Boyun Ağrısına İyi Gelen 10 Egzersiz

Masa başı çalışanların, yaşlıların, sürekli araba kullananların ortak şikayetlerinden olan boyun ağrısından oldukça kolay egzersizlerle kurtulabilirsiniz.
Boyun Ağrısına İyi Gelen 10 Egzersiz

Boyun Ağrısı Egzersizleri Nelerdir?

Günümüzde insanların sıkça karşılaştığı sağlık sorunlarından bir tanesi olan boyun ağrısı, özellikle masa başı çalışan veya bilgisayar başında saatlerce vakit geçiren kişilerde meydana gelmektedir. Boyun ağrısı yaşayanlar için en etkili egzersizleri yazımızda bir araya getirdik.

1. Basınç Egzersizi

Boyun Ağrısı Egzersizleri

Ellerinizi alnınıza koyun ve başınızı öne doğru iterek ellerinizde basınç uygulayın. 10 saniye boyunca uyguladığınız uygulamayı 2-3 saniye dinlenmenin ardından 3 kez tekrar ediniz. Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli unsur, başınızı öne doğru iterken aynı zamanda ellerinizle arkaya doğru ittirerek buna engel olmaktır.

2. Ters Basınç Egzersizi

Boyun Ağrısı Egzersizleri

Ellerinizi başınızın arka kısmına koyarak başınızı geriye doğru itin ve ellerinizle aksi yönde basınç uygulayarak buna engel olunuz. Kısacası 1. egzersizin tam tersi olan uygulamayı 10 saniyelik sürelerde 3 kez tekrarlayınız.

3. Gerdirme Egzersizi

Boyun Ağrısı Egzersizleri

Egzersizdeki uygulamayı ellerinizi kullanmadan deneyiniz. Başınızı öne doğru eğiniz ve çenenizi göğsünüze doğru yaklaştırınız. Daha sonra ise aynı işlemi boynunuzu arkaya doğru gererek tekrarlayınız. 5-6 saniyelik bekleme süreciyle birlikte 3’er kez tekrarlayınız.

4. Şakak Egzersizi

Boyun Ağrısı Egzersizleri

Bu uygulamada elinizi öncelikle sağ veya sol şakaklarınızın üzerine koyarak yan tarafa doğru ittiriniz. Ancak önceki egzersizlerde olduğu gibi elinizle dirence karşı olarak ittirmeyi engelleyiniz. Aynı uygulamayı sağ ve sol tarafa 10 saniyelik sürelerde 3 kere uygulayanız.

5. Yan Gerdirme Egzersizi

Boyun Ağrısı Egzersizleri

Öncelikle başınızı sağ tarafa doğru kulağınız omzunuza değecek şekilde eğiniz. 10 saniye bekledikten sonra boynunuzu düz tutup aynı işlemi 2 kere daha tekrarlayınız. 4-5 saniyelik dinlenme sürecinden sonra aynı uygulamayı sol tarafa doğru 3 kez 10 saniyelik sürelerle tekrarlayınız. Bu uygulama sırasında kendinizi çok zorlamamaya dikkat ediniz.

6. Gevşetme Egzersizi

Boyun Ağrısı Egzersizleri

Ellerinizi karnınızın üzerinde birleştirin ve ellerinizi karnınızın üzerinden kaldırmadan omuzlarınızı yukarı doğru iterek halkalar çizin. Bu işlem sırasında sırt kaslarınızın kasılıp gevşeyerek rahatlamanızı sağlayacaktır. 5-6 saniyelik dinlenme sürecinden sonra aynı işlemi tekrarlayanız. Egzersiz bittikten sonra dinlenme sürecinde kollarınızı tamamen salmayınız. 90 derecelik açıda tutarak omuzlarınızı rahat bırakınız.

7. Omuz Silkme Egzersizi

Boyun Ağrısı Egzersizleri

Bu egzersizde oturarak veya ayakta omuzlarınızı kulaklarınıza değecek şekilde yukarıya doğru kaldırın. 5 saniye bekledikten sonra bırakın. Daha sonrasında omuzlarınızı tekrar yukarı kaldırın bu sefer geriye doğru çevirme işlemi yapın. Aynı şekilde 5 saniye bekledikten sonra bırakın. 10 defa bu hareketi tekrar etmek boyun ağrılarınızın azalmasına yardımcı olabilir.

8. Boyun Kaydırma Egzersizi

Boyun Ağrısı Egzersizleri

Boyun kaydırma egzersizini yapmak için düz bir zemine uzanın. Daha sonrasında boynunuzun zemine temas etmesini sağlayın. Çenenizi göğsünüze değdirmek yerine yukarda tutmaya özen gösterin. Her seferinde 5 saniye bu şekilde bekleyerek 3 kez bu hareketi tekrarlayın. Ayağa kalktığınızda kendinizi daha iyi hissedecek, boyun ağrılarınızın azaldığını göreceksiniz.

