Blade Runner 1982 Hakkında Bilmeniz Gereken Gerçekler
Blade Runner (1982) Hakkında Bilinmeyen Bilgiler
28 Mayıs 1993 yani yapımından 11 yıl sonra Türkiye’de gösterime giren film çıkışı üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen hala sevilen ve hala izlenilen filmlerden bir tanesi. Günümüzde kültleşmiş filmler kategorisine giren yapımı araştırarak hakkında bilinmeyen bilgileri derledik. İşte Blade Runner hakkında ilk kez duyacağınız 12 bilgi.
1. Yönetmen Ridley Scott ve görüntü yönetmeni Jordan Cronenweth, Fritz Lang tarafından "Schüfftan Süreci" olarak bilinen bir teknik kullanarak ünlü "parlayan gözler" efektini elde etti: Bu efekt ışığı, oyuncuların ve aktrislerin gözlerine bir kameraya kırk beş derecelik bir açıyla monte edilmiş yarım aynalı bir cam parçadan yansıtıyor.
2. Filmin yaklaşık 38. dakikasında. Pris (Daryl Hannah) ilk kez J.F. Sebastian (William Sanderson) ile tanıştıktan sonra ondan kaçıyor ve arabasına doğru kayıyor, bu sırada dirseği ile camı kırıyor. Bu, Hannah'nın ıslak zeminde kaymasının neden olduğu bir hataydı. Cam filmler için üretilen sahte cam değil, gerçek camdı ve Hannah dirseğini sekiz yerinden kesti. Bu filmin "yapım" belgeseli olan Dangerous Days: Making Blade Runner'da (2007) görülebilir. Kazanın yara izleri oyuncuda hala var.
3. Rutger Hauer'in biyografisine göre, Rick Deckard ve Roy Batty arasındaki son yüzleşme, eski bir spor salonunda, kung-fu veya benzeri dövüş sanatları kullanılarak yapılan bir kavga olacaktı. Hauer, fikrin "çok Bruce Lee tarzı" olduğunu söyleyerek bunun yerine Batty'nin Deckard'ı kovalaması fikrini ortaya attı.
4. Rutger Hauer, karakterizasyonu için, bir güvercini yakalayıp sevdiği an gibi birçok yaratıcı fikir ortaya attı. Ayrıca artık ikonik olan "Tüm bu anlar zamanla kaybolacak ... yağmurdaki gözyaşları gibi" sözünü doğaçlama bir şekilde yaptı.
5. Araçların içindeki bazı bilgisayar ekranları, Nostromo'da ve Alien'daki cankurtaran botunda (1979) kullanıldı. O filmden bazı sesler de duyulabilir.
6. Roy Batty'nin öldükten sonra bir güvercini serbest bırakma fikri Rutger Hauer'e aittir. Güvercinin Batty'nin ölümünden hemen sonra bırakılması ve uçup gitmesi gerekiyordu. Ancak sahneyi çekerken yağmur için kullanılan büyük miktarda su güvercini ıslatarak uçamaz hale getirdi.
7. Yönetmen Ridley Scott, Roy Batty rolüne daha hiç görüşmemişken Rutger Hauer'ı verdi.Bunun sebebi performanslarını Turkish Delight (1973), Katie Tippel (1975) ve Soldier of Orange (1977) dizilerinde izlemiş ve çok etkilenmiş olmasıdır.
8. Joanna Cassidy (Zhora), boynunda yılanın olduğu sahnede hiç sıkıntı yaşamadı çünkü "Darling" adlı evcil Burma pitona sahipti.
9. Final sahnesi, yapımcıların Ridley Scott'un yapım kontrolünü ele geçirmesinden saatler önce çekildi.
10. (yaklaşık 47. dakikada) Elektron mikroskobu altında görülen "yılan ölçeği" aslında bir marihuana tomurcuğuydu.
11. Philip K. Dick, 2 Mart 1982'deki ölümünden önce yalnızca 20 dakikalık bir görüntüyü görmesine rağmen, son derece etkilendi ve Paul Sammon tarafından "Bu benim iç dünyamdı. Yakaladılar. mükemmel. " Ancak ne yönetmen Ridley Scott ne de senarist David Webb Peoples, Dick'in romanını gerçekten okumamıştı; Romanı ekipte okuyan sadece orijinal senaryo yazarı Hampton Fancher vardı.
12. (Filmin yaklaşık 27. dakikasında) Göz bilimcinin laboratuvar dışında, kapının sol tarafında Japonca / Çince karakterlerle "Çin iyi, Amerikalılar kötü" yazan bazı grafitiler var.