Boşanma Çocuğa Nasıl Söylenir? Boşanmanın Çocuğa Etkileri

Boşanma sonrası anne ve babadan çok çocuklarda büyük oranda zarar görmektedir. Peki bu durumdan en az zararla nasıl kurtulabilirsiniz? İşte cevabı.
Boşanma Çocuğa Nasıl Söylenir? Boşanmanın Çocuğa Etkileri

Boşanma, çiftler arasındaki bir ilişkinin sonlanmasıdır ve birçok zorluğu beraberinde getirir. Bu zorlukların en büyüğü ise çocuklara nasıl anlatılacağıdır. Çocukların boşanma sürecinde yaşadıkları zorluklar, ebeveynlerin uygun bir şekilde davranmaması durumunda artabilir. Bu nedenle, çocuğa boşanmayı nasıl söyleyeceğiniz ve onun ihtiyaçlarına nasıl cevap vereceğiniz konusunda doğru yaklaşımı bulmak çok önemlidir. Bu yazımızda, çocuğunuza boşanmayı nasıl anlatacağınızı ve süreci nasıl yöneteceğiniz konusunda birçok ipucu bulabilirsiniz.

İşte çocuğuna boşanma nasıl anlatılır sorusunun yanıtı...

Boşanma Çocuğa Nasıl Söylenir?

Boşanma Çocuğa Nasıl açıklanır

Hiçbir çocuk, annesi ile babasının boşanmasından hoşlanmayacağı için boşanma kararından muhakkak etkilenecektir. Bunu söylerken daha iyi söylemenin yöntemi olsa da çocuğu etkilemeyecek şekilde söylemenin yolu yoktur. Bu nedenle çocuğunuza boşanma kararınızı açıklarken şunlara dikkat etmeniz gerek:

  • Boşanma probleminin kendi aralarında olduğunu benimseterek, çocuğun kendinde suç aramasına engel olmalısınız.
  • Boşanma nedeninizi söylerken detaya girmeden (birbirinizi suçlamadan, cinsel konulara girmeden) anlatmaya çalışmalısınız.
  • Bundan sonra neler yaşanacağını anlatarak çocuğunuzu hazırlamalısınız.
  • Boşandıktan sonra kimin nerede kimle kalacağı ve ne sıklıkta görüşüleceğini çocuğa anlatmalısınız.
  • Çocuğunuzun soru sormasına olanak vermelisiniz. Sorulara karşıda çocuğunuzun anlayacağı şekilde tartışma ortamı olmadan sakince anlatmalısınız.
  • En önemlisi ise boşanmadan sonrada hala onun annesi ve babası olduğunuzu anlatmalısınız. Ayrı evlerde yaşansa da onu hep sevip, sayacağınızı anlatmalısınız.

Boşanmanın Çocuğa Etkisi

Boşanma Çocuğa Nasıl Söylenir

  • Boşanmadan sonra çocukların geneli öfkeli ya da hastaymış gibi davranabilirler. Hassas bir dönemden geçtikleri için hiçbir şekilde olumsuz bir davranış uygulanmamalı. Aksine sürekli destek olunmalı.
  • Yeni bir hayata başlanacağı için onları bazı olumsuzluklara karşı hazırlamalısınız. Maddi, manevi eksi gücünüz olmayacağı için bunu çocuğunuza anlayacağı bir şekilde yaklaşmalısınız.
  • Eşinizle aranızdaki problemler boşandıktan sonra da devam ediyorsa bunu çocuğunuza hissettirmemelisiniz. İki tarafında çocuğu ihmal etmemesi çok önemli.
  • Boşandıktan sonra da kesinlikle çocuğunuza birbirinizi kötülememelisiniz.
  • Çocuğu düzenli aralıklarla ziyaret etmelisiniz. Çocuğunuzun kendini terk edilmiş hissetmemesi için arayı kesinlikle açmamalısınız.
  • Çocuğunuzla buluştuğunuzda kesinlikle kaliteli zaman geçirmelisiniz. Bunun için sürekli hediye almayın veya lüks yerlere götürmeyin. Yanında olmaktan mutlu olduğunuzu, onu sevdiğinizi göstermelisiniz.
  • Çocuğunuzla bir arkadaş gibi olmalısınız. Çünkü çocuklar kötü olduğunuzu hemen anlayacakları için buluştuğunuzdan rahatsız olduğunuzu düşünüp, büyük psikolojik sorunlara yol açabilirsiniz. Bu nedenle kötü olduğunuzu ona dozajını aşmadan anlatmalısınız.
  • Boşanırken kesinlikle kardeşler ayrı olmamalıdır. Çünkü bu durumda kardeşler birbirlerine destek olmaya çalışırlar.
  • Çocuklarınızdan kesinlikle ama kesinlikle taraf tutmalarını istememelisiniz.

