Burun Tıkanıklığı İçin Doğal Yöntemlerle ve Spreyle Tedavi

Burun tıkanıklığı, dünya genelinde birçok insanın muzdarip olduğu rahatsızlıkların başında gelmektedir. Peki, burun tıkanıklığını çözümleri nelerdir?
Burun Tıkanıklığı İçin Doğal Yöntemlerle ve Spreyle Tedavi

Kronikleşen burun tıkanıklığının altında bakteri, mantar ve bir sürü alerjik durum yer almaktadır. Günümüzde sıkça görülen ve insanların adeta lanet ettiği, geceleri uyku bozukluklarında yol açtığı burun tıkanıklığı hakkında detaylı bir araştırma yaptık. Bu içeriğimizde burun tıkanıklığının sebeplerini ve doğal tedavi yöntemlerini sizlere sunacağız.

Burun Tıkanıklığı Çözüm Önerisi Listesi

SıraÜrünUygulama
1ZeytinyağıSürmek
2SoğanKoklama
3Nemli OdaKoklama
4Tuzlu SuBuruna Çekmek
5Mentollü SuBuruna Çekmek
6Sıcak Havlu KompresiKoklamak
7Lavanta ÇiçeğiKoklamak
8Mısır KöküKoklamak
9Atkuyruğu Otu ve Nergis ÇiçeğiKoklamak
10Sütİçmek

Burun Tıkanıklığını Geçiren 10 Doğal Yöntem

İşte burun tıkanıklığını çözüm önerileri şunlardır;

1. Zeytinyağı

Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Burun tıkanıklığına ne iyi iyi gelir diye soranlar varsa, olmazsa olmaz bir besin olarak zeytinyağını söyleyebiliriz. Zeytinyağının kaygan yapısı burun derinliklerine çok az olacak şekilde damlatılarak burun deliklerinin açılması sağlanır.

2. Soğan

Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Burun tıkanıklığını açan şeylerin başında soğan gelmektedir. Soğanın kokusu mentol gibi olduğu için burun tıkanıklığının çözümlerinde kullanılır. Soğan kokusu sayesinde burun içerisinde bulunan mukuslar yumuşatılır ve akması sağlanır. Dikkat edin, soğan kokarken gözyaşlarınız akabilir.

3. Nemli Oda

Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Burun tıkanıklığından şikayetçi olan kişilerin öncelikle bulundukları ortamın nemli olmasına özen göstermeleri gerekmektedir. Odanın nemli olması burun tıkanıklığınıza iyi gelerek daha rahat nefes alıp vermenize yardımcı olur. Odanın nem dengesini sağlamak için kış aylarında kaloriferin üzerine bir kap su koyabilirsiniz. Bu su buharlaşarak odanızın nemlenmesine yardımcı olacaktır. Nem miktarının artmasını ve etkili olmasını istiyorsanız bulunduğunuz ortamda sürekli olarak kaynar derecede olan su bulundurabilirsiniz.

4. Tuzlu Su

Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Burun tıkanıklığı tedavisinde en çok kullanılan yöntemlerin başında şüphesiz ki tuzlu su gelmektedir. 1 çay bardağı suyun içerisine yaklaşık 1 çay kaşığı kadar tuz ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Hazırladığınız tuzlu suyu ile günde 3-4 kez burnunuza çekin ve sonrasında çalkalayın. Böylece doğal bir burun spreyi hazırlamış olacak ve daha rahat nefes almanızı sağlayacaksınız.

5. Mentollü Su

Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Oldukça etkili olan yöntemlerden bir diğeri ise mentollü sudur. Bir miktar suyun içerisine mentol, okaliptüs veya nane gibi bitkiler ekleyerek kaynatın. Başınızı suyun buharına doğru yaklaştırın ve buharı soluyun. Bu tip keskin kokuya sahip olan buharlar burun tıkanıklığınızın azalmasına yardımcı olacaktır. Mentollü suyun yanı sıra sıcak bir duş alabilir ve suyun buharı ile birlikte burun tıkanıklığınızın azalmasını sağlayabilirsiniz.

