Kurtuluş Destanının Yazıldığı Çanakkale Hakkında Genel Bilgi
Asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve son olarak 1. Dünya Savaşı'nda göstermiş olduğu mücadeleyle Türkiye için önemini bir kez daha göstermiş olan Çanakkale, 542.157 kişilik nüfusa sahiptir. Hem Türkiye'den hem de Dünya'dan çok fazla turist çeken ve kendisi hakkında birçok bilginin merak edildiği Çanakkale, Truva Atı hikayesi ve 1. Dünya Savaşı'nda yazdığı destana her yerde adından sıkça söz ettiriyor.
Tüm bunlardan yola çıkarak hazırladığımız bu içeriğimiz Çanakkale hakkında bilinmeyenleri ve bilinmesi gerekenleri barındırıyor.
İşte Çanakkale hakkında bilinmesi gerekenler...
Çanakkale'nin Kısaca Tarihi
Çanakkale tarihine bakıldığında M.Ö. 3000 yılından beri yerleşimin olduğu bilinmektedir. Hellespontos ve Dardanel adıyla anılan Çanakkale, insanlığı yerleşik hayata geçtiği ilk yerler arasında bulunuyor. M.Ö. 6000 yılında hayvancılık ve balıkçılıkla yaşamını sürdüren toplumun kalıntıları, Ayvacık'ta Coşkuntepe'de, Gelibolu Yarımadası'nda Karaağaçtepe ve Hamaylıtarla, Gökçeada'da ise Zeytinli tepesinde bulunmuştur.
Kalkotik döneme ait izlerinde rastlandığı Çanakkale, M.Ö. 3000 ve 1200 yılları arasında Troya yerleşimi ile dikkat çekiyor. Marmara Denizi ve Karadeniz'in buluştuğu noktada 10 yerleşim katmanının üzerine kurulan Troya, 5 metreyi bulan sur duvarlarıyla Tunç Çağı'nın en sağlam yerleşimi olduğu biliniyor. Çanakkale'de bulunan ilk yazı M.Ö. 1200 yılında Troya'da bulunmuştur. Troya savaşlarıyla önce Akalar, daha sonra Ege göçleriyle de birçok farklı toplum bölgeye yerleşmiştir.
M.Ö. 750-550 yılları arasında 200 yıl süren birçok Helen kolonisi şehir kurulmuştur. Tarihler M.Ö. 7. yüzyılı gösterdiğinde Lidya hakimiyetine giren Çanakkale, M.Ö. 6 yüzyılda Pers egemenliğine girmiştir. Herodotos'un söylediğine göre Asya'dan Avrupa'ya geçiş için ilk köprüyü Kserkses yapmıştır. M.Ö. 334 yılında Büyük İskender tarafından ele geçirilen Çanakkale, daha sonra M.Ö.133 yıllarında Roma İmparatorluğunun hakimiyeti altına girmiştir.
14. yüzyılda Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasıyla birlikte Ege'ye yerleşen halk, bölgede Türk hakimiyetinin kurulmasını sağlamıştır. 1095 yılında Çaka beyin Nara Burnu'na kadar ilerlemesiyle bölgede Tükler askeri olarak güç kazanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1354'te Süleyman Paşanın Gelibolu Kalesi’ni feth etmesiyle birlikte Çanakkale Boğazı tamamen Türk hakimiyetine girmiştir.
Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde Çanakkale adeta Türk’ün Diriliş Destanının yazıldığı yer olmuştur. Denizden gelerek Osmanlı topraklarını ele geçirmek isteyen İngiliz, Rus ve Fransızların 1914’te başlayan saldırıları tam 2 yıl sürmüştür. 1. Dünya Savaşı'nda Türkler Dünya’ya Çanakkale’nin geçilemeyeceğini göstermiş ve savaşı kazanmıştır. Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla beraber Çanakkale il olmuştur.
Çanakkale'nin İklimi
Çanakkale konumu itibariyle geçiş iklimi özelliklerine sahip olsa da çoğunlukla Akdeniz iklimi görülür. Daha kuzeyde yer aldığından dolayı kışları soğuk geçiren Çanakkale'nin yıllık ortalama sıcaklığı ise 14.7'dir. Poyraz, Lodos, Yıldız ve Kıble gibi rüzgarların estiği Çanakkale, yılda 854.9 m3 yağış almaktadır. Yılda en fazla yağışın Aralık, Ocak ve şubat aylarında görülen Çanakkale'de karla kaplı gün sayısı ortalama 8'dir. %55'i ormanlık olan Çanakkale'de diğer alanlar ise çayır, mera ve tarım arazisidir. Çanakkale'nin bitki örtüsü ise maki, defne, mersin, kocayemiş ve çalılıklardan oluşmaktadır. Ormanlarında ise kızılçam, karaçam, meşe, kayın ve köknar görülen Çanakkale'nin iç kısımları tahıl üretimine elverişli alanlardır.
