzölçümü: 10.582 km2
Nüfusu: 338.023
İl Trafik No: 13
Alan Kodu: 434
Bitlis’in ilçeleri; Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Hizan, Mutki ve Tatvan’dır.
Bitlis Hakkında Bilmedikleriniz
- Bitlis’in tarihi geçmişi MÖ 2000 yıllarına dayanmaktadır.
- Bölge topraklarında sırasıyla Urartular, Persler, Büyük İskender Krallığı, Roma ve Bizanslar hüküm sürmüştür.
- Şehir İslamiyet ile zamanın halifesi olan Hz. Ömer döneminde tanışmıştır.
- Bitlis 1071’den itibaren çeşitli Türk devletlerinin ve beyliklerinin idaresine girmiştir. (Selçuklu, Eyyübi, Safevi, Ahlatşahlar, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Şerefhanbey, Candaroğulları ve Osmanlılar).
- Modern Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda Muş’a bağlı bir ilçe iken 1936 yılında il statüsü elde etmiştir.
- Yörenin efsane türküsü 'Bitlis'te Beş Minare'nin 1916 yıllarında Rus işgaline karşı savaşan bir baba oğulun Bitlis'e döndüklerinde yaşadıkları travma sebebiyle ortaya çıktığı söylenmektedir. Bitlisli baba, oğlundan viraneye dönen şehri kontrol etmesini ister. Oğul şehri iyice kolaçan ettikten sonra bölgede yalnızca 5 minarenin kaldığını ve her şeyin bertaraf edildiğini, insanlarınsa bölgeden ayrıldığını söyler. Daha sonra dertli babanın dilinden milyonlarca insanın ezbere bildiği 'Bitlis'te Beş Minare' türküsünün mısraları dökülür.
- Bitlis’te yaşayan insanların yaygın olarak meşgul oldukları ekonomik faaliyet tarımdır. Yöre insanı genel olarak tarım, hayvancılık ve orman ürünlerinden geçimini sağlamaktadır.
- Tarım alanlarının çoğunda tahıl üretimi yapılır. Buğday, darı ve çavdar en çok yetiştirilen ürünlerdir. Bunun yanında çeşitli sebze ve meyveler de yetiştirilir. Bitlis’te başta fasulye olmak üzere baklagil üretimi de fazladır.
- Hayvancılık faaliyetlerinin de yapıldığı ilde başta keçi, koyun ve sığır yetiştiriciliği olmak üzere arıcılık da yapılmaktadır.
- Bitlis yer altı kaynakları bakımından fakirdir. Ancak sanayisi gelişim göstermektedir. Bölgede hayvansal ürünlere (et ve süt) dayalı sanayi daha fazla gelişmiştir.
YORUMLAR