Bull Terrier Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri
Bull Terrier Köpek Cinsi Hakkında Bilgiler
Bull Terrier, ilk olarak 1835’li yıllarda ortaya çıkmış bir türdür. Bulldog köpeği türünden geldiği düşünülmekte olan bu tür ilk zamanlar dövüş ustası olarak bilinmektedir. Sokaklarda köpek dövüşlerinde yada boğa dövüşlerinde kullanılan bu tür sonraları aile sevgisi ile büyütülerek bir .ok bireyin en iyi dostu olmayı başarmıştır. 1995 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından cins olarak kabul edilen Bull Terrier dünyanın en popüler köpekleri arasında yer almaktadır.
Kendine özgü kafa yapısı ile her daim tanınan bir tür olan Bull Terrier köpeği zeki ve inatçı kişiliği ile dikkat çekmektedir. Enerjisi son derece yüksek bu sevimli dostumuz her daim oyunlar oynamaktan ve koşuşturmaktan büyük zevk almaktadır. Beraberinde eğitilmesi durumunda bir çok komuta cevap vermektedir. Ayrıca bu tür iyi sosyalleştirilmemesi durumunda diğer köpeklere ve insanlara karşı saldırgan özellikler gösterebilmektedir.
Bull Terrier Köpek Kişiliği
Son derece vahşi bir görünüme sahip olan Bull Terrier köpeği aksine inanılmaz insan odaklı olması ile dikkat çekmektedir. Harika ve nazik aile dostu olan bu sevimli dostumuz anlayışlı doğası ile herkesle iyi geçinmektedir. Gerçekten mutlu bir görünüme sahip Bull Terrier son derece enerjik olmasından dolayı her daim meşgul edilmek isteyecektir. Yavrulukları da bir hayli haylaz olmasından dolayı yıkıcı ve gürültülü olabilmektedir. Yalnız bırakılmaktan asla hoşlanmayan bu tür yalnızlık kaygısına hemen girebilmektedir. Ayrıca her yaştan çocukla iyi geçindiği, küçük çocuklara şefkatli ve sevecen yaklaştığı söylenmektedir.
Bull Terrier Köpek Görünümü
Oldukça kaslı bir görünüme sahip olan Bull Terrier belirgin kafa yapısı ile dikkat çekmektedir. Yumurtayı andıran kafa şekli ırkın en belirgin özelliğidir. Kafasının üst kısmı dümdüzdür. Burun delikler iyi gelişmiş ve alt çenesi güçlüdür. Gözleri oldukça dar ve üçgenimsidir. Genellikle siyah ve kahverengi tonlarındadır. Kıç kısmı da oldukça kaslı ve güçlü görünümdedir. Beraberinde sıcak havalarda dökülen düz, kısa ve sert paltoya sahiptir. Tüyleri son derece parlaktır. En sık görülen Bull Terrier renkleri siyah, kırmızı, beyaz ve üç renktir. Ortalama vücut ağırlığı 20 ile 30 kg arasındadır.
Bull Terrier Köpeği Sağlık Durumu
Bull Terrier köpeği düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının oluşturulması durumunda oldukça uzun süre hayatta kalabilmektedir. Her daim kaliteli köpek maması ve diyete uygun beslenme ile ortalama yaşam beklentisi 10 ile 14 yıl arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Diğer pek çok köpek cinsinde olduğu gibi Bull Terrier köpeği içinde bazı kalıtsal hastalıklar görülebilmektedir.
Köpeğinizin her daim sağlıklı bir hayat sürmesi için kişisel bakım uygulamalarını ihmal etmeyiniz. Ayrıca beslenme, rutin egzersiz, temizlik ve veteriner muayenesi oldukça önemlidir. Vücut direncinin her daim yüksek kalması ve bağışıklık sisteminin korunması için Bull Terrier köpeğinize aşı uygulamaları yaptırmayı ihmal etmeyiniz.
Bull Terrier Köpek Bakımı
Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi Bull Terrier köpeğinin de her daim sağlıklı bir yaşam sürmesi için düzenli bakım ihtiyacı bulunmaktadır. Özellikle cildinin her daim sağlıklı kalması için düzenli taranması önerilmektedir. Beraberinde yılda birkaç defa banyo yaptırabilirsiniz. Hareketli olmasından dolayı kulaklarında biriken tozlara karşı haftalık nemli bir bezle silmenizde fayda var. Ayrıca ağız enfeksiyonlarını önlemek için düzenli diş fırçalaması yapmalısınız. Bull Terrier köpeğinizin yaşam kalitesini en üst düzeyde tutmak için kaliteli köpek maması ve düzenli beslenme şarttır.
Bull Terrier Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi
Bull Terrier köpeği son derece sosyal kişiliği ile dikkat çekse de çocuklarla bir araya getirilmesi için yavruluktan itibaren aile dahil edilmelidir. Beraberinde iyi bir eğitim ile çocuklara karşı son derece nazik olabilen bu tür cüssesi ile istemsizce daha küçük çocuklara zarar verebilmektedir. Bu genellikle çarpma yada ısırmadan kaynaklı olabilir. Öte yandan çocuklarınızın Bull Terrier köpeği ile vakit geçireceğinde nasıl davranması hakkında bilgi vermeniz önerilmektedir. Köpeğin kulak, kuyruk yada uzuvlarından çekmesi durumunda saldırganlaşabilir. Diğer evcil hayvanlar ile de küçüklükten itibaren tanışması durumuna sıkı bir arkadaşlık kurabilir. Fakat yabancılara karşı her daim dikkatli davrandığını unutmayınız.
Bull Terrier Cinsi Köpek Özellikleri
• İnanılmaz derecede sadık ve kendisini ailesine adamış ender ırklardandır.
• Doğası gereği oldukça enerjik ve mutludur.
• Her yaştan çocuklarla iyi geçinebilmektedir.
• Mükemmel bekçi köpeğidir.
• Bakım ihtiyacı azdır.
• Yıllık az kıl dökmektedir.
• Son derece eğitilebilir ve sosyalleştirilebilir.
• Sahibine ayak uydurma konusunda başarılıdır.
• Daha çok evde çalışan kişiler için uygundur.
• Uzun süre olgunlaşamamaktadır.
• Yavru Bull Terrier köpeği oldukça eve zarar verebilir.
• Yalnız bırakılması durumunda ayrılık kaygısı çekebilmektedir.
• İlk defa köpek sahiplenecekler için önerilmemektedir.
Bull Terrier Köpeği Kalıtsal Hastalıklar
Bull Terrier her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklardan muzdarip olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Bull Terrier sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Bull Terrier köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;
• Kalça Displazisi ( Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)
• Katarakt ( Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.
• Hipotiroidizm ( Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)
• Hemeralopia ( Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.
• Kalıtsal Polinöropati ( Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.
Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Bull Terrier köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.
Önerilen İçerik: Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri