Çene Düşmesi Nedenleri Ve Korunma Yolları

İçeriğimizde çene düşmesi hakkında bilinmesi gerekenleri ve tüm merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.
Çene Düşmesi Nedenleri Ve Korunma Yolları

Çene Düşmesi Nasıl Olur?

Çene Düşmesi Nedenleri Ve Korunma Yolları

Çene düşmesi, genelde çene eklemi rahatsızlığı ile ortaya çıkan ve hastaya büyük ağrılar veren ciddi bir sorundur. Çene ekleminde yer alan parçaların işlevsiz hale gelmesi ve bozulmasıyla ortaya çıkar.

Çene düşmesinde hastanın eklemleri kilitlenebilir ve çalışmaz hale gelebilir. Bunun yanı sıra hastanın çenesi açılırken sağa ya da sola kayabilir. Çene hareketleri hastaya büyük acı verir. Sadece çenede değil, baş ve boyun bölgesinde de şiddetli ağrılar görülebilir.

Hastalık tedavi edilmediği taktirde çenede çıkma görülebilir, çatlak ve kırıklar meydana gelebilir. Bu durumda hastalığın tedavisi için ameliyat gerekebilir.

Çene Düşmesi Neden Olur?

Çene Düşmesi Nedenleri

Çene düşmesinin en önemli nedeni çene eklemi rahatsızlığıdır. Bunun yanı sıra diş sıkmak, gıcırdatmak, çeneyi fazla yormak, ağzı fazla açmak, çene bölgesine alınan darbeler ve travmalar, ortodontik sorunlar, tek taraflı çiğneme ve çeneye aşırı yüklenme gibi birçok faktör çene düşmesine neden olabilir.

Stres de hastalığı tetikleyen bir diğer sebeptir. Hasta, stresli bir hayat yaşıyorsa ve bu strese de bağlı olarak sürekli dişlerini sıkıyor, kendini kasıyorsa bu durum yüz, baş ve boyun bölgesindeki kaslarda kramplara sebep olur. Özellikle geceleri diş sıkmak çene ağrısıyla uyanmanıza neden olabilir. Bu durum gece boyu çene kaslarını yorar ve bu sebeple çene eklemleri zarar görebilir. Sonrasında da çene düşmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Çene düşmesi nedenlerinde ortodontik konulara da ayrıca değinmek gerekir. Uzun süren ortodonti tedavileri, doğru yapışmamış ortodonti işlemleri ve diş çekilirken çeneye fazla baskı uygulanması gibi birçok etken çene düşmesi sorununu meydana getirebilir. Bunun için diş uygulamaları yaptırırken dikkatli olmak ve sorunu başından fark etmek önemlidir.

Çene Düşmesi Belirtileri Nelerdir?

Çene Düşmesi Nedenleri

Çene düşmesi belirtileri arasında eklemden ses gelmesi, ağız açıldığında alt çenenin sağa ve sola kayması, çene hareketlerinde kısıtlık yaşanması, yemek yerken eklemde şiddetli ağrı hissedilmesi, çenenin tam kapatılamaması ya da açılamaması ve baş çevresinde ağrı yaşanması yer alıyor.

Bu tür belirtiler görüldüğünde hemen bir doktora görünmek gerekir. Çene rahatsızlıkları ilerlerse ameliyat gerektiren durumlar ortaya çıkabilir. Erken önlem alınırsa ameliyata gerek kalmadan tedavi sağlanabilir.

Çene Düşmesinden Korunmak İçin Neler Yapmalı?

Çene Düşmesi Nedenleri

Çene düşmesinden korunmak için bölge sıcak tutulmalı, çeneyi açarken fazla zorlamamalı, büyük lokmalar bir anda ağza alınmamalı, uzun süre sakız çiğnenmemeli, kabuklu ve sert yiyeceklerden kaçınmalı, sürekli tek tarafta besin çiğnenmemeli ve en önemlisi de stresten uzak durulmalıdır.