Çanakkale’de yaygın olarak yapılan ekonomik faaliyet tarımdır. Bölge toprakları son derece verimli, iklim ise tarıma müsaittir. Arpa, buğday, susam, tütün ve daha birçok sebze ve meyve türü yetişmektedir. Üzüm, şeftali, armut, kiraz ve erikten iyi verim alınmaktadır. Koyun, keçi, sığır, arı gibi hayvancılık faaliyetleri yaygındır. Ayrıca balıkçılık bölgenin en önemli geçim kaynakları arasında yer almaktadır.
Çanakkale'nin Coğrafyası
Ülkemizin kuzeybatısında konumlanan Çanakkale, Avrupa ve Asya kıtasının her iki yakasına da kurulmuş bir şehirdir. Edirne, Tekirdağ ve Balıkesir'e komşu olan Çanakkale, 9.933 km2 yüzölçümüne sahiptir. Büyük çoğunluğu Marmara Bölgesi'nde yer alan Çanakkale'nin Edremit Körfezi'nde yer alan kısmı ise Ege Bölgesi'nde kalmaktadır. Genellikle dağlıklardan oluşan Çanakkale'nin en yükse dağı ise 1767 metreyle Kaz Dağları'dır. Türkiye'deki deniz balığı çeşitliliğinin 1/3'üne sahip olan Çanakkale, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük adaları olan Bozcaada ve Gökçeada'yı bünyesinde barındırmaktadır. 671 metre kıyı şeridine sahip olan Çanakkale, Gökçeada ile Türkiye'nin en batı noktasıdır.
Çanakkale'nin İlçeleri
Çanakkale toplamda 11 ilçeye sahiptir. Bunlar; Ayvacık, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Lapseki ve Yenice'dir.
Çanakkale'nin İl Trafik Numarası ve Alan Kodu
Çanakkale'nin il trafik numarası yani plakası 17'dir. Çanakkale'de bulunan sabit hatların aranabilmesi için gerekli olan alan kodu ise 0286'dır.
Çanakkale'ye Nasıl Gidilir?
Çanakkale'nin Meşhur Lezzetleri | Çanakkale'nin Gezilecek Yerleri |
---|
Çanakkale'nin özellikleri nelerdir kısaca?
Türkiye'nin en batı noktası olan Gökçeada Avlaka Burnu ile Anadolu'nun en batı noktası olan Baba Burnu'na sahiptir. Dünya'nın oksijeni en yüksek ikinci bölgesi olan Kaz Dağları Çanakkale il sınırları içerisinde yer almaktadır. 671 metre kıyı şeridine sahip olan Çanakkale, genellikle dağlık alanlardan oluşmaktadır.
Çanakkale'nin doğal güzellikleri nelerdir?
Çanakkale'nin doğal güzellikleri arasında; Kaz Dağları, Mıhlı şelalesi, Anzak koyu, Gökçeada Sualtı Milli Parkı, Gökçeada Tuz Gölü, Biga Çayı, Kestanbol kaplıcası ve Hıdırlar kaplıcası yer almaktadır.
Çanakkale'nin eski adı nedir?
Çanakkale'nin bilinen en eski isimleri Dardanelles ve Hellespontos'tur.
Çanakkale neyi ile meşhurdur?
Çanakkale'nin meşhur lezzetleri arasında; skorpit Çorbası, Melki, Çırpma, Peynir Helvası, Ispanak Çorbası, Tumbi, Yağlı Turşu, Tuzlu Sardalye, Metez, Patlıcan Turşusu, Lüfer Pilavı, Mafiş, Yumurtalı Tiken, Börülce Köftesi, Papaz Yahni, Midye Dolma, Patlıcan Kapama, Basma Helvası ve Ovmaç Çorbası Çanakkale'de yenilecek yemeklerdir.
Çanakkale'nin simgesi nedir?
Çanakkale'nin simgesi efsanelere konu olmuş Truva Atı'dır.
Çanakkale'de en çok ne üretilir?
Çanakkale'de üretilen sebze ve meyveler arasında; zeytin, şeftali, üzüm, kiraz, erik, badem ve armut'tur.