Burun Kanamasının Sebepleri ve Tedavisi
Burun Kanaması Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Burun kanaması (epistaksis) toplumda sık karşılaşılan ve herkesin hayatı boyunca birkaç kez yaşayabileceği bir durumdur. Çoğu zaman basit müdahaleler ile durdurulabilen bu kanama, bazen durdurulamaz ise acil müdahale gerektirebilir.
Ön Burun Kanamaları: En sık görülen burun kanamasıdır. Kisselbach Pleksusu (Little Bölgesi) adı verilen kan damarlarının oldukça fazla olduğu bölgeden kaynaklanır. Burası burun septumunda (burun delikleri arasındaki kıkırdakta) yer alan ve burnun hemen girişinde bulunan yoğun kan damarları içeren bir bölgedir. Genellikle basit müdahaleler ile durdurulabilen bu kanamalar erişkinlerde ve çocuklarda sık görülür.
Arka Burun Kanamaları: Yaşlılarda daha sık görülen bu kanama burnun arkasında, geniz bölgesine yakın kısımlarda gerçekleşir ve durdurulması zordur. Genellikle hastane koşullarında müdahale etmek gerekir. Bu kanamalarda ön burunda kullanılan tamponlar işe yaramayabilir. Burun kanamasının sebepleri ikiye ayrılmaktadır.
Burun Kanamasının Sebepleri
Burnun Kendi Hastalıkları
Burun kanamalarının en önemli sebepleri burnun kendi hastalıklarıdır. Birtakım travmalar veya gelen darbelerde yaşanan burun kanamaları görülür. Ameliyatlar da burun kanamalarının bir sebebi olabilir. Nezle, grip gibi viral enfeksiyonlar da burun kanamalarının en önemli sebeplerindendir. Sinüzit, mantar enfeksiyonları, bakteriyel enfeksiyonlar da mukozada birtakım rahatsızlıklara sebep olabileceğinden kanamaya yol açabilir.
Diğer Sağlık Sorunlarından Kaynaklı Sebepler
Vücudun herhangi bir yerinde kanamaya sebep olabilecek tüm hastalıklar, dolayısıyla burun kanamasının da sebebidir. Örneğin hipertansiyon. Yüksek tansiyondan patlayan ve kanamaya sebep olan atardamarlar aslında bir savunma mekanizmasıdır. Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda da burun kanaması görülebilir. Pıhtılaşma eksikliği olabilecek hastalıklarda da burun kanamaları görülebilir.
Burun Kanamasına Sebep Olabilen Tümörler
Daha yetişkin yaşlarda gördüğümüz kanser gibi malign(kötü huylu/habis) tümörler olarak değerlendirilebilir. Bir diğeri, ergen çağda özellikle erkek çocuklarda görülen ve anjiofibrom diye tabir edilen selim huylu (iyi huylu) tümörlerdir.
Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?
Burun kanamasının en temel sebeplerinden biri nezle, grip gibi viral enfeksiyonlar olduğundan kişi, doktora başvurmadan evde bu sorunu çözebilmektedir. Bu durumlarda bağışıklık sistemini güçlendirecek tedavilere ihtiyaç duyulur. Örneğin bol sıvı tüketmek rahatlama sağlayacaktır. Lokal olarak kullanılabilen birtakım vazokonstrüksiyon ilaçlar ve bazı spreyler, burun içerisindeki akımı arttıracağı için burun tıkanıklığını ortadan kaldırır. Bu, aynı zamanda kişinin geceleri ağızdan nefes almasına da engel olacağından iyileşmeyi de kolaylaştıracaktır. Burun kanamalarını iki grupta incelersek ilk defa oluşan burun kanamaları ilk gruptur.
İlk defa burnu kanayan kişi telaşa kapılmamalıdır. Diğer grup ise tekrarlayan burun kanamalarıdır. Basit bir tampon yaparak burnun ucuna 6-7 dakika (en fazla 10 dakika) bırakmadan baskı uygulayarak burun kanaması durdurulabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken şey, bu gibi durumlarda kanamanın geriye doğru devam edebileceğidir. İlk kez burnu kanayan biri burnunun neden kanadığını tam olarak bilemeyeceğinden kanamayı durdurması gereken süreyi de bilemeyebilir. Bu durumda telaş yapmayın ve bahsettiğimiz basit tamponu burnunuza bastırın. Pıhtılaşmanın uzun sürdüğü kişilerde buruna yapılan baskı daha uzun sürebilir. Kanama durmadığında, yüksek tansiyon devam ettiğinde ya da altta yatan sistemik hastalık sebepler devam ettiğinde, kanama kontrol altına alınmadığı durumlarda mutlaka doktora gidilmelidir.
Burun Kanamasında Ne Yapılmalıdır?
Burun kanamasını durdurmak için öncelikle burnun neden kanadığı bilinmeli ve bu altta yatan sebep ortadan kaldırılmalıdır. Pıhtılaşma süresinin uzadığı durumlarda veya yüksek tansiyonda bu çok önemlidir. Travma ya da ameliyat sonrası kanamaların tedavileri farklıdır fakat genellikle karşılaşılan kanamalar basit enfeksiyonlardan oluştuğu için buruna uygulanan bir basınç veya dik oturmak, burun kanamalarını engellemek için yeterli olacaktır. Bu, önden gelen kanamaları engelleyecektir.
Halk arasında burun kanayınca başın arkaya atılmasının söylenmesi bu durumlarda doğru bir davranış değildir. Bunun yapıldığı durum, burun kanamasının sfenopalatin arter adı verilen bölgeden kaynaklandığı durumdur. Bu durumda kişi kanamanın nereden olduğunu bilemediğinden ne yapacağını şaşırır. Ancak bilinmesi gerekir ki, genellikle arkaya doğru olan kanamalar ağza geldiği için bu şekilde ayırt edilebilir. Burun ucundan olan ve kafanın arkaya atılmaması gereken kanamalar ise daha çok ön tarafta olur.
Önerilen İçerik;
► Burun Kanaması Nedenleri Ve Tedavisi
UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.
NeOldu.com