Çene düşmesi yaşanmadan erkenden önlem almak için de bazı şeylere dikkat edilebilir. Örneğin çeneden çıkan seslerin nedeni aranmalı, çene kasları yorgunluk fark edildiğinde dinlendirilmeli, diş sıkma ve gıcırdatmaya karşı önlemler alınmalı, bu tür şeyler görüldüğünde kısa sürede bir uzman hekimle görüşülmeli. Bu sayede çene düşmesi yaşanmadan önce önlem alabilir, rahatsızlığı daha kolay yollarla çözebilirsiniz.

Çene Düşmesi Tedavisi

 Çene Düşmesi Nedenleri

Çene düşmesi tedavisi için acil olarak bu konuda uzman bir diş hekimi ile görüşmek gerekir. Hekime görünene kadar çeneye müdahale etmemeli, ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Diş hekimleri çıkan çeneyi yerine oturtabilir. Hastanın durumuna göre tedavi yolu izleyebilir.

Hastanın eklemleri ciddi şekilde işlevini yitirmişse ameliyat gerekebilir. Artroskopi ya da açık eklem ameliyatıyla sorun oluşturan dokular temizlenir, çene kemikleri düzeltilebilir.

Ameliyatsız çene düşmesi tedavisi ise eklemler zarar görmemişse, hekimin önerisi doğrultusunda yapılabilir. Bu tedavi sırasında uzun süre sert yiyeceklerden kaçınılması, çenenin yorulmaması, diş sıkma sorunu varsa plak takılması ve ağrıların azaltılması için ilaç kullanılması gerekir. Tedavi sayesinde dinlenen çene kasları düzelebilir, ağrı ve sorunlar giderek azalabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çene Eklemi Rahatsızlığı Nedir?Çene Estetiği Nasıl Yapılır?
Ortognatik Cerrahi

Çene düşmesi için hangi doktora gitmeli?

Çene düşmesi için uzman diş hekimlerine gitmek gerekir. Hekimler belli tetkiklerin ardından çeneyi yerine oturtabilir ve düzeltebilir. İşlem sadece çenenin düzeltilmesi ile bitmez. Vakit kaybetmeden çenedeki sorunun giderilmesi için tedaviye başlanmalıdır.

Çene düşmesi kendiliğinden düzelir mi?

Çene düşmesi çoğunlukla kendiliğinden düzelmez. Özellikle çenenin düşerek kilitlenmesi durumunda kesinlikle evde müdahale yapılmamalıdır ve ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Acil olarak uzman hekime görünmek gerekir.

Çene düşerse ne olur?

Çene düşüklüğünde hasta ağzını tam kapatıp açamaz, çene hareketlerinde büyük bir acı ve ağrı hisseder, yemek yemek ve konuşmak eziyet haline gelir. Çene fazla zorlanırsa eklemlerde ciddi hasarlar meydana gelebilir. Kısa sürede önlem almak önemlidir.

Çene yerinden çıkar mı?

Çene eklemlerinin zarar görmesi ve işlevini yitirmesi durumunda çenede kayma ve hareket bozukluğu görülebilir. Bu durum çenenin yerinden çıkmasına neden olabilir. Yerinden çıkan çene kapanmaz ya da açılmaz. Çeneyi yerine oturtmak için doktora görünmek gerekir.

Çene çıkması tekrarlar mı?

Çene çıkmasında sorunun büyüklüğü kişiden kişiye göre değişir. Şiddetli çene çıkması yaşayanlarda sorun tekrar edebilir. Sorunun boyutunu öğrenmek için doktorlar tarafından çene eklemleri incelenir, buna göre tedavi planı oluşturulur.

Çene kemiği neden ses çıkarır?

Çene eklemlerinin zarar görmesi çene hareketlerinde eklem seslerine neden olabilir. Takırtı gibi gelen sesler çene diskinde kaymanın ve eklem rahatsızlığının habercisidir. Doğru çalışmayan eklem ve çene kasları kemik seslerini meydana getirir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.