9. Gövdeyi ve Boyunu Çevirme Egzersizi

Boyun Ağrısı Egzersizleri

Bu hareketimizde de düz bir zeminde olmanız gerekmektedir. Düz bir şekilde yatın. Dizlerinizi birleştirin. Daha sonrasında ayaklarınızı sağa boynunuzu ise sola çevirin. 5 saniye bu şekilde bekledikten sonra 10 kez tekrarlayın. 10 tekrarı yaptıktan sonra aynı şekilde tersine de yapın. Bu işlemi yaparken çenenizi kapalı, ayaklarınızı yerde tutmaya özen gösterin.

10. Saat Egzersizi

Boyun Ağrısı Egzersizleri

Başınızı bir saat olarak düşündükten sonra burnunuzla ilk olarak 12'ye daha sonra 6'ya dokunmaya çalışın. Zıt taraftaki saatlere dokunmaya devam edin. Burnunuzla yavaşça saatin dış kenarını çizin. İlk olarak saat yönünde, ardından ters yönde yavaş yavaş kafanızı hareket ettirin. Her bir yöne 3 kez tekrarlamayı ihmal etmeyin. Başınızı hareket ettirirken kaslarınızı germemeye özen gösterin.

İlginizi Çekebilir
Boyun Düzleşmesi Nedir? Belirtileri ve Tedavi YöntemiBoyun Tutulmasına İyi Gelen İlaçlar, Egzersizler ve Bitkiler

Boyun ağrısı neden olur?

Masa başında doğru pozisyonda oturmamak, kasların zayıflaması, hastalıkların tetiklemesi, yanlış yastık seçimi, kireçlenme, yaralanmalar, kemik yapılarında oluşan bozukluklar vb. sebepler boyun ağrısına neden olmaktadır.

50 yaş ve sonrasında artan boyun ağrısı şikayetleri, günümüzde masa başı çalışan gençlerin de ortak sıkıntılarındandır. Gün içinde hareketleri kısıtlayan ve yaşam kalitenizi doğrudan etkileyen boyun ağrısı, oldukça rahatsızlık verir.

Boyun ağrısı için nasıl yastık kullanılmalı?

Yatak ve yastığın vücut ergonomisine uygun olmaması da boyun ağrılarını tetikleyen bir durumdur. Eskimiş ve yayları deformasyona uğramış yataklar güne yorgun başlamanıza neden olmakla birlikte yanlış yastık kullanımı da boyun ağrılarını doğrudan etkileyen bir unsurdur. Boyun ağrısından şikayetçi kişiler için ortopedik visko yastıklar önerilmektedir.

Hareketsiz kalmak boyun ağrısı yapar mı?

Boyun ağrılarının birçoğu bizlerin hatalı ve yanlış hareketlerinden dolayı meydana gelmektedir. Kas ve kemikleri zorlayan hareketlerde bulunmanın yanı sıra gün içinde uzun süre hareketsiz kalmak çeşitli vücut ağrılarına neden olmaktadır. Bu tip boyun ağrılarının bir çoğu kötü duruş ve oturuş bozukluğu gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Boyun ağrısının geçmesi için ne yapılmalı?

Öncelikle uzun süre aynı pozisyonda kalmamaya dikkat etmeli ve boynunuzu zorlayacak yanlış hareketlerden kaçınmalısınız. Kitap okurken, masa başı çalışırken, araba kullanırken, bulaşık yıkarken veya televizyon izlerken ara ara mola vermeli ve boynunuzu rahatlatacak kısa süreli egzersizler yapmalısınız.

Boyun kaslarını gevşetmek için ne yapmalı?

Boyun kaslarını gevşetmek için ilk olarak ayakta durun. Kafanızı ilk olarak sağa, daha sonrasında sola yatırın. Bu işlemi yaparken olabildiğince yavaş çevirmeye özen gösterin. Döndüğün yerde 10 saniye bekleyin. Kaslarınızın gerildiğini hissedin ve 10 kere tekrarlayın.

Boyun ağrısına hangi egzersiz iyi gelir?

Boyun ağrısını geçirmek için başınızı yavaşça sağa eğin. Kulağınızı omuz hizanıza değdirin 5 saniye bekleyin. Aksi yönde aynısını yapın. Bu hareket boyun ağrılarınızın azalmasına yardımcı olacaktır.

Boyun ağrısı için evde ne yapılabilir?

Boyun ağrısı için evde yapabileceğiniz kürler vardır. Lavanta yağı, ağrıyan bölgeye sürüldüğü zaman rahatlatıcı etki yaratır. Zencefil boyundaki kan akışını hızlandırarak ağrıyı ve iltihabı söker atar. Elma sirkesi de antioksidan yapıya sahip olduğu için boğun ağrısını geçirir.

Boyun ağrısı ilaçsız nasıl geçer?

Boyun ağrısını ilaçsız geçirmek için yatağınız sert olmalı, ince bir yastıkla yatmalı, masaj yapılmalı, kas gevşetici kullanılmalı ve ılık ıslatılmış havlu konulmalıdır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.