6. Sıcak Havlu Kompresi

Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Buhar tedavisinin yanı sıra burun tıkanıklığınızı kısa sürede hafifletecek bir diğer tedavi yöntemi ise sıcak havlu kompresidir. Nemli ve yüzünüzü yakmayacak sıcaklıktaki havluyu yüzünüze koyun ve bu şekilde nefes alıp verin. Bu uygulama havlunun nem oranı ve sıcaklığı sayesinde sinüzlerinizin rahatlamasını sağlayacaktır. Sıcak havlu kompresi uygulamasını gün içinde 4-5 kere tekrar edebilirsiniz.

7. Lavanta Çiçeği

Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Hoş ve keskin bir kokuya sahip olan lavanta çiçeği burun tıkanıklığı tedavisinde oldukça etkili sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır. Bir miktar lavanta çiçeği yaprağını kaynamış suyun içerisinde bekletebilir ve yaklaşık 10 dakikalık demlenme sürecinden sonra tuzlu su uygulamasında olduğu gibi günde 4-5 kere burnunuza çekebilirsiniz.

8. Mısır Kökü

Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Bir miktar sıcak suyun içerisine atılan mısır kökü, demlenip süzüldükten sonra zeytinyağı ve nane suyu eklenerek güzelce bir harman yapılır. Hazırlanan karışım keskin kokusu ve içeriği sayesinde burun tıkanıklığınızı en kısa sürede tedavi ederek rahat nefes alıp vermenizi yardımcı olur. Bu uygulamayı gün içerisinde 1-2 kere tekrarlayabilirsiniz.

9. Atkuyruğu Otu ve Nergis Çiçeği

Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Bir havan içerisinde dövülen atkuyruğu otu ve nergis çiçeği yapraklarının aynı miktarlarda olmasına dikkat ediniz. Dövülen yapraklara bir miktar zeytinyağı ve su ekleyerek karıştırınız. Hazırladığınız doğal burun spreyini 1 gün dinlendirdikten sonra süzün ve gün içinde burnunuza damlatın.

10. Süt

Burun Tıkanıklığı Tedavisi

Süt mukus üretimini arttıran önemli faktörlerden biridir. Her zamankinden daha az tüketilmelidir.

Burun Tıkanıklığı İçin Kullanılabilecek Ürünler

Burun tıkanıklığını kısa süre içerisinde geçiren en iyi burun spreyi markalarını listeledik.

En İyi Burun Spreyi Listesi

SıraMarkalarHacimneoldu Puanı
1Sterimar Deniz Suyu Burun Spreyi100 ml10/9.9
2Gifrer İzotonik Deniz Suyu Burun Spreyi100 ml10/9.7
3Mustela Serum Fizyolojik Burun Damlası20 Adet10/9.8
4Otrinatura Plus Okaliptus Burun Spreyi20 ml10/9.9
5Aquanose Okyanus Suyu Burun Spreyi100 ml10/9.8
Amazon
Fiyatlarını Gör
Burun
Spreyi Modelleri
Aradığın
Fiyatları Gör

En İyi 5 Burun Spreyi Markası

Burun tıkanıklığı rahatsızlığı geçiren bireyler için harika bir liste hazırladık. En iyi burun spreyi markalarını aşağıdaki kısımda bulabilirsiniz.

1. Sterimar Deniz Suyu Burun Spreyi

Burun Spreyi

Amazon
Fiyatını Gör
Sterimar
Burun Spreyi
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim100 ml
FormSprey

En çok satan burun spreyleri arasında bulunan Sterimar burun spreyi, %100 doğal olması sebebiyle dikkat çekiyor. Gösterdiği yüksek etki sebebiyle sıkça tercih edilen ürün, ortalama fiyatıyla listemizde yerini alıyor.

Kullanıcı Yorumu

? Burun ameliyatımdan sonra sürekli kullanıyorum nefesimi açtığını hissediyorum. A** T**

? Kesinlikle çok iyi burun açıyor. Keşke daha önce başlasaydık kullanmaya dediğim bir ürün oldu. M** K**

2. Gifrer İzotonik Deniz Suyu Burun Spreyi

Burun Spreyi

Amazon
Fiyatını Gör
Gifrer
Burun Spreyi
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim100 ml
FormSprey

Sinüzit, grip ve nezle gibi rahatsızlıklara birebir olan Giffer, ilk kullanımdan itibaren etki gösteriyor. Çocuk ve yetişkinlerde burun tıkanıklığına sebep olan mikroorganizmaları içeriden temizleyen ürün, bizce denenmesi gerekilen spreyler arasında.

Kullanıcı Yorumu

? Ürün güzel memnunuz 3 aylık bebeğimize kullanıyorum. F** G**

? Tek kullanımlık flanktonlara göre daha kullanımı kolay ve ekonomik olduğunu düşünüyorum. çünkü bazen tek fıs yeterli oluyor. A** A**

3. Mustela Serum Fizyolojik Burun Damlası

Burun Spreyi

Amazon
Fiyatını Gör
Mustela
Burun Spreyi
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim5 ml - 20 Adet
FormSerum Damla

Yetişkin, çocuk ve bebeklere uygun olarak üretilen Mustela serum damla, ilk kullanımdan sonra yüksek etki gösteriyor. Salgıların burundan atılmasını sağlayan ürün, aynı zamanda göz temizliği için kullanılabiliyor.

Kullanıcı Yorumu

? Kızım doğduğundan beri Mustela serum fizyolojik kullanıyoruz diğer markalara göre ucu daha ince kullanımı kolay oluyor. Hemen etki ediyor. S** A**

? Mükemmel bir ürün çok memnun kaldım. Ş** A**

4. Otrinatura Plus Okaliptus Burun Spreyi

Burun Spreyi

Amazon
Fiyatını Gör
Otrinatura
Burun Spreyi
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim20 ml
FormSprey

Bakterileri ortadan kaldıran ve burun tıkanıklığını açan Otrinatura Plus, yüksek fiyatıyla dikkat çekiyor. Sprey formunda kullanılan ürün, yüksek fiyatına rağmen birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Kullanımdan 1-2 dakika sonra etki gösteren burun spreyi doz ayarlı olması sebebiyle kullanıcısına kolaylık sağlıyor.

Kullanıcı Yorumu

? Yaklaşık 6 ay oldu ve çok memnun kaldım, sebebi burun içi kuruluğu yapmıyor ve yumuşak bir mukus açma özelliği olduğunu düşünüyorum. G** T**

? İlaç içermemesi büyük avantaj ama ithal ürün olduğu için fiyat biraz pahalı. E** S**

5. Aquanose Okyanus Suyu Burun Spreyi

Burun Spreyi

Amazon
Fiyatını Gör
Aquanose
Burun Spreyi
Aradığın
Fiyatı Gör
Özellikler
Hacim100 ml
FormSprey

Okyanus suyuyla üretilen ve en iyi burun spreyleri arasında yer alan Aquanose, sprey formunda karşımıza çıkıyor. Burun tıkanıklığını birkaç dakika içinde ortadan kaldıran ürün, kullanıcılarından olumlu geri dönüşler almayı başarıyor.

Kullanıcı Yorumu

? Fiyat performans çok iyi, pompası güzel basıyor bitene kadar kullandık. Ş** Y**

? Gayet güzel işimi gördü valla kullanımı da ergonomik ben beğendim şahsen. A** A**

Burun Tıkanıklığı İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Yazımızda burun tıkanıklığı hakkında verdiğimiz bilgilere ek olarak burun tıkanıklığı hakkında sıkça sorulan soruları sizler için yanıtladık. İşte burun tıkanıklığı hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları.

Burun tıkanıklığı nedir?

Burun tıkanıklığı, solunum yolunun en önemli aşamalarından bir tanesinin hata vermesi anlamına gelmektedir. Başta horlamak olmak üzere birçok kronikleşmiş hastalığında başında gelmektedir. Çoğu zaman soğuk algınlığında ya da grip ve nezlede meydana gelen tıkanıklık ile bizim bahsettiğimiz tıkanıklık arasın fark vardır.