Çocuklar boşanmalardan çok fazla etkileneceği için ebeveynler çocuklarına yaklaşırken kesinlikle dikkatli olmalıdır. Bu dönemde genelde çocuklarda ya içe kapanma durumu ya da sürekli öfke halinde olma durumu gözlenir. Çocuğunuz içe kapanıklığından dolayı dışarı çıkmak istemiyorsa kesinlikle bir uzmandan yardım alınmalı.

Öfkeli durumlarda ise çocuğa kesinlikle öfkeli davranılmamalı. Eğer onun gibi davranır ya da şiddet uygularsanız onu kışkırtır ve durumu geri dönüşü olmayan yollara sokabilirsiniz. Bu durumlarda ebeveynler, ceza, şiddet uygulama ve öfkeden uzak durarak sakince çocuğuna yaklaşmalı. Diğer yandan ise çoğu çocuk, bu boşanma durumunu atlatamadığında depresyon, kaygı bozukluğu, uyku sorunları, okul sorunları, davranış sorunları gibi problemler yaşamaya başlar. Bunun için mutlaka çocuk ruh sağlığı uzmanlarından destek alınmalı.

Boşanma Sırasında Ebeveynlerin Yaptığı Hatalar

Boşanma Çocuğa Nasıl Söylenir

Ebeveynler kendi aralarında yaşadıkları problemleri çocuklarına yansıtmak istemez. Bu nedenle yanlarında kavga etmez, çocuklarının gözünde hep mutlu bir aile tablosu oluşturma gayreti içinde olurlar. Ancak boşanma üzerine gelmiş ya da boşanma kararı almış ailelerin en çok yaptığı hata da budur. Çünkü çocuklar her zaman olaylar karşısında neden sonuç ilişki kurar. Bu nedenle çocuklar geçim konusunda ebeveynlerinin mutlu olduğunu görüp, sonra boşanma kararını öğrendiklerinde bunun nedeninin kendileri olduklarını zannederler. Eğer boşanma kararı alınmışsa kesinlikle ebeveynler, geçinemediklerini çocuklarına fark ettirmeliler. Fark ettirmek içinde çocuğun yanında şiddetli kavgalar etmek son derece yanlıştır. O nedenle çocuğunuzun yanında ne çok mutlu bir aile tablosu oluşturun, ne de şiddetli kavgalar edin. Tam arasını tutturduğunuzda çocuğunuz tam olarak anlamasa da kendisinin dışında anne baba arasında bazı problem olduğunu fark edecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çocuklara Cinsellik Nasıl Anlatılır?Tedbir Nafakası Nedir?

Çocuğuma boşanmayı nasıl anlatmalıyım? 

Çocuğunuza boşanmayı anlatırken doğrudan ve açık bir şekilde konuşun. Öncelikle çocuğunuzun anlayabileceği bir dil kullanın ve konuyu uygun bir zamanda ve ortamda açıklayın.

Çocuğumun tepkisi ne olabilir?

Çocukların boşanma karşısındaki tepkileri farklı olabilir. Bazı çocuklar üzüntü, kızgınlık, suçluluk, kaygı gibi duygular yaşarken, bazıları ise boşanmadan etkilenmeyebilir. Çocuğunuzun tepkisi ne olursa olsun, onun duygularını kabul edin ve destekleyin.

Boşanmayı nasıl açıklamalıyım?

Çocuğunuza boşanmayı açıklarken kısa ve net bir şekilde açıklama yapın. Çocuğunuzun yaşına ve anlayış seviyesine uygun bir dille konuşun. Neden boşanıldığınızı çocuğunuzla paylaşmanıza gerek yok, ancak ona yaşanan değişiklikleri anlatabilirsiniz.

Çocuğumla ne sıklıkta konuşmalıyım?

Çocuğunuza boşanma sürecinde sık sık konuşun ve onun duygularını dinleyin. Çocuğunuzun ihtiyacına göre konuşmalarınızın sıklığı değişebilir. Çocuğunuzun size ihtiyacı olduğunda yanında olduğunuzu hissettirin.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.