Böcek Isırmasında Belirtiler Nelerdir, Ne Yapılmalıdır?
Böcek sokması genelde zararsız olsa da bazen hayati önem taşıyabilir. Acı verici ve kaşındırıcı olan böcek sokmaları için bilinmesi gereken bazı şeyler var. İlk yardım kurallarını bilerek böcek sokmasından daha az etkilenebilir, alerji gibi reaksiyonlara karşı hızlı tepki gösterebilirsiniz.
Böcek Isırması Belirtileri Nelerdir?
Böcek sokması belirtileri arasında ısırılan bölgede kızarıklık ile beraber ağrı ve şişlik oluşması, su kabacıkları çıkması ve iltihaplanma görülmesi bulunur. Eğer kişide alerji varsa mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, nefes almada güçlük çekme, göğüs sıkışması ve gürültülü solunum belirtileri görülür.
Böceğin soktuğu bölgede renk değişimleri de görülebilir. Alerji belirtileri gibi ciddi belirtilerden olan bu durumda da acil olarak doktora başvurulması gerekir. Eğer alerjik bir reaksiyon geçiriliyorsa kişinin hayatı tehlikeye girebilir.
Böcek Isırması Türleri Nelerdir?
Dünyada milyonlarca çeşit böcek bulunur. Her birinin ısırma şekli ve ısırığının belirtisi farklı olabilir. Sizin için en çok karşılaşılan böcek ısırılması şekillerini anlattık.
İşte en çok görülen böcek sokması türleri:
1. Sivrisinek Isırığı
Sivrisinek ısırığını hemen hemen herkes bilir. Çünkü herkesin başına sivrisinek ısırığı gelmiştir. Sivrisinek ısırığında korkulacak bir durum söz konusu değildir. Sadece belli bir süre kaşıntı olur ve bu kaşıntı kısa sürede geçer. Ancak başka ülkelerde sivrisinek ısırıkları ciddi hastalıkların bulaşmasına neden olabilir. Bu durum ülkemizde çok görülmez.
At sineği ısırığı ise daha ağrılı ve acı verici olabilir. Kızarıklık ve şişme daha belirgindir. Ancak yara ve ısırık birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
2. Kene Isırığı
Kene ısırığı kırım kongo kanamalı ateşi hastalığına neden olabilir. Özellikle yaz aylarında ormanlık alanlarda gezdikten sonra kene ihtimaline karşı vücudun kontrol edilmesi gerekir. Kene ısırığında bölge kızarıp tahriş olur. Kene çoğu zaman ısırdığı bölgede kalır. Burada dikkat edilmesi gereken kenenin çıkarılmamasıdır. Mutlaka uzman doktorlar tarafından kene çıkarılmalıdır.
Kene çıkarılırken bir kısmı içeride kalabilir. Bu ciddi sorunlara yol açabilir. Aynı zamanda hastalığa yakalanma ihtimaline karşı kene ısırığında hastaneye başvurmak önemlidir.
3. Akrep Sokması
Akrep zehirli olduğu için soktuğunda kişinin hayatını tehdit eder. Akrebin soktuğu bölgede şiddetli bir acı ve ağrı duyulur. Sokulan bölge uyuşur ve şişer. Kısa sürede nefes darlığı gibi ciddi belirtiler baş gösterebilir. Akrep tarafından sokulduğunu gören kişi acil olarak hastaneye başvurmalıdır.
4. Pire Isırığı
Pire ısırığında şişme, kızarıklık ve kaşıntı görülür. Pire ısırığının en karakteristik özelliği ciltte çizgiler halinde iz bırakmasıdır. Çok nadiren ciddi zararlara sebep olsa da pire ısırıkları da ölümcül hastalıklara sebebiyet verebilir.
5. Örümcek Sokması
Örümcekler genelde ısırmaz ancak ısıran örümcek türleri de bulunur. Eğer örümcek zehirliyse kişide aşırı terleme, kusma ve göğüs ağrısıyla birlikte nefes darlığı görülür. Nabız hızlanır ve kas ağrıları baş gösterir. Bu tür örümcek ısırıklarında doktora acil olarak başvurmak gerekir.
6. Tahtakurusu Isırığı
Tahtakurusu ısırığı tıpkı pire gibi birden fazladır. Çizgi şeklinde kümeler ya da aralıklı kızarıklar görülür. Tahtakurusu ısırığı genelde kaşıntılıdır ve yanma hissi de verebilmektedir.
7. Karınca Isırığı
Karınca ısırığı iltihaplara neden olur ve ciltte şişme görülür. Daha sonra ısırılan bölgede uyuşma, ağrı ve yanma hissi meydana gelir. Karınca ısırığı birçok kişi tarafından hafife alınsa da aslında ciddi bir konudur. Çünkü alerjik reaksiyona neden olmaktadır. Saydığımız belirtiler görüldüğünde acile başvurmak gerekir.
Böcek Isırmasında Ne Yapılmalı?
Böcek ısırıklarında ilk yardım önemlidir. Birçok kişinin bilmesi gereken bazı uygulamalar bulunur. Bu uygulamalarla böcek ısırığının kişiye verdiği acı ve ağrı azaltılabilir. Aynı zamanda alerjik reaksiyonlar için hızla önlem alınabilir.
İşte böcek sokmasında yapılması gerekenler:
1. Su ve Sabunla Yıkayın
Böcek ısırığı fark edildiğinde etkilenen bölge sabun ve suyla yıkanmalı, böylece cilt kir ve baterilerden arındırılmalıdır. Köpek ısırıklarında da kullanılan bu yöntemle böcek ısırığının etkisi biraz olsun azaltılabilir.
2. Dezenfekte Eden Madde Kullanın
Böceğin ısırıldığı bölgeye dezenfeksiyon amacıyla kolonya ve antiseptik karışımlar dökülmelidir. Böceğin yarattığı etki, bakteri ve mikrop bu sayede kırılabilir. Yaranın temiz kalması, farklı yerlere de mikrop bulaşmasını engeller.
3. Buz Kompresi Yapın
Buz kompresi böcek ısırıklarında yaşanan ağrı, yanma ve kaşıntıya iyi gelir. Ayrıca erkenden buz uygulamak böcek sokmasının yarattığı şişlikleri de azaltmaktadır. Buzu direkt olarak vücuda değdirmemek önemlidir. Buzun bir beze ya da havluya sarılması gerekir. Aksi halde buz cilde zarar verir.
4. Merhem Kullanın
Bazı böcek ısırıkları dayanılmaz bir kaşıntıya neden olur. Bölge kaşındıkça böcek ısırığının bıraktığı yer tahriş olur ve yara büyümeye başlar. Bunu önlemek için böcek ısırığına antihistaminik ve kaşıntı önleyici merhemler kullanılabilir. Bu sayede kaşıntı kontrol altına alınır.
5. Ağrı Kesici İçin
Böcek sokması eğer kişiye çok büyük ağrı yaşatıyorsa ağrı kesici içmek kişiyi rahatlatabilir. Ağrı kesici ile böcek sokmasının ağrısı duyulmaz ve iyileşene kadar kişi daha rahat hisseder.
6. Şiddetli Belirtilerde Doktora Gidin
Eğer böcek sokması sonrasında mide bulantısı, nefes darlığı, düzensiz kalp atışı, halsizlik, baygınlık, baş dönmesi, tüm vücuda yayılan kaşınma, dudak ve gözlerde şişme görülürse acil olarak doktora başvurmak gereklidir. Bu durum sokan böceğin zehirli olduğu ve kişinin bu duruma alerjik reaksiyon gösterdiği anlamına gelir. Müdahale edilmezse ölümcül olabilir.
Yılan Sokmasında İlk Yardım | Köpek Saldırısında Ne Yapılmalı? |
---|---|
Arı Sokmasında Ne Yapılmalı? |
Zehirli böcek sokması nasıl anlaşılır?
Zehirli böcek sokmasında deride renk değişimi, iltihap, baş dönmesi, karın ağrısı, mide bulantısı, hızlı kalp atışı, nefes darlığı gibi ciddi belirtiler görülür. Bu durumda acil olarak doktora başvurmak gerekir. Zehirli böcek ısırıkları ciddiye alınmalıdır çünkü kişinin ölümüne neden olabilmektedir.
Hangi böcek ısırıkları tehlikeli?
Kene, akrep, karınca ve bazı örümcek türlerinin ısırıkları tehlikeli reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bu ısırıkları aldığınızda dikkatli olmalı, vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalısınız. Aksi halde belirtiler hızla gelişir ve hayati riskler doğurabilir.
Böcek ısırığı ne kadar sürede geçer?
Böcek ısırıkları şişme, kızarma ve kaşıntıya neden olabilmektedir. Kaşıntı kremlerle kısa sürede geçse de şişlikler 5 ile 10 gün içerisinde düzelebilir. Ağrı ve yanma hissi için ilaç ve kremler kullanılabilir. Antiseptik malzemeler yaranın daha hızlı iyileşmesini sağlayabilir. Bölgeyi sürekli kaşımak ise iyileşme sürecini uzatır.
Böcek zehirlenmesi kaç saatte belli olur?
Böcek zehirlenmesi eğer çok şiddetli ve böcek çok zehirli ise yarım saatte kendini gösterir. Bu süre 72 saate kadar uzayabilir. Kaşıntı ve ağrıyla birlikte başlayan belirtiler tüm vücutta farklı belirtilere dönüşürse hemen hastaneye başvurulmalı, hangi böceğin ısırığına maruz kalındığı anlatılmalıdır.
Böcek ısırığı iz bırakır mı?
Böcek ısırıkları genelde iz bırakmaz ama ısırılan bölge çok kaşınır ve yaraya dönüşürse cilt lekesine benzer izler kalabilir. Çünkü ısırık bölgesini kaşımak yaranın daha çok genişlemesine ve daha geç iyileşmesine neden olur. Zarar gören dokular tam olarak onarılamaz ve izler kalıcı hale gelebilir.