Burun tıkanıklığı neden olur?

Solunum yolu sisteminin en önemli parçası olan burun, kirli hava, soğuk algınlığı, sinüzit ve benzeri birçok sorun nedeniyle tıkanır. Oldukça rahatsız edici olan burun tıkanıklığı kimi zaman geceleri uyutmayacak dereceye ulaşır. Uyku esnasında burundan nefes almanın zorlaşması ağızdan nefes almaya neden olarak kişinin uykusuz kalmasına da neden olabilir. Genellikle soğuk algınlığı ve sinüzit gibi nedenlere bağlı olarak meydana gelen burun tıkanıklığı, gün içinde nefes alıp vermemizi doğrudan etkileyerek nefes darlığına neden olabilir. Burun tıkanıklığı yaşayan kişi burun yollarını kullanamaz ve ağızdan nefes alıp verir. Burun tıkanıklığı gün içinde kişinin kendini daha yorgun hissetmesine neden olur ve nefes alıp vermeyi zorlaştırır. Geceleri ise horlama ve uyku apnesi gibi nedenlerle uyku kalitesini en aza indirir.

Burun tıkanıklığına neden olan başlıca faktörler;

Mevsim geçişleri

Sinüzit

Soğuk algınlığı

Grip

Nezle

Geniz eti

Soğuk ve kirli hava gibi faktörler burun tıkanıklığına neden olan başlıca unsurlardandır.

Burun neden sürekli tıkanır?

Burun tıkanıklığının ana sebepleri konkanın yani burun etinin şişmesi ve geçmek bilmeyen nezlelerdir. Burun içerisinde yer alan konka mukozal sıvının salgılanmasını sağlamaktadır Ancak alerji ve soğuk algınlığı hastalıkları burun etinin şişmesine sebep olur. Böylece burun tıkanıklığı meydana gelir.

Alerjik burun tıkanıklığı nasıl geçer?

Alerji olarak ortaya çıkan burun tıkanıklığından kurtulmak oldukça kolaydır. Doktorlar tarafından önerilen burun spreyleri ve bu içeriğimizde sizlere sunduğumuz evde burun tıkanıklığını geçirmenin doğal yöntemleri ile alerjik burun tıkanıklığından kurtulabilirsiniz. Ancak burun kemiği eğriliği sebebiyle ortaya çıkan burun tıkanıklığı ameliyatla tedavi edilebilmektedir.

Bebeklerde burun tıkanıklığına ne iyi gelir?

Bebeklerde burun tıkanıklığının en kolay ve en hızlı yöntemi tuzlu sudur. Bu yöntem uygularken bir tuzlu su karışımı hazırlayın ve bebeğinizin burun deliklerine 1-2 damla damlatın.

Tuzlu su ile burun temizliği nasıl yapılır?

Yetişkin bireyler için burun tıkanıklığını açmanın en doğal ve en kolay yöntemi tuzlu su kullanmaktır. Tuzlu su veya deniz suyunu gün içerisinde 3-4 kez burun içerisine çekerek burun tıkanıklığı sorunundan kurtulmuş olursunuz.

Burun tıkanıklığı hangi hastalıkların habercisidir?

Burun tıkanıklığı, burun içerisinde yer alan kan damarları ve konka çevresinde biriken sıvıların yarattığı şişkinliktir. Bu şişkinliğin sebepleri sinüs enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişebilmektedir. Ayrıca soğuk algınlığı hastalıkları da burun tıkanıklığına sebep olabiliyor.

Geçmeyen geniz akıntısının sebebi nedir?

Sinüzit hastalarının sıklıkla yaşadığı geniz akıntısına soğuk algınlığı hastalıkları ve daha birçok etken sebep olmaktadır. Bunların başında sigara, alerji, hormonal dengesizlik, mevsim geçişleri ve çeşitli ilaçlardır. Geçmeyen geniz akıntısından kurtulmak için öncelikle sorununuzun ne olduğunu öğrenin. Sonrasında ise bu soruna sebep olan etkenleri ortadan kaldırın.

UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır.

<

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum