BMW i8 İncelemesi
BMW i8 Teknik Özellikleri
BMW i8’ in hem elektrikli hem de benzinli iki motordan oluştuğunun altını çizelim. Buna göre teknik özelliklerine baktığımızda:
- 1.5 litrelik 3 silindirli benzinli motor. 231 hp güç ve 320 nm tork üretiyor.
- Elektrikli motor ise 131 hp güç ve 250 nm tork değerlerine sahip.
- Azami hız 250 km/saat. (Sadece elektrik motoruyla 120 km/saat hıza ulaşılabiliyor.)
- 0-100 km hızlanma süresi 4.4 saniye
- 4.689 mm uzunluğa 1.942 mm genişliğe sahip
- 7.1 kW/sa bataryaları ile sadece elektrikli motorda 25-35 km menzile sahip.
- Bataryalar 2-2,5 saatte şarj oluyor.
- Benzin+ elektrik karışık ortalama 500 km yakıt menzili mevcut
- Boş ağırlık 1.490 kg. yük kapasitesi 365 kg. toplam üst limit 1.885 kg.
- CO2 emisyon değeri 49gr/km (A+)
- Ortalama yakıt tüketimi 2.1 lt/ 100km.
Tasarım ve Mühendislik
BMW tasarımcıları bu araç için gerçekten çok çalışmışlar. Elektrikli motoru ve tasarruf teması sebebiyle performansı optimumda tutacak fakat verimliliği de arttıracak bir tasarım çizgisi benimsenmiş. Aracın aerodinamik yapısı mükemmel. 0,26 cW sürüklenme değeri de bunu kanıtlar nitelikte. Ön tasarıma baktığınızda farların inceliğini ve klasikleşen BMW ızgarasının kapatılarak daha dinamik ve agresif yapı oluşturduğunu görüyoruz. Araç sanki öne atılacakmış hissi yaratıyor. Alt ızgara ve tampon tasarımı da aynı şekilde sürtünme kuvvetini minimize edecek şekilde tasarlanmış.
BMW bu araçta klasikleşen ön ızgarasını neredeyse tamamen kapatmış. Soğutma sistemine yetecek kadar bir hava girişi bırakan firma kendine has böbrek ızgara tasarımını pas geçmemiş ve mavi renk ile vurguyu arttırmış. Aracın ön tekerleklerinin arkasında bulunan hava girişleri ile arkada farların üzerindeki kanallar havanın en iyi şekilde tahliye edilmesini sağlamak için tasarlanmış. Hatta arka tasarıma baktığınızda farların üzerinde çok küçük kanat benzeri yapıyı görebiliyorsunuz. Bu kanatlar ve hava kanalları aracın arkasındaki bastırma kuvvetini spoiler kullanmaya gerek kalmadan hallediyor. Böylece sürtünmeden ve dolayısıyla gereksiz yakıt sarfiyatının engellenmesi sağlanıyor.
Makas adını verdiği kapıları yukarı doğru açılan otomobil spor havasını burada perçinliyor. Kapılar açılış şekliyle yukarı doğru açılırken aynı zamanda yan dönüyor. Bu araca binerken ya da inerken daha geniş alan bırakılması için tasarlanmış fakat maşpiyenin yüksek ve koltukların alçak olması sebebiyle herkesin özellikle kilolu insanların biniş ve inişlerinde zorluk çıkaracağı kesin.
İç tasarıma baktığınızda klasik bir BMW otomobiline bindiğinizi anlıyorsunuz. Kokpit anlamında fazla değişikliğe gitmeyen firma göstergeler ve bilgi ekranı hariç diğer konularda aynı tasarımı kullanmış. Göstergenin ve bilgi ekranının daha büyük ve teknolojik olduğunu söylemeye gerek yok sanrım. Fütüristik dış tasarım anlayışını biraz daha içe de yansıtma konusunda yetersiz kaldığını hissediyorsunuz. Dışından görünen arabaya göre iç mekan biraz eskide kalmış…
Aracın mühendisleri hafif malzeme kullanımına özen göstermiş. Hali hazırda ağırlık yaratan piller sebebiyle karbon alaşımlı malzemeler kullanılarak arabanın ağırlığı azaltılmaya çalışılmış. Araçta kullanılan vidaların ve cıvataların da alüminyumdan üretildiğini belirtelim. Bu özel yöntemler ile aracın hafif ve sağlam bir yapıda olması hedeflenmiş. Ağırlık merkezi aşağı çekilen otomobilde yol tutuşu arttırılmış ve adaptif şasi teknolojisiyle çeşitli sürüş modları kullanılarak zenginleştirilmiş.
Sürüş Özellikleri ve Tüketim
Sürüş konusunda performans anlamında keyif veren araba geniş jantların kullanımı ve spor temelli olmasından dolayı konfor konusunda çok üst düzeyde denemez. Motorun elektrik motoruyla desteklenmesi sonucu kalkışlarda ve belli bir hızın altında hiç ses çıkarmadan hareket eden araba yüksek hızlara çıktığınızda benzinli motorun devreye girmesiyle gürültülü egzozunu sahneye çıkartıyor. Egzoz sesi mevcut 3 silindirli 1.5 litrelik bir motordan çıkacak bir ses değil. Bu yapıyı özel tasarlayan BMW mühendisleri ayrıca ses mühendisliği yardımıyla mevcut gürültünün altına biraz daha ekleme yapmışlar ve araçta büyük motorlu spor otomobil sesi üretmeyi başarmışlar.
İ8’ in sportmen yapısı ve 4.4 saniyede 100 km hıza çıkması elektrikli ve benzinli motorun birlikte çalışarak üretebildikleri ortak bir çalışma olduğu için bunu uzun süre bunu korumak konusunda pek başarılı değil. İlk kalkışta 4.4 saniyede 100 km hıza ulaşırsınız fakat sonrasında elektrik beslemesi kesildiği için aynı ivmeyi yakalamanız mümkün olmuyor. Araç 5 dakika sonra elektrik beslemesini şarj edip sonra size güç vermeye başlıyor. Yani araca güvenerek yarış yapmaya falan kalkıldığında mesafenin kısa olmasına dikkat etmenizde fayda var.
Aracın tüketim değerleri fabrika verilerine göre 100 km.de ortalama 2.1 litre fakat yapılan testlerde bu değeri görmeyi bırakın en iyi ihtimalle iki katına düşürebilmek için bile çabalamanız gerekiyor. Elektrikli motorun katkısı olsa da 30 km sonra bu motor yerini benzinli motora bırakıyor. 3 silindirli benzinli motor uzun yolda 4-5 litre arasında şehir içinde ise 7-7.5 litre civarında yakıt tüketimi sunuyor. Bu değerler çok da ekonomik olmayan değerler ve fabrika verilerine yaklaşamıyor bile… Bu değerler BMW nin en çevreci ve en tutumlu arabası olma özelliğini pek de mümkün kılmıyor.
Fiyatı ve Editör Yorumu
Mayıs itibariyle ülkemizde satışına başlanan aracın fiyatı 180.000 Euro’ dan başlıyor. Şu an mevcut fiyatı 10 Haziran 2015 tarihi itibariyle 579.587 TL gibi yüksek bir rakam olduğunu görüyoruz. Aracın sınıfına bakıldığında bu fiyat normal diyebiliriz.
BMW i8 tasarım anlamında muazzam ve kesinlikle yoldan geçenlerin kafasını çevirip kendine baktırabilecek bir araç fakat her şey tasarım değil. Çevreci özellikler ile spor araba yapacağım derken durum biraz karışmış diyebiliriz. Bu fiyat aralığında spor bir araba aldığınızda motorun gücünü hissetmek istersiniz. BMW de bu gücü veriyor fakat bir süreliğine… 580.000 TL gibi bir fiyat verip de bu araca sahip olacak kişiler eminim daha fazlasını bekleyeceklerdir. Bu açıdan BMW herkese hitap edecek bir araç değil.