Cavalier King Charles Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri
Cavalier King Charles Köpek Cinsi Hakkında Bilgi
Cavalier King Charles Spaniel, oldukça eski bir ırk olarak bilinmektedir. Türün atalarının bir başka bölgede yaşayan Pekin ve Japon köpekleri olduğu düşünülmektedir. Küçük bir oyuncağı andıran bu eşsiz tür Avrupa’da kraliyet ailesinin köpeği olarak ün yapmıştır. Adını da buradan alan Cavalier King, insanlara karşı her daim sıcak kanlı, şefkatli ve sevecen kişiliği ile dünyanın en popüler ırklarından bir tanesi olmayı başarmıştır.
Hem apartman dairesinde hem de müstakil evlerde kolayca yaşayabilen Cavalier King köpeği adapte olma konusunda oldukça hızlıdır. Her daim sevgi ve ilgi ile büyüyen bu sevimli dostumuz çevresine adeta neşe katmaktadır. Kibarlığından asla ödün vermeyen yapısı çocuklara ve diğer hayvanlara karşı iyi olmasının sebebidir. Tür ilk olarak 1945 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından cins olmuştur.
Cavalier King Charles Köpek Kişiliği
Çok tatlı bir tabiata sahip Cavalier King köpeği son derece nazik kişiliğe sahiptir. Yalnızca İngiltere’nin değil tüm dünyanın en sevilen ırkları arasında yer alan bu sevimli dostumuz oldukça oyuncu ve hareketlidir. Sahibine ve çevresine karşı her daim şefkatli, güleç ve sevgi doludur. Ayrıca ailesine karşı oldukça sadık bir türdür. Asla saldırgan hareketlere sahip değildir. Akıllı olması ile bilinen bu türün eğitimi koladır. Kucakta olmaktan yada evin bir köşesinde kanepeye uzanarak saatler geçirmekten zevk almaktadır.
Cavalier King Charles Spaniel Köpek Görünümü
Kuzenlerinden daha büyük görünüme sahip Cavalier ayrıca daha uzun ve daha kısa burun yapısına sahiptir. Bu köpeklerle ilgili olan tek şey tatlı doğalarının gerçek bir göstergesi olan güzel, büyük ve yumuşak gözleridir. Cavalier King Charles kafası, vücutlarına göre güzel bir orana sahiptir. Ağzı iseiyi gelişmiş siyah burun delikleri ile inceltilir. Kulakları ise kafasının üzerinde çok fazla tüyle uzanmaktadır. Cavalier düz sırtlı ve iyi şekillendirilmiş arka kısımları olan kompakt gövdelere sahiptir. Ayakları iyi kaslı ve tüylüdür. Kuyrukları, hiçbir zaman çok yüksek olmasalar da oldukça yüksek taşıdıkları bedenlerine göre iyi bir orana sahiptir. Türün en sık görülen ekleri siyah, yakut, beyaz- kestane ve üç renktir. Ortalama ağırlığı 6 ile 9 kg arasındadır.
Cavalier King Charles Köpeği Sağlık Durumu
Cavalier King Charles Spaniel köpeği sağlıklı ve uzun ömürlü bir hayat sürebilmesi için her daim kaliteli köpek maması ile beslenmelidir. Beraberinde besinlerinin diyete uygun olarak tüketilmesi önemlidir. Düzenli öğün aralıkları ile gerçekleştirilecek olan tüketimlerin yanı sıra köpeğinizin bakım uygulamalarını da asla ihmal etmeyiniz. Cavalier King Charles Spaniel köpeğinin ortalama yaşam beklentisi 10 ile 16 yıl arasında değişiklik göstermektedir.
Tür bazı kalıtsal hastalıklara sahip olabileceği gibi her daim düzenli veteriner kontrolüne tabi tutulmalıdır. Ayrıca parazitlere karşı aşı uygulamaları yaşam süresini uzatmaktadır. Köpeğinizin zinde ve fit kalması için günlük egzersiz ihtiyaçlarını karşılamanız gerekmektedir. Bu genellikle doğal ortamda yapacağınız bir yürüyüş yada getir-götür oyunu olabilir. Unutmayınız ki yalnızca Cavalier King Charles Spaniel köpeği değil tüm köpek türleri sevgi ve saygı ile büyütülmesi durumunda daha sağlıklı, mutlu ve uzun ömürlü olacaktır. Onları her daim ailenizin bir parçası olarak görmeyi unutmayınız.
Cavalier King Charles Köpek Bakımı
Cavalier King Charles Spaniel köpeğinin her daim yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutulması için düzenli bakım ihtiyacı duymaktadır. Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi bu türünde cildinin en iyi durumda kalması için tüylerinin haftalık birkaç kez taranması önerilmektedir. Beraberinde yılda birkaç defa ılık bir banyo ile ölü tüylerden kolayca arınacaktır.
Cavalier King Charles Spaniel köpeği egzersiz ihtiyacını karşıladıktan sonra nemli bir bez ile vücudu ve kulakları silinmelidir. Bu genellikle kulak içinde biriken bakterilere karşı en etkili çözümdür. Beraberinde ayak sağlığının korunması için aylık tırnak kesimi sağlanmalıdır. Tüy bakımı, tırnak ve deri temizliği için köpek kuaförlerinden yardım alabilirsiniz. Öte yandan Cavalier King Charles Spaniel köpeğinin her daim temiz ortamda bulunmasına dikkat ediniz. Bahçe ortamında yaşaması durumunda zehirli otlara karşı önlem alınız.
Cavalier King Charles Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi
İnanılmaz derecede tatlı huylu olması ile bilinen Cavalier King Charles köpeği her yaştan çocuk ile mükemmel arkadaşlıklar kurmaktadır. Aileler tarafından en çok tercih edilen ev köpekleri arasında yer alan bu sevimli dostumuz asla ama asla zarar vermeyecektir. Özellikle kendisine saygı duyulması halinde yanınızdan dahi ayrılmayacaktır. Çocuk ruhlu bu tür yavruluktan itibaren beraber büyütülmesi durumunda diğer evcillere karşı da bir hayli naziktir. Ancak daha vahşi köpeklere karşı savunmasız olan bu türün aile tarafından kontrol altına alınması gerekmektedir.
Cavalier King Charles Cinsi Köpek Özellikleri
• Her yaştan çocuk ve insanla iyi geçinmektedir.
• Son derece güvenilir ve şefkatli bir köpektir.
• Akıllı olması ile bilinen bu türün eğitilmesi oldukça kolaydır.
• İlk kez köpek sahiplenecekler için uygundur.
• Ev hayatına kolaylıkla adapte olabilmektedir.
• Doğası gereği son derece sosyal bir türdür.
• Yaşlı ve hasta insanlar için mükemmel bir köpektir.
• Sevgi dolu, sıcak kanlı ve naziktir.
• Uzun ve sarkık kulaklarından dolayı enfeksiyon riski yüksektir.
• Bakın ihtiyacı çok fazladır.
• İnsancıl doğası ile bilinen bu tür yalnız kalamamaktadır.
• İyi bir bekçi köpeği değildir. Her insana mutlu bakışlar atmaktadır.
Cavalier King Charles Köpeği Kalıtsal Hastalıklar
Cavalier King Charles Spaniel her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklardan muzdarip olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Cavalier King Charles Spaniel sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Cavalier King Charles Spaniel köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;
• Kalça Displazisi ( Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)
• Katarakt ( Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.
• Hipotiroidizm ( Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)
• Hemeralopia ( Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.
• Kalıtsal Polinöropati ( Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.
Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Cavalier King Charles Spaniel köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.
Önerilen İçerik